Foto: LETA
Ceturtdien, 25. februāri , svinīgā ceremonijā, aizvadītā Raiņa un Aspazijas 150. jubilejas gada noskaņās tika pasniegta Latvijas Televīzijas (LTV) un Latvijas Radio (LR) gada balvas "Kilograms kultūras 2015", par kuram visa gada garumā bija iespēja balsot LTV un LR skatītājiem un klausītājiem.

Kā gada nozīmīgākais notikums tika nosaukts Liepājas koncertzāles "Lielais dzintars" atklāšana, par ko tās vadītāja Baiba Bože mikroblogošanas vietnē Twitter rakstīja – "mums šis ir ne tikai gada, bet pat gadsimta notikums".

Nominācijā "Gada pārsteigums" balva "Kilograms kultūras 2015" tika Latvijas filmu online platformai "Filmas.lv", ko veidojis Nacionālais kino centrs.

Nominācijā "Mūzika" uzvarējus Ērika Ešenvalda multimediālā simfonija "Ziemeļu gaisma" ar Valsts akadēmiskais kora "Latvija" un Liepājas simfoniskā orķestra piedalīšanos. Diriģents Māris Sirmais, režisore Margo Zālīte.

"Kilograms kultūras" par 2015. Gada sasniegumiem vizuālajā mākslā ticis Dacei Lielajai par izstādi "Gleznas" galerijā "Daugava".

Kategorija "Literatūra" apbalvota Nora Ikstena par romānu "Mātes piens", sērijā "XX gadsimts", ko izdod izdevniecība "Dienas Grāmata".

Savukārt kategorijā "Kino" skatītāji visvairāk bija balsojuši par dokumentālo filmu "Ručs un Norie". To veidojusi studija "Deviņi", režisore Ināra Kolmane.

"Kilograms kultūras" par gada labāko izrādi ticis režisorei Laurai Grozai-Ķiberei par Nika Dīra lugas "Frankenšteins" iestudējumu Dailes teātrī.

Īpašo žūrijas balvu saņēma Hardija Lediņa gada pasākumu rīkotāji no Latvijas Laikmetīgās mākslas centra.

Jau vēstīts, ka balvas pretendentus gada garumā izvirzīja žūrija, kuras sastāvā ir LTV un LR kultūras žurnālisti, bet uzvarētājus noteica skatītāju balsojums sabiedrisko mediju portālā "lsm.lv".
Balvas ceremonijā pasniedza mākslinieki, kuri gada laikā iejutušies Raiņa un Aspazijas tēlos. Ceremonijā uzstājās Latvijā populāri mūziķi ar savām versijām par aizvadītā gada jubilāriem – dzejniekiem, komponistiem un Latvijas kultūrā nozīmīgiem cilvēkiem.

Uzvarētāji katrā kategorijā jau tradicionāli saņēma mākslinieku Kristīnes Jurjānes un Ivara Miķelsona darināto skulptūru – zeltīto kilogramu smago atsvaru, kā arī 1000 eiro vērtu naudas prēmiju, kuru nodrošināja Rietumu Bankas Labdarības fonds.

Gada balva kultūrā "Kilograms kultūras" izceļ Latvijas kultūras jomas spēcīgāko notikumu esenci gada griezumā un popularizē izcilāko Latvijas kultūras profesionāļu sasniegumus, par tiem informējot plašu sabiedrību. Šo apbalvojumu 2011. gadā izveidoja raidījuma "100g kultūras" veidotāji – žurnālisti, kuri ir eksperti dažādās kultūras nozarēs. Šis ir otrais gads, kad šo apbalvojumu LTV un LR veido kopīgi, ar mērķi ar mērķi stiprināt sabiedrisko mediju lomu kultūras nozarē. Balvas pretendentus gada garumā ir izvirzījusi žūrija, kuras sastāvā ir Latvijas Televīzijas (LTV), Latvijas Radio (LR) un sabiedrisko mediju portāla LSM.lv kultūras žurnālisti, bet uzvarētājus noteicis skatītāju balsojums.

"Kilograms kultūras 2015" žūrijā darbojās Latvijas Televīzijas Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja, muzikoloģe Ieva Rozentāle, Latvijas Radio 3 - "Klasika" direktore Gunda Vaivode un programmu vadītājs Orests Silabriedis, LTV kultūras raidījumu redaktore Daira Āboliņa, Latvijas Radio 1 redaktore un programmu vadītāja Anda Buševica, mākslas kritiķe Ieva Lejasmeijere, sabiedrisko mediju portāla "Lsm.lv" kultūras ziņu redaktors Jānis Kalve, LTV kultūras raidījumu režisore un portretfilmu autore Kristīne Želve, Latvijas Radio 1 raidījuma "Kultūras rondo" žurnāliste Ruta Rikše, LTV Kultūras raidījumu redakcijas redaktore Lilita Eglīte un LTV kultūras raidījumu redaktore, teātra kritiķe Henrieta Verhoustinska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!