Foto: LETA
Rīgas pilsētas būvvalde ir uzdevusi nekavējoties apturēt būvobjekta Marijas ielā 21, kurā atrodas kultūras centrs "Palladium", ekspluatāciju, jo šobrīd šīs telpas nav pieņemtas ekspluatācijā, pavēstīja Būvvaldes pārstāve Kristīne Pētersone.

Rīgas pilsētas būvvaldes vadītāja vietnieks Inguss Vircavs uzsvēra, ka šis ir gadījums, kad būvētājs apzināti rupji pārkāpj Būvniecības likumu un ekspluatē telpas ar ietilpību vairāk kā 1000 cilvēkiem, zinot, ka iekšējā ugunsdzēsības sistēma nav pieslēgta ūdens padevei un gadījumā, ja izceļas ugunsnelaime, būtu apdraudēta apmeklētāju dzīvība.

"Pieņemot būvi ekspluatācijā, tiek izvērtēti veiktie darbi atbilstoši būvprojektā paredzētajam, kā arī ņemti vērā nepieciešamo institūciju atzinumi. Šajā gadījumā, neskatoties uz to, ka būvētājs ir izpildījis visus būvprojektā plānotos darbus, nedrīkst klaji ignorēt to, ka nav saņemts Valsts ugunsdrošības un glābšanas dienesta saskaņojums ēkas ekspluatācijai. Kā zināms - viss ir kārtībā, kamēr nav notikusi nelaime. Vai tiešām biznesa interešu vārdā drīkst riskēt ar cilvēku dzīvībām?" pauda Vircavs.

Saskaņā ar Būvniecības likumu būvi, tās daļu vai telpu grupu izmanto tikai atbilstoši projektētajām funkcijām un vienīgi pēc tās pieņemšanas ekspluatācijā. Būves pieņemšanu ekspluatācijā ierosina pasūtītājs vai būvētājs, iesniedzot Būvvaldē dokumentus, apliecinājumu par būves gatavību ekspluatācijā un nepieciešamos saskaņojumus no citām institūcijām, līdz šim brīdim šāda informācija nav iesniegta un patvaļīga ēkas ekspluatācija ir pārkāpums, skaidroja Vircavs.

Par patvaļīgu ēkas ekspluatāciju ir informēti atbildīgie dienesti - Rīgas pašvaldības policija, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests un Valsts darba inspekcija.

SIA "Palladium Riga" pārstāvis Ģirts Majors ceturtdien atzina, ka noteikumi ir pārkāpti, taču daudzos būvobjektos tā esot bieži sastopama parādība, ka to izmantošana sākta vēl pirms oficiālas nodošanas ekspluatācijā. Majors gan uzsvēra, ka būvnieki primāri parūpējušies, lai būve būtu pilnībā droša. Viņš sacīja, ka koncertzāle turpinās darbu un tuvākajā laikā plānotie pasākumi nav apdraudēti.

Kā ziņots, koncertzāle atklāta jau 27.septembrī, taču Būvvalde pārkāpumu konstatējusi tikai pirmdien, 5.decembrī. Par ekspluatācijā nenodotas ēkas izmantošanu juridiskai personai var piemērot sodu no 50 līdz 5000 latiem. Majors sacīja, ka "Palladium Riga" ir gatava uzņemties atbildību un soda naudu samaksāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!