Pēc koru konkursu skašu rezultātu apkopošanas noskaidrots, ka X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos piedalīsies 328 kori no visiem Latvijas novadiem, portālu "Delfi" informē organizatori.

Skatēs kopumā piedalījās 391 koris un vairāk nekā 16 000 kora dziedātāji zēnu, 5-9. klašu, vidusskolas meiteņu un jaukto kolektīvu grupā. Vislielākā konkurence bija 5.-9.klašu koriem - startēja 208 kolektīvi. Jaukto koru grupā sacentās 105 kolektīvi. Uz svētkiem tika izvirzīti tie kori, kuru sniegums skatēs tika novērtēts ar vismaz 34,00 punktiem no 50 maksimālajiem.

Arvīds Platpers, Mežaparka Lielās estrādes koncerta "Mana zeme - zemīte jaukā!" mākslinieciskais vadītājs, virsdiriģents un koru atlases skašu žūrijas komisijas loceklis: "Man ir liels gandarījums, ka gan dziedātāji, gan viņu skolotāji ir atzīstami strādājuši. Kopš iepriekšējiem svētkiem ir palielinājies jaukto, bet diemžēl sarucis zēnu koru skaits. Prieks, ka dziesmu izpildījumam ir meklēts kāds novatorisks risinājums, ka nenotiek tikai "atdziedāšana". Veiksmīgi kori izpildīja arī a cappella jeb dziesmas bez pavadījuma, kas ir mūsu koru tradīcijas mantojuma būtiskākā daļa. Tas ļauj domāt, ka koru finālkonkurss, tā saucamie "koru kari" Svētku laikā būs augstā līmenī un varēsim saklausīt jaunas nianses un muzicēšanas prasmes."

Kopumā svētkos piedalīsies vairāk nekā 12 500 koru dalībnieki, kas izdziedās skanīgas dziesmas koncertā "Mana zeme - zemīte jaukā!" Mežaparka Lielajā estrādē 10.jūlijā. Te būs dzirdamas gan labi zināmas, gan jaunas melodijas. Astoņas no 28 koru koncerta dziesmām ir a cappella, 11 – jaundarbi.

Jaunrades kora dziesmu koncertā "Radītprieks" Latvijas Universitātes Lielajā aulā 7.jūlijā skanēs cikls "Dziesmas par Latvijas upēm" ar Ineses Zanderes tekstiem, kuras speciāli šiem svētkiem radījuši astoņi ievērojami latviešu mūsdienu komponisti. Skanēs arī Artura Maskata dziesmas no cikla "Princešu dziesmas". Dzirdēsim Raimonda Paula un Ulda Marhileviča jaundarbus.

7.jūlijā Rīgas Latviešu biedrības namā notiks lielās balvas izcīņa, koru finālkonkurss jeb tā saucamie "koru kari", kuriem izvirzīti 76 Latvijas labākie skolēnu kori. Šie kolektīvi skatēs saņēma vairāk nekā 43,50 punktus.

Koncertu Mežaparka Lielajā estrādē un "Radītprieks" tiešraidē translēs Latvijas Televīzija. Plašāka informācija par svētku norisēm: www.visc.gov.lv un www.dziedundejo.lv.

Svētki notiks Rīgā no 6. līdz 11. jūlijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!