Foto: Publicitātes foto
11. un 12. augustā norisināsies starptautisks tiešsaistes mākslas projekts "Drāmas hospitālis", kas, sevī apvienojot dažādas teātra, performances un vizuālās mākslas izpausmes, pētīs sabiedrības vajadzību veidot labā un ļaunā konstruktus, portālu "Delfi" informē performances veidotāji.

Benedikts Spinoza savā darbā "Ētika" raksta: "Ja cilvēki dzimtu brīvi, tad viņi nevarētu izveidot nekādu jēdzienu par labu un ļaunu, kamēr vien viņi būtu brīvi." Iedvesmojoties no Spinozas apcerējumiem un Bena Peina (Ben Payne) lugas "Grēcinieks" (Sinner), performance būs mēģinājums dekonstruēt sociālos, reliģiskos, filozofiskos un psiholoģiskos uzskatus par absolūti labo un absolūti slikto.

Performance būs vērojama tikai interneta tiešraidē. Nepārtrauktā režīmā to būs iespējams skatīties projekta mājaslapā, kā arī atsevišķas tiešraides un procesa atspoguļojums tiks ievietots projekta "Facebook" lapā.

Starptautisko tiešsaistes mākslas projektu īstenos latviešu jaunās mākslinieces Justīne Vaivode un Māra Uzuliņa sadarbībā ar somu mākslinieku Panu Ollikainenu un Juho Poesiloe Poisti
izveidoto "Abandoned House Gallery" Igaunijā.

"Šis ir liels izaicinājums, jo parasti, strādājot pie kāda mākslas projekta, pastāv iespēja, ja ne domās, tad vismaz fiziski "aizbēgt" no tā, taču šoreiz divas dienas pavadīsim burtiski dzīvojot savā mākslā. Mēs strādāsim ar performances saturiskajiem jautājumiem, kurus vēlamies pētīt, bet tāpat būs interesanti vērot, kā procesā transformēsies dažādas robežas mūsu nepārtrauktās klātesamības dēļ," stāsta Justīne Vaivode.

Justīne Vaivode ir Latvijas Kultūras akadēmijas režijas mākslas absolvente, kas studējusi teātra režiju un fizisko teātri arī Galīcijas Dramatisko mākslu skolā (Escola Superior de Arte Dramática de Galicia) Spānijā. Asistējusi tādiem režisoriem kā Māra Ķimele, Mihails Gruzdovs, Mārtiņš Eihe, Lauris Gundars, Gildas Aleksa (Lietuva). Piedalījusies vairākās starptautiskās meistarklasēs un darbnīcās, kurās guvusi pieredzi un zināšanas protesta mākslā, delartiskajā komēdijā, dejas teātrī, flamenko, dervišu dejās, buto, ķermeņa kustībā u.c.

Māra Uzuliņa studējusi leļļu teātra mākslu Latvijas Kultūras akadēmijā un Francijas Nacionālajā Leļļu teātra augstskolā (École Nationale Supérieure des Arts de la Marionnette). Zināšanas papildinājusi meistarklasēs pie tādiem leļļu un objektu teātra profesionāļiem kā Nevils Tranters (Neville Tranter), Žaks Templero (Jacques Templeraud), Žizele Vienne (Gisèle Vienne), Franks Zonle (Frank Soehnle) u.c. Ar performancēm, objektu un leļļu teātra autordarbiem piedalījusies Rīgas Performances festivālā, Mūsdienu Mākslas galerijas festivālā, Starptautiskajā leļļu teātra augstskolu festivālā "Puppet-no-Puppet", Muzeju nakts pasākumos u.c.

"Abandoned House Gallery" ir somu mākslinieku Panu Ollikainen un Juho Poesiloe Poisti izveidots projekts – galerija, kura izvietota pamestā ēkā Igaunijas ziemeļu daļā. Galerijas lokācijas vieta ir slepena. Mākslinieki, kuri veido ekspozīcijas un performances, uz galeriju tiek nogādāti aizsietām acīm. Galerijā notiekošo iespējams vērot visu diennakti tiešsaistes režīmā īpaši izveidotā mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!