Foto: Publicitātes foto
Festivāls jau sen vairs nav tikai mūzika un kāds spirdzinošs dzēriens, bet gan daudzpusīgs piedzīvojums ar dažnedažādām baudām un jaunām pieredzēm, tostarp arī gastronomiskajiem priekiem. Tieši tāpēc pavāru statuss ir pielīdzināms stilīgām rokmūzikas zvaigznēm, bet ēdienu piedāvājums – muzikālajām baudām.

Arī "Positivus" apmeklētājiem ir iespēja ne tikai klausīties karstāko mūziķu uzstāšanos, bet arī novērtēt aktualitātes ēdienu pasaulē. Kā sola festivāla rīkotāji – tādu šogad Salacgrīvā būs daudz. Kā zināms, paēdis cilvēks ir laimīgs cilvēks. Tāpēc esam apkopojuši piecus "Positivus" pavārus, kuri pārstāv dažādas virtuves, un kuru meistarību ir vērts nobaudīt.

Bao Bun – Taivānas maizīte, kas iekarojusi Eiropas gardēžu sirdis

Foto: Publicitātes foto

Bao Bun ir jaunums Latvijā, taču jau sen iecienīts ielas ēdiens (street food) Londonā un Parīzē. Tā ir pēc tradicionālās Taivānas receptes pagatavota maizīte, ko sākumā tvaicē autentiskā bambusa katliņā, kas padara to pufīgu un vieglu, pēc tam to pildot ar pašu izvēlētu gaļu, tīģergarnelēm vai vegāniskajā versijā ar sēnēm un mērci.

Bao Bun ir mums visiem tik labi zināmā sviestmaize, taču oriģinālā un ļoti veselīgā izpildījumā. Visa produkcija ir svaiga un pagatavota uz vietas, turklāt pagatavošanas procesu var novērot klātesot. Bao krasi atšķiras no ierastā festivāla ēdiena, burgera vai parastā sendviča ar to, ka tā ir vieglāka, nav tik taukaina un līdz ar to ir veselīgāka. Ar veselīga dzīvesveida popularitātes pieaugumu, šis ir kļuvis par mūsdienīgu un iecienītu ēdienu, savukārt sēņu bao, kas pildīts ar austersēnēm, neatstāj vienaldzīgus pat gaļas cienītājus. Interesanti, ka Tallinā un Viļņā bao jau ir pat savas kafejnīcas, bet Rīgā tādas vēl nav, tāpēc, kamēr kafejnīca vēl tikai top, iesakām nogaršo Bao Bun "Positivus" festivālā.

Galvenais mākslinieks pavāru sarakstā – Mārtiņš Rītiņš

Foto: Publicitātes foto

Jau pagājušajā gadā "Positivus" festivālā ar saviem gardumiem "uzstājās" pavārmākslas meistars Mārtiņš Rītiņš. Viņa meistardarbus festivāla apmeklētājiem būs iespēja nogaršot arī šogad.

"Labās atsauksmes mudina piedalīties arī šogad, nodrošinot uz vietas svaigu, no kvalitatīvām izejvielām gatavotu mājas ēdienu ar modernu garšu," atzīst Mārtiņš.

Šefpavārs pačukstēja, ka piedāvājums būs neliels, taču raisīs apetīti pat paēdušajiem. Jaunie kartupeļi ar Raclett sieru, kas cepti ar gurķīšiem un marinētiem sīpoliņiem – brokastīs, savukārt, menca ar svaigiem, roku grieztiem kartupeļiem, tartara mērcē – pusdienās. Šoreiz Rītiņa piedāvājums būs īpašs veltījums visiem siera cienītājiem, jo Raclett tiks kausēts uz speciāli tam paredzēta grila, ievērojot labākās tradīcijas – sākotnēji izkausējot vienu siera pamatni un sakusušo sieru nokasot uz ēdiena. Gluži kā esam redzējuši daudzos kulinārijas video internetā. Paradoksāli, bet Rītiņš būs vienīgais, kurš piedāvās svaigas zivis, lai gan festivāls norisinās zvejnieku pilsētiņā.

'Turkebab' – zibenīgi ātrais turku gardums latviešu izpildījumā

Foto: "Turkebab"

Visiem labi pazīstamais un iecienītais "Turkebab" "Positivus" festivālā jau astoto gadu pēc kārtas ēst gribētājus priecēs ar zibenīgu apkalpošanas ātrumu. Ilgstoši piedaloties liela mēroga festivālā, kur jānodrošina ātra ēdināšana tik lielam cilvēku skaitam, ir izaicinājums, kuru "Turkebab" darbinieki uztvēruši kā sacensību savā starpā un noskaidrojuši, ka ātrākais kebabs, ko spējuši pagatavot, ir bijis sešās sekundēs.

Arī darba zona iekārtota pēc īpašas shēmas pagatavošanas laika optimizācijai. Taču ātrums nav vienīgais, ar ko uzņēmums lepojas. "Turkebab" trumpis ir gaļa, kas gatavota pēc īpašas tehnoloģijas, kuru izstrādājis vietējas izcelsmes turku šefpavārs Osmans Uresins. Savukārt gaļu piegādā vietējais Latvijas ražotājs. Osmans ik dienu uzrauga gatavošanas procesus un nodrošina, lai tas notiktu augstākajā kvalitātē, neatkāpjoties no standartiem. Arī pats šefpavārs dosies uz "Positivus" festivālu, lai parūpētos, ka arī izbraukumā ēdiens tiktu ne vien ātri pasniegts, bet arī kvalitatīvi pagatavots.

Biki gelato – itāļu saldējums no Mārupes

Foto: Publicitātes foto

Biki gelato jeb dželato (latviski) ir vegānisks aukstais deserts, ko gatavo no svaigiem augļiem, ogām, riekstiem un šokolādes un pasniedz vegāniskās vafelēs vai trauciņos. Dželato oriģināli ir itāļu stilā pagatavots saldējums, savukārt itāļu valodā "gelato" nozīmē vārdu saldējums, nevis pagatavošanas metodi. Lai gan Biki dželato tiek ražots Latvijā, tā recepte nāk no dželato dzimtenes Itālijas, ko sadarbībā ar populāru itāļu konditoru izstrādāja uzņēmuma meistare Beāte Bikare.

Viņa stāsta, ka ideja par bezpiena un bezolu dželato radās, kad viņa atklāja, ka pašai ir laktozes nepanesamība. Beāte ir studējusi Itālijā un mācījusies pie labākajiem itāļu konditoriem. Kad pastāstījusi ideju par vegānisko dželato, guvusi atsaucību no kāda populāra konditora, kurš arī palīdzējis gan izkopt recepti, gan dželato pagatavošanas prasmi. Tagad Beāte strādā par dželato meistari savas ģimenes uzņēmumā Mārupē, kurā darbojas gan abi vecāki, gan māsa un brālis. Viņi ar savu saldējumu guvuši atsaucību divos Amsterdamas festivālos, bet nu pošas uz "Positivus", lai priecētu visus veselīgo saldumu mīļus. Īpašs atklājums nogaršojot Biki dželato, būs izteiksmīgā augļu garša. Pateicoties bezpiena un bezolu pagatavošanas metodei, dabīgo sastāvdaļu garša ir īpaši izteiksmīga, jo tā garšu "nenoklusina" piens.

'Crepes Cafè' – pankūkas, kas aizstāj veselu ēdienreizi

Foto: Publicitātes foto

Crepes ir pankūkas, kas pagatavota pēc franču receptes. Lai gan tradicionālajai mīklai atkarībā no pasūtījuma pievieno sāļās vai saldās garšvielas, šo latviešu versiju gatavo no kviešu miltiem, un pamata garša visiem pildījumiem ir nemainīga. Tas daudz pilnvērtīgāk ļauj nobaudīt dažādos garšu salikumus pildījumā, jo pankūkas garša ir maiga. Šī street food delikatese tiek pagatavota uz vietas īpaši katra gaumei – gan ar gaļu, gan augļiem un šokolādes krēmu pildīta – un tā garšo labi, ir sātīga un var aizstāt pilnvērtīgu maltīti. Lai gan "Crepes Cafe" darbojas tikai otro gadu, uzņēmums jau iekarojis daudzu gardēžu sirdis. Daudziem liktos, ka sāļajai pankūkai ir lielāks pieprasījums festivālu laikā, taču uzņēmuma pārstāvji atzīst, ka festivāla apmeklētāji tomēr vairāk ir iecienījuši saldo "crepi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!