Foto: AFP/Scanpix

Francijas tiesa piektdien piespriedusi divu gadu nosacīti atliktu spriedumu spāņu mākslinieka Pablo Pikaso elektriķim un viņa sievai, kuri garāžā gandrīz 40 gadus slēpa 271 Pikaso darbu.

Pjērs un Daniela Legeneki tika atzīti par vainīgiem zagtu mantu glabāšanā.

Mākslas darbu kolekcija, kuras vērtība vēl nav aplēsta, ir konfiscēta un tiks atdota Pikaso administrācijai, kas pārstāv mākslinieka mantiniekus.

Legeneks 1970.gadā sāka strādāt Pikaso mājā Francijas dienvidos.

Viņš apgalvo, ka Pikaso sieva Žaklīna iedevusi elektriķim kasti ar 180 litogrāfijām, kolāžām un gleznām, kā arī 91 skici. Viņa teikusi, lai viņš paņem darbus pie sevis, norāda 75 gadus vecais Legeneks.

Legeneks apgalvo, ka sākumā neesot novērtējis darbus un nolicis kasti garāžā, bet 2009.gadā to no jauna atradis. Viņš sazinājās ar Pikaso administrāciju, lai apliecinātu darbu autentiskumu, taču mākslinieka mantinieki vērsās pret viņu tiesā.

Tiesas zālē tika demonstrēti kolekcijā iekļautie darbi - gleznas ar sievietēm, deviņas retas kubisma kolāžas, ko Pikaso radīja kopā ar franču mākslinieku Žoržu Braku, kā arī darbs no Pikaso "zilā perioda", kad galvenās viņa darbos izmantotās krāsas bija zila un zilganzaļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!