Foto: LETA
Mākslas muzeja "Rīgas Birža" Makarta zālē 12. aprīlī plkst. 18.00 sarunu ciklā "12 piektdienas vakaru personības" viesosies bijusī Latvijas vēstniece Spānijas Karalistē Aija Odiņa un stāstīs par manierēm un karalisko protokolu Spānijā, inspirējoties no izstādē "Prado 12 raksturi" eksponētās Paolo Veronēzes (Paolo Veronese, 1528–1588) gleznas "Zēns starp tikumību un netikumību".

Aijas Odiņas priekšlasījumu tiešraidē rādīs Borisa un Ināras Teterevu fonda profilā vietnē "Facebook".

Aija Odiņa ir vairāku grāmatu autore par protokolu un lietišķo etiķeti un konsultante par etiķetes jautājumiem. Viņa izveidojusi un no 1992. līdz 1996. gadam vadījusi Valsts protokolu, dibinot un veidojot valsts protokolārās tradīcijas. Pārstāvējusi Latviju kā ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Vatikānā, Maltas Bruņinieku Ordenī, Čehijas Republikā, Horvātijas Republikā un Spānijas karalistē.

"Piektdienas saruna notiks, atsaucoties uz Paolo Veronēzes gleznu "Zēns starp tikumību un netikumību''. Cilvēku attiecību spektrs ir ļoti plašs. Blakus ideālajam, izsmalcinātajam pastāv nepieklājība un kļūdas. Kāds ir Spānijas karaliskais protokols. Tā pamats ir atturīga pašcieņa un Imperatora Kārļa V, Aragonas Ferdinanda un Kastīlijas Izabelas lepnums. Karaļa galma ceremoniāls pastāv, lai slavētu un parādītu cieņu monarham, tā augstajam statusam un varenībai. Modernās monarhijas kļuvušas tuvākas tautai, saglabājot līdzsvaru starp mūsdienīgo un vēsturiskā mantojuma lielumu," par lekciju stāsta Odiņa.

Piektdienu vakaros līdz 14. jūlijam interesentiem būs iespēja plašāk iepazīt spāņu, franču un holandiešu kultūru, katru no šiem vakariem veltot konkrētam izstādes darbam un valstij, kuru tas pārstāv. Biļetes cena vienam sarunu vakaram: 5 eiro. Vietu skaits ierobežots: 70 vietas, biļetes iespējams iegādāties iepriekšpārdošanā Mākslas muzeja "Rīgas birža" biļešu kasē. Uz 28. aprīļa pasākumu visas biļetes izprādotas.

Sarunu ciklā viesosies modes vēsturniece Edīte Parute (19.05.), Spāņu kultūras centra SÉNECA direktors Havjers Fernandess Kruss (26.05.), kultūrpētnieks Deniss Hanovs (2.06.), režisore Māra Ķimele (9.06.), mākslas zinātniece Ksenija Rudzīte (16.06.), mākslas zinātniece Vita Birzaka (30.06.) un pēdējās sarunās - pārsteiguma viesis no Prado muzeja (14.07.).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!