Foto: LETA

Gāzes apgādes uzņēmuma un Latvijas Nacionālās operas (LNO) sponsora "Latvijas gāze" (LG) valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis, uzrunājot klātesošos LG Gada balvas operai pasniegšanas ceremonijas dalībniekus pauda pārliecību, ka nesen no amata atbrīvotais LNO vadītājs Andrejs Žagars atgriezīsies ieņemamajā amatā.

Viņš savā uzrunā norādīja, ka Rīgas teātri, kas pēcāk kļuva par operu, līdz pat 1996.gada 7.novembrim vadījuši 54 direktori. "Mazāk par 2,5 gadiem uz vienu direktoru. Savukārt mūsu Andrejs [Žagars] - 17 gadus. Fantastiski - kā opera attīstījās. Kādi mēs esam un kādi mēs bijām," viņš teica.

Dāvis uzsvēra, ka spilgtas un radošas personības ar īsām intrigām aprakt nevar. "Tās allaž būs uzvarētājas, tās allaž ies uz priekšu. Es esmu pārliecināts, ka Andrejs [Žagars] pie mums atgriezīsies. Tas ir svarīgi nākamgad. Kā jūs visi zināt, mēs būsim Eiropas kultūras galvaspilsēta. Un kā tad mēs bez Andreja. Tagad aplaudēsim Andrejam," sacīja Dāvis.

Jau ziņots, ka augusta beigās kultūras ministre Žaneta Jaunzeme - Grende (Nacionālā apvienība) iecēla jaunu operas valdi, ārpus tās atstājot līdzšinējo operas direktoru Andreju Žagaru. Valdē tika iecelti LNO direktora padomnieks muzikālajos jautājumos komponists Arturs Maskats, vairāku uzņēmumu mārketinga un biznesa vadītāja Eglīte un Latvijas Televīzijas kultūras raidījumu satura redaktore muzikoloģe Daina Markova.

Maskats no amata atteicās. Savukārt 11.septembrī kultūras ministre izšķīrās Žagaru no amata atbrīvot, jo viņš esot zaudējis darba devēja uzticību. Žagars plāno vērsties tiesā.

Taču skandāls par operas vadību sašūpoja viņas pašas krēslu - premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") pieprasīja kultūras ministres demisiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!