Rīgā, bērnu un jauniešu centrā "Altona" 23. aprīli notika vides izziņas spēļu konkursa "Iepazīsti vidi" fināls. Tā dalībnieki demonstrēja pašu radītās spēles par tēmu "Klimata pārmaiņas", portālu "Delfi" informē organizatori.

Spēļu konkurss notika X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku vides izglītības projekta "Zaļais kods" ietvaros, kura mērķis ir veicināt videi draudzīgu rīcību, sekmēt skolēnu izpratni par vidi un tās problēmām.

Spēles bija dažādas pēc formas: galda spēles, datorspēles, kustību spēles u.c. Konkursa galveno balvu - braucienu ar prāmi uz Stokholmu ieguva divas komandas: Rūjienas vidusskola par spēli "Džekiņš domā zaļi" un Daugavpils Saskaņas pamatskola par spēli "Likvidē pēdas". Savukārt trešo balvu saņēma paši jaunākajiem dalībnieki – Nirzas pamatskolas komanda, kas konkursā startēja ar spēli "Enerģijas noslēpumi".

Konkursam tika iesūtītas labākās spēles no 59 Latvijas novadiem, no kurām 33 labākās atlasītas dalībai noslēguma pasākumā Rīgā. Spēles veidoja gan individuāli autori, gan autoru grupas. Katrs konkursa darbs bija ar izziņas elementiem – to spēlējot dalībnieki var uzzināt kaut ko jaunu par vidi. Šāds konkurss notiek jau devīto gadu, un katru gadu tam ir cita tēma.

Stāsta viens no konkursa dalībniekiem, Talsu pamatskolas 9.a klases skolnieks Mariss Bumbieris: "Mēs kopā ar klasesbiedriem un vides pulciņa dalībniekiem ilgā laika posmā izveidojām vārdu spēli "Klimata pārmaiņas". Tā ir prāta spēle – ir doti jautājumi un blakus burtu klucīši, no kuriem ir jāsaliek pareizā atbilde. Jautājumi ir par vidi, piemēram, kas palielina CO2 daudzumu atmosfērā utt. Spēles izgatavošana ilga aptuveni piecus mēnesus, un tajā piedalījās visa klase!"

Autoru ieguldīto lielo darbu žūrija novērtēja ar trešās pakāpes diplomu.

"Zaļā koda" noslēgums norisināsies X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku laikā 8.-11. jūlijā Vērmanes dārza vides radošajās darbnīcās, kurās tiks demonstrēti veiksmīgākie vides pētījumi un eksperimenti, izspēlētas labākās vides spēles un godināts svētku dalībnieku veikums vides sakopšanā visā Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!