Foto: Publicitātes foto
23. novembrī plkst. 20 Latvijas Nacionālās operas un baleta Lielajā zālē pasaules pirmizrādi Latvijā piedzīvos balets "Lielais Getsbijs", portālu "Delfi" informē izrādes veidotāju pārstāvji.

Galvenajā lomā – pasaules baleta zvaigzne, Marijas teātra premjers Deniss Matvijenko. Divcēlienu iestudējuma mūziku sarakstījis komponists Konstantīns Meladze, bet dekorācijas un kostīmus radījis Krievijas Tautas mākslinieks Vjačeslavs Okuņevs.

Kā vēsta baleta izrādes veidotāju pārstāvji, lai radītu Frānsisa Skota Ficdžeralda stāsta baleta versiju, tika uzaicināts laikraksta "The New York Times" vērtējumā mūsdienu vispieprasītākais horeogrāfs Dvaits Rodēns.

Paralēli horeogrāfijas brīnumu radīšanai savā trupā "Complexions Contemporary Ballet" Rodēns strādā arī ar "Cirque du Soleil", iestudē šovus Prinsam, grupai "U2" un Lenijam Kravicam, kā arī deju ainas Holivudas kinofilmām.

"Mēs vēlējāmies maksimāli attālināties no divdesmitajiem gadiem, taču atstājām vieglu tā laikmeta patinu, tā šarmu," komentē Rodēns. Projekts veidots ilgāk nekā gadu. Trupas sastāvā iekļauti gan Marijas teātra, gan "Complexions Contemporary Ballet" dalībnieki, kā arī dejotāji, kas tika izvēlēti atklātā starptautiskā atlasē. "Man bija svarīgi atrast māksliniekus, kuri spēj sajust mūsdienu horeogrāfiju un kuriem ir bijusi spēcīga klasiskā apmācība," par izrādi stāsta Rodēns.

"Nekad agrāk es neesmu radījis mūziku baletam, bet, kad es ieraudzīju Dvaita Rodēna iestudējumu Denisa Matvijenko izpildījumā, tas bija satriecoši. Es sapratu, ka man tas jāizdara," norāda komponists Konstantīns Meladze.

Marijas teātra premjers Deniss Matvijenko baletā izpilda galveno – smalko aprindu dekadenta un butlēgera Džeja Getsbija – partiju. Getsbijs ir iemīlējies augstāko aprindu sievietē Deizijā Bjūkenenā, kuru baletā atveido Marijas teātra soliste Anastasija Matvijenko. La Scala un American Ballet Theatre zvaigzne Deniss Matvijenko kopš 2010. gada pēta moderno horeogrāfiju.

"Ļoti daudzi baleta mākslinieki sapņo par to, ka kādreiz viņiem būs savs projekts, kuram viņi piesaistīs vislabākos un kurā viņi varēs dejot to, ko gribēs," uzskata Deniss Matvijenko.

Biļetes iespējams iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā. Biļešu cenas - no 20 līdz 200 eiro. Informāciju par biļešu nepieciešamību bērniem iespējams atrast šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!