Foto: DELFI
Pirmdien par Dziesmu un deju svētku padomes priekšsēdētāju padomes locekļi no sava vidus atklātā balsošanā vienbalsīgi ievēlēja UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāri Dagniju Baltiņu, informēja Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centra pārstāve Inga Bika.

"Dziesmu un deju svētku padome raksturo mūsu pašapziņu un sadarbības briedumu Dziesmu un deju svētku procesa nodrošināšanai. UNESCO ir bijis un būs stabils ietvars, kas stiprinās un aizstāvēs Dziesmu un deju svētku tradīciju," padomes sanāksmē uzsvēra Baltiņa.

Par padomes priekšsēdētājas vietnieku tika izraudzīts un vienbalsīgi ievēlēts koru nozares pārstāvis diriģents Māris Sirmais.

Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende ierosināja un padome piekrita turpmāk padomes sēdēs pieaicināt mediju, mazākumtautību un diasporas pārstāvjus, kā arī nevalstiskās organizācijas, kas pārstāv cilvēkus ar īpašām vajadzībām.

Sanāksmes laikā apstiprināts nākamo svētku Mākslinieciskās padomes nolikums, kā arī tās sastāvs, kurā saskaņā ar Dziesmu un deju svētku likumu darbosies koru mūzikas pārstāvji Māris Sirmais un Romāns Vanags, deju nozares pārstāves Ingrīda Edīte Saulīte un Rita Spalva, pūtēju orķestru nozares pārstāvis Gvido Brenčevs, tautas lietišķās mākslas nozares pārstāve Dagnija Ramane, tautas mūzikas nozares pārstāvis Jānis Grigalis, tradicionālās kultūras nozares pārstāve Anda Beitāne, profesionālās mūzikas pārstāvis Rihards Dubra, pašvaldību kultūras centru pārstāve Dace Jurka un nevalstisko organizāciju pārstāve Antra Purviņa.

Sanāksmē diskutēts par XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku norises laiku un vietām. Nākamo svētku galvenais režisors Uģis Brikmanis iepazīstināja ar svētku programmu un koncepciju, savukārt Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centra Dziesmu un deju svētku nodaļas vadītāja Līga Ribicka informēja par sagatavoto 2013.gada svētku budžeta projektu.

Nākamā padomes sanāksme plānota 2012.gada jūnijā.

Dziesmu un deju svētku padome ir konsultatīva institūcija, kuras darbības mērķis ir sekmēt Dziesmu un deju svētku procesa ilgtspēju un tradīcijas tālāknodošanu. Tās sastāvu apstiprina uz pieciem gadiem, un padomes uzdevumi ir noteikti Dziesmu un deju svētku likumā.

Dziesmu un deju svētku padomes sastāvā darbojas kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (VL-TB/LNNK), izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis, finanšu ministrs Andris Vilks (V), Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāte Inguna Rībena (V), Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC), Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis un Latvijas Valsts prezidenta sabiedrisko projektu vadības padomniece Karīna Rāviņa-Vimba.

Padomē darbojas arī Baltiņa, koru nozares pārstāvji Māris Sirmais un Romāns Vanags, deju nozares pārstāves Ingrīda Edīte Saulīte un Rita Spalva, pūtēju orķestru nozares pārstāvis Gvido Brenčevs, tautas lietišķās mākslas nozares pārstāvji Dagnija Ramane, Jānis Grigalis un Anda Beitāne, kā arī profesionālās mūzikas pārstāvis Rihards Dubra, pašvaldību kultūras centru pārstāve Dace Jurka un nevalstisko organizāciju pārstāve Antra Purviņa.

Dziesmu un deju svētku padomes pilnvaru laiks ilgs līdz 2017.gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!