Foto: Latvijas Nacionālais arhīvs
Sagaidot Latvijas nacionālās mākslas pamatlicēja, gleznotāja Jaņa Rozentāla (1866–1917) 150. jubileju, Latvijas Nacionālais arhīvs (LNA) piedāvā ieskatu atsevišķos dokumentos, kas glabājas LNA Personāla dokumentu valsts arhīvā.

LR Sociālās nodrošināšanas ministrijas Personālo pensionāru pensiju lietu fondā atrodama mākslinieka sievas un daudzu gleznu modeles, somu dziedātājas Ellijas Rozentāles (dz. Elli Forssell) lieta. Pēc dzīvesbiedra nāves Pirmā pasaules kara laikā Somijā Ellija kopā ar bērniem atgriezās Latvijā un 1920. gada novembrī Rīgā, Totlēbena (tag. Oskara Kalpaka) bulvārī 4, ar Jaņa Rozentāla piemiņas izstādi atklāja savu mākslas salonu.

No Ellijas Rozentāles lietā saglabātajiem dokumentiem, kas attiecas uz laika posmu no 1922. līdz 1942. gadam, uzzinām, ka, atzīstot viņas vīra nopelnus latviešu mākslas attīstībā, mākslinieka atraitne saņēmusi pensiju gan neatkarīgās Latvijas, gan padomju un vācu okupāciju laikā.

Janis Rozentāls dzimis 1866. gada 18. martā. Jau ziņots, ka gleznotāja 150. jubileja ir iekļauta UNESCO svinamo dienu kalendārā un tiks plaši svinēta gan Latvijā, gan starptautiskā mērogā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!