Foto: Publicitātes foto
Kultūras ministrija (KM), iejaucoties mūzikas un mākslas skolu pedagogu atalgojuma sadalē, spiež pašvaldību pārkāpt Ministru kabineta apstiprinātos pedagogu darba samaksas noteikumus un Izglītības likumu, kurā noteikta pašvaldības dibināto izglītības iestāžu un tās vadītāju kompetence, portālu "Delfi" informē Rīgas domes (RD) pārstāvji.

Kā teikts Rīgas domes paziņojumā, Izglītības, kultūras un sporta departaments no Kultūras ministrijas ir saņēmis norādījumus, cik daudz amata likmju un kāds atalgojums drīkst būt profesionālās ievirzes mūzikas un mākslas skolu pedagogiem un administrācijai. Tā kā valsts piešķirtās mērķdotācijas apjoms nav pietiekams, Rīgas pašvaldība piešķir papildu finansējumu gandrīz viena miljona latu apmērā, kas tiem izmantots, gan pedagoģisko darbinieku likmju skaita, gan atalgojuma palielinājumam.

"Pēdējo pāris gadu laikā ministrijas nepārtraukti veic eksperimentus ar pedagogu darba apmaksu. Pēdējie norādījumi, kas saņemti no Kultūras ministrijas ir pavisam ačgārni un pierāda, ka ministrijas vadošās amatpersonām nav zināms, kā darbojas Rīgas mūzikas skolas. Ņemot vērā pēdējā laika tendences, esam gatavi iepazīstināt ministrijas pārstāvjus ar galvaspilsētas mūzikas skolu darbu un to audzēkņu panākumiem, kas ir iespējami tikai pateicoties izcilajam pedagogu darbam," norāda Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs.

Lai mūzikas un mākslas skolas pedagogi varētu saņemt atbilstošu atalgojumu, skolu direktoriem vajadzēs veidot sarežģītas un nesaprotamas tarifikācijas, iekļaujot vienu un to pašu pedagogu gan valsts budžeta tarifikācijā, gan pašvaldības budžeta tarifikācijā, pie tam ar dažādām atlīdzībām, kas tikai radīs haosu un nepārskatāmību, vienlaikus apgrūtinot darbu finanšu plānotājiem un grāmatvežiem.

Rīgas pašvaldība rosina Kultūras ministriju, slēdzot līgumu ar pašvaldību, norādīt tikai kopējo audzēkņu skaitu izglītības iestādēs un dotācijas apmēru latos, kā arī noteikt kritērijus dotācijas sadalei mūzikas un mākslas skolām, izstrādājot attiecīgu normatīvo aktu.

Kā liecina Kultūrizglītības un radošās industrijas izglītības centra (KRIIC) mājas lapā atrodamā informācija, 2011.gadā visām 144 pašvaldību kultūrizglītības iestādēm Kultūras ministrija paredzējusi 7 593 143 Ls liela valsts budžeta dotācija pedagogu darba samaksai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām.

No šīs summas deviņu Rīgas vidējās profesionālās un profesionālās ievirzes mākslas, mūzikas un dejas izglītības iestāžu pedagogiem KM paredz 1 210 127 Ls lielu valsts budžeta dotāciju: Jāzepa Mediņa Rīgas 1.mūzikas skolai - 266 015 Ls, Pāvula Jurjāna mūzikas skolai - 179 872 Ls, RDKD Juglas Mūzikas skolai - 149 892 Ls, Pārdaugavas Mūzikas un mākslas skolai - 125 612 Ls, Bolderājas Mūzikas un mākslas skolai 125 304 Ls, Augusta Dombrovska mūzikas skolai - 110 481 Ls, Rīgas 3.mūzikas skolai - 107 562 Ls, Latgales priekšpilsētas mūzikas skolai - 98 450 Ls, Māras Muižnieces Rīgas mākslas skolai - 46 939 Ls.

Savukārt Rīgas pilsētas pašvaldības 2011.gada pamatbudžetā Rīgas bērnu mākslas un mūzikas skolām kopumā paredzēti izdevumi – 1 887 940 Ls apjomā, tai skaitā pedagogu atalgojumam pašvaldības dotācija - 726 738 Ls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!