Foto: DELFI
Pēc resoriskās pārbaudes beigām Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldē (RRP) pieņemts lēmums atteikt sākt kriminālprocesu par vācu grupas "Rammstein" koncerta rīkotāju rīcību saistībā ar ugunsdrošības normu neievērošanu.

Martā pārbaude tika sākta pēc Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) lūguma, taču policija, izvērtējot visus lietas materiālus un pieņemot paskaidrojumus no visām lietā iesaistītajām pusēm, nolēma procesu nesākt. RRP preses pārstāve Sigita Pildava sacīja, ka secināts; šajā gadījumā nav nodarīts būtisks kaitējums, līdz ar to nav arī noziedzīga nodarījuma sastāva.

VUGD priekšnieks Ainars Pencis pastāstīja, ka šodien pa pastu ir saņēmis vēstuli no Valsts policijas, kurā informēts par atteikumu sākt kriminālprocesu saistībā ar ugunsdrošības normu neievērošanu "Rammstein" koncertā.

Pencis vēl neesot kārtīgi iepazinies ar policijas sniegto informāciju, taču pagaidām viņam izskatoties, ka lēmums ir pieņemts tiesiski un pamatoti. Tomēr, ja tā nebūs, VUGD priekšnieks ir gatavs šo lēmumu pārsūdzēt prokuratūrā.

Kā norādīja Pencis, pirms izlemt, vai pārsūdzēt minēto lēmumu, viņš vēlas noskaidrot, vai, pieņemot to, policija ir izvērtējusi arī VUGD darbinieku izteiktās bažas un argumentus šajā lietā.

Kā ziņots, saskaņā ar VUGD lēmumu "Arēnai Rīga" būs jāmaksā 1000 latu naudassods par to, ka 4.marta vakarā tā pārkāpa ugunsdrošības prasības, rīkojot populārās vācu grupas "Rammstein" koncertu. Tovakar Rīgā, pie Brasas stacijas, notikušā maģistrālā ūdensvada plīsuma dēļ "Arēnā Rīga" bija pazeminājies ūdens spiediens, tāpēc ēkā nedarbojās automātiskā ugunsdzēsības sistēma un sprinkleri. Turpretim "Rammstein" koncertā bija iecerēti vērienīgi specefektu, atklātas uguns un pirotehnikas priekšnesumi.

"Arēna Rīga" direktors Edgars Buncis iepriekš uzsvēra, ka lēmums par "Rammstein" koncerta norisi tika pieņemts, savstarpēji konsultējoties ar visām iesaistītajām pusēm, kas atradās notikuma vietā. Starp koncerta rīkotāju pārstāvjiem hallē bija arī pārstāvji no VP un VUGD. Buncis pauda "nepatīkamu pārsteigumu" par to, ka sapulce, kurā tika lemts par koncerta rīkošanu, vēl nebija beigusies, kad internetā parādījās ziņas par to, ka koncertu atcels.

Buncis aģentūrai LETA šonedēļ apliecināja, ka soda nauda un arī VUGD piestādītais rēķins par ugunsdzēsības tehnikas dežūrēšanu pie "Arēnas Rīga" ir samaksāts.

Administratīvais sods "Arēnai Rīga" piemērots pēc Administratīvo pārkāpumu kodeksa 179.panta 1.daļas - par ugunsdrošības prasību pārkāpšanu.

Par līdzīgu likuma pārkāpumu var iestāties arī kriminālatbildība. Krimināllikumā 240.panta 2.daļā teikts, ka "par ugunsdrošības noteikumu tīšu pārkāpšanu, ja to izdarījusi persona, kura ir atbildīga par šo noteikumu ievērošanu, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 50 minimālajām mēnešalgām".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!