Foto: AFP/Scanpix
19.jūnijā UNESCO apdraudēto pasaules kultūras pieminekļu sarakstā iekļāva sešus objektus Sīrijā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Sarakstā nokļuvusi Damaskas vecpilsēta, Alepo vecpilsēta, Palmiras arheoloģiskie pieminekļi, Basras vecpilsēta, Krakas cietoksnis, Kaljat Salah Adinas jeb Saladina pils, kā arī senās apmetnes Sīrijas ziemeļos. Visi šie objekti šobrīd ir apdraudēti, uzskata UNESCO.

Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011.gada marta. Pēc ANO ziņām šajā laikā valstī gājuši bojā vairāk nekā 90 000 cilvēku. Šī gada aprīlī sadursmju laikā Alepo pilsētā tika izpostīts 8.gadsimta Umaijada mošejas minarets. Valsts ziņu aģentūra "Sana", atsaucoties uz amatpersonām, vēstīja, ka torni apzināti uzspridzinājuši ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistītie grupējuma "Al Nusra" frontes kaujinieki.

Tikmēr paši kaujinieki apgalvoja, ka 45 metrus augsto torni sagrāvusi režīma spēku tanku uguns, informēja aģentūra AFP. Savā aizstāvībā nemiernieki atbildēja, ka ir paglābuši un noslēpuši senu Korāna manuskriptu.

Pērnā gada oktobrī UNESCO aicināja šim objektam pievērst īpašu aizsardzību, pamatojot ar to, ka šī ir viena no skaistākajām mošejām islama pasaulē.

Apšaudēs ir cietuši arī citi arhitektūras un mākslas pieminekļi. Piemēram, Saladina pils šobrīd ir krietni cietusi no strēlnieku un artilērijas uguns.  Neizpaliek bez laupīšanām un marodieriem. Bez pēdām ir pazudušas 18 unikālas mozaīkas, kurās attēlotas ainas no Homēra "Odisejas".

UNESCO aicina Sīrijas kaimiņvalstis un starptautisko sabiedrību palīdzēt cīņā pret marodierisma ceļā iegūto mākslas darbu tirdzniecību.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!