Nozares speciālistu un Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTP) pārstāvju bažas izraisījuši iespējamie Reklāmas likuma pārkāpumi populārajā TV3 seriālā "UgunsGrēks". Seriāla iemīļotie varoņi reizēm sāk uzvesties visai dīvaini - viņi pēkšņi nevis risina savstarpējo attiecību savijumus, bet pārrunā, piemēram, kādas zāles vislabāk lietot, ja sāp galva vai ir kāda cita kaite, vai uzkrītoši iesaka viens otram dzert sulas, otrdien raksta laikraksts "Diena".

"Pirms pāris gadiem NRTP atļāva produktu izvietošanu - ja ekrānā parādās kāda dzēriena pudele ar konkrēta zīmola etiķeti, mēs neuzskatām to par pārkāpumu, kaut arī daudzviet pasaulē to nepraktizē. Mēs to atļāvām, lai seriālu veidotājiem būtu vieglāk piesaistīt sponsorus. Bet šāda veida reklāma, kur tekstā seriāla varoņi atsaucas uz ārsta ieteikumu un piemin interneta portāla adresi, kur iegūt papildu informāciju, nav pieļaujama," laikrakstam "Diena" komentē NRTP loceklis Sergejs Kārītis. Tāpat viņš sola vērsties NRTP Monitoringa centrā ar lūgumu veikt pārbaudi. Likums nosaka, ka reklāmas izplatītājam ir pienākums nodalīt reklāmu no cita veida informācijas.

Latvijas Reklāmas asociācijas (LRA) prezidents Ģirts Ozols skaidro, ka farmācija ir īpaši regulējama nozare un slēptas zāļu reklāmas gadījumi jāizskata Valsts Zāļu aģentūrai, taču ir iespējams arī sūdzēties LRA Ētikas padomē.

TV3 Sabiedrisko attiecību koordinatore Marta Zandersone gan uzsver, ka TV3 strikti ievēro radio un televīzijas likuma prasības, tostarp par reklāmas un sponsorēšanas izvietošanu programmās. Scenāriju veidojot tikai seriāla radošā komanda. Vai produktu reklāmas iekļaušana scenārijā notiek reklāmas līgumu ietvaros, Zandersone laikrakstam "Diena" neatbildēja. Viņa neuzskata arī, ka šādas reklāmas epizodes degradētu seriāla kvalitāti.

Savukārt teātra kritiķe Līga Ulberte gan vairākas seriāla epizodes uzskata par mulsinoši neveiklām: "Aina, kurā pret galvassāpēm iesaka ibumetīnu, ir ļoti gara un uzkrītoša, bet gluži traģikomiska ir epizode, kurā ārsts iesaka dzert sulas paralizētam cilvēkam."

Tāpat jāpiemin, ka pagājušās nedēļas beigās TV3 seriāla sižeta izveidē aicinājusi iesaistīties arī skatītājus, lūdzot balsot, vai Martai un Leonam sezonas pēdējā sērijā būtu jāapprecas vai ne. Konkrētus skaitļus, cik skatītāju nobalsojuši, kompānija neatklāj, bet šāds balsojums nenotiekot, lai iegūtu līdzekļus seriāla turpmākajai filmēšanai. "Interaktīvā balsojuma mērķis ir ļaut skatītājiem iesaistīties seriāla veidošanā un iemīļoto varoņu likteņu lemšanā. Mūsu partneris telefonu operators nepiedāvā iespēju veikt skatītāju aptauju bez maksas, un TV3 piedāvātais variants ir ar viszemākajām iespējamām izmaksām - Ls 0,10 par zvanu, ieskaitot PVN," laikrakstam "Diena" skaidro Zandersone.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!