Tiesībsarga birojā ir ierosināta pārbaudes lieta, lai izvērtētu iesniegumu par serveru, uz kuriem bija izvietota SIA "Ideju Foruma bibliotēka" interneta vietne "www.e-biblioteka.lv", izņemšanu kriminālprocesa ietvaros.

Kā informēja Tiesībsarga padomnieks Raits Averāts, Tiesībsraga birojs ir pieprasījis valsts iestādēm iesniegt lēmumu norakstu par servera, uz kura izvietota "Ideju Foruma bibliotēka" interneta vietne "www.e-biblioteka.lv", izņemšanu, kā arī informāciju par pašreizējo situāciju saistībā ar kultūras materiālu pieejamību cilvēkiem ar invaliditāti Latvijā.

"Pēc atbilžu saņemšanas no attiecīgajām valsts iestādēm Tiesībsargs varēs izvērtēt un sniegt savu atzinumu šajā lietā," teica Averāts.

Tiesībsarga padomnieks atgādināja, ka 2010.gada 31.martā Latvijā stājās spēkā ANO Konvencija par personu ar invaliditāti tiesībām. Saskaņā ar Konvencijas 30.panta pirmo daļu dalībvalstis atzīst personu ar invaliditāti tiesības piedalīties kultūras dzīvē vienlīdzīgi ar citiem un veic atbilstošus pasākumus, lai cita starpā nodrošinātu, ka personām ar invaliditāti ir pieejami kultūras materiāli pieejamos formātos un bibliotēkas.

Iespējams, ka e-bibliotēkas serveru izņemšana un pakalpojumu pieejamības pārtraukšana ierobežo Konvencijas 30.pantā paredzēto personu ar invaliditāti tiesības.

Saskaņā ar Tiesībsarga likumu Tiesībsargam ir tiesības pieprasīt no iestādes pārbaudes lietā nepieciešamos dokumentus, paskaidrojumus un citu informāciju.

Jau ziņots, ka 18.martā arestēti e-bibliotēkas serveri, kas atradās "Izzi" datu centrā, paralizējot e-bibliotēkas darbu, stāstīja e-bibliotēkas mārketinga vadītāja Liene Kupča.

Šādu lēmumu pieņēmuši Ekonomikas policijas (EP) izmeklētāji, pamatojoties uz atsevišķu grāmatizdevēju aizdomām par autortiesību pārkāpumiem. Izdevēji ir vērsušies policijā, pamatojoties uz autoru interešu aizstāvību.

Kā iepriekš informēja policijas preses pārstāve Linda Neimane-Zobena, EP sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 148.panta 1.daļas - par autortiesību tīšu pārkāpšanu, ja tā izdarīta, pārkāpjot autora tiesības uz darba izmantošanu, vai par blakustiesību tīšu pārkāpšanu. Par to var sodīt ar arestu, piespiedu darbu vai naudas sodu līdz 100 minimālajām mēnešalgām (18 000 latiem), konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, policija izmeklēšanā noskaidrojusi, ka interneta vietnē "www.e-biblioteka.lv" SIA "Ideju foruma bibliotēka" veic autortiesību objektu - grāmatu reproducēšanu digitālajā, audio un video formātos, publiskošanu un padarīšanu pieejamu sabiedrībai tādā veidā, ka tam var piekļūt individuāli izraudzītā vietā un laikā bez attiecīgās autortiesību īpašnieka atļaujas, tādejādi pārkāpjot vairākas Autortiesību likumā ietvertas normas.

Šā gada martā, veicot attiecīgās mājaslapas apskati, tika konstatēts, ka iesniedzēju autortiesību pārkāpums turpinās un izplatās jau attiecībā uz vairākiem autortiesību objektiem. Turklāt lapā "www.e-biblioteka.lv" tika konstatēts, ka informācija par dažiem no autortiesību objektiem jau tika izdzēsta, kas liecināja par apzinātu noziedzīga nodarījuma pēdu un pierādījumu slēpšanu, līdz ar to tika pieņemts lēmums par serveru izņemšanu, uz kuriem atrodas mājaslapa "www.e-biblioteka.lv".

E-bibliotēka ir digitālā bibliotēka, kas veidota cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Atbalstu e-bibliotēkas darbībai pauduši Latvijas Invalīdu biedrību pārstāvji, vēršot Ministru prezidenta Valda Dombrovska uzmanību uz valsts iestāžu aktivitātēm, cenšoties ierobežot informācijas pieejamību invalīdiem.

Biedrības "Ideju forums" valdes priekšsēdētājs Edmunds Vanags e-bibliotēkas mājaslapā informē, ka e-bibliotēka darbojas saskaņā ar visiem Latvijā spēkā esošiem likumiem, tostarp Autortiesību likumu un Bibliotēku likumu. Viņš uzskata, ka kļūdaina likumu tulkošana, kriminālprocesa uzsākšana un serveru arests liecina vienīgi par to, ka tiesībsargājošās institūcijas tiek izmantotas no dažu indivīdu puses, kas, iespējams, cenšas sasniegt sev personiskus mērķus un tādējādi netieši diskriminē cilvēku ar īpašām vajadzībām tiesības.

Jau ziņots, ka marta vidū vairāki sabiedrībā pazīstami rakstnieki, žurnālisti, sabiedriskie darbinieki vērsās Ekonomikas policijā ar pretenzijām pret "www.e-biblioteka.lv" servera arestu, pilnībā pārtraucot e-bibliotēkas darbību un tādā veidā pārkāpjot šo cilvēku autortiesības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!