Foto: Publicitātes foto
Laikmetīgās mākslas festivāls "Survival Kit" piedāvā ekskluzīvu iespēju piedalīties ekskursijās ar kuratori Solvitu Kresi izstādes norišu vietās. Ekskursijas notiks 23. septembrī bijušajā tekstilfabrikā "Boļševička" (Ganību dambis 30) un 24. septembrī Vāgnera zālē (Riharda Vāgnera iela 4).

Otrdien, 23. septembrī pulksten 19 ikviens aicināts piedalīties ekskursijā, ko vadīs festivāla kuratore Solvita Krese un ilggadējais "Boļševičkas" darbinieks un ēkas uzraugs Aldis Sīpols.

Solvita Krese iepazīstinās plašāk ar šī gada festivāla māksliniekiem un izstādes darbiem, savukārt Aldis Sīpols apmeklētājiem stāstīs par neparastās ēkas vēsturi. Bijušās tekstilfabrikas "Boļševička" ēka celta 20. gadsimta sākumā kā ādas apavu rūpnīca "Bufalo". Padomju laikos ēkā tika ierīkota tekstilfabrika, kas vēlāk - valsts atjaunotās neatkarības gados – tika privatizēta un pārdota.

24. septembrī pulksten 18.30 ekskursija notiks Vāgnera zālē. Solvitas Kreses stāstījumu par Vāgnera zālē eksponētajiem darbiem papildinās muzikologs dr. art. Boriss Avramecs, kurš iepazīstinās ekskursantus ar Vāgnera zāles vēsturi un tās nozīmi komponista Riharda Vāgnera biogrāfijā.

Ēku projektējis vācbaltu arhitekts Kristofs Hāberlands, 18. gadsimta beigās te bija ierīkots Rīgas pilsētas teātris, bet 19. gadsimta 30. gados ēkā strādāja ievērojamais vācu komponists Rihards Vāgners. Pirms pāris gadiem Vāgnera zālē darbojās valsts kamerorķestris "Sinfonietta Rīga".

Boriss Avramecs darbojas ka pētnieks un lektors mūzikas vēstures un etnomuzikoloģijas jomās. Publikācijas un izveidotie studiju kursi veltīti 20. gs. mūzikas attīstībai, Eiropas "senās" mūzikas problemātikai, Āzijas un Āfrikas kultūru mūzikas tradīcijām. Viņa uzmanības centrā ir tādas tēmas kā laikmetīgās mūzikas daudzveidība, mūzikas vieta un funkcijas reliģisko tradīciju kontekstā, mūzikas semantika, kā arī populārās mūzikas funkcionēšanu noteicošie faktori.

Ekskursijas maksa: 3 eiro, cenā iekļauts arī izstādes katalogs.

Festivāls "Survival Kit" šogad norisinās no 4. līdz 27. septembrim Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas ietvaros. Festivālā, kura tēma šogad ir "Utopiskā pilsēta", piedalās vairāk nekā septiņdesmit dalībnieki no divdesmit piecām valstīm. "Survival Kit" ir pamanāmākais un starptautiski atzītākais laikmetīgās mākslas festivāls Latvijā, kas ik gadu uzrunā un iesaista līdz 15 000 apmeklētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!