Foto: LETA

Pēdējo mēnešu notikumi ap Latvijas Nacionālās operas (LNO) vadību nav ietekmējuši sponsoru uzticību operai, sacīja LNO direktors Andrejs Žagars.

"Sponsori ir palikuši tikpat uzticīgi, daži pat ir nākuši klāt. Atsevišķi sponsori medijos pauda, ka 2012.gadā vairs neziedos operai, ja es neturpināšu darbu. Bet pašlaik neviens nav atteicies mūs atbalstīt," klāstīja Žagars.

Viņš noliedza publiski izskanējušos minējumus, ka par sponsoru līdzekļiem tiktu segti nodokļu parādi, nevis tie izmantoti paredzētajiem nolūkiem. "Tas neatbilst patiesībai. Sponsoru līdzekļi tiek tērēti atbilstoši noslēgtajiem līgumiem. Katra finanšu gada beigās mēs katram sponsoram iesniedzam pārskatu par sponsoru naudas izlietojumu," lakoniski norādīja Žagars.

Pēdējie divi gadi operai esot bijuši īpaši veiksmīgi – no sponsoriem piesaistīts vairāk nekā miljons latu, "kas liecina par uzticēšanos un mūsu darbu kvalitāti".

Žagars arī neslēpa, ka liela loma sponsoru piesaistē ir viņam kā ilggadējam operas vadītājam. "Mākslas institūciju attīstību, sasniegumus un izaugsmi vienmēr saista ar konkrētu operas vadītāju. Personības loma ir ļoti liela. Citām uzņēmējdarbības formām vai iestādēm tas varbūt nav tik būtiski. Bet teātrus, orķestrus vai operas parasti sasaista ar kādu personu. Šeit es nedomāju tikai par sevi, tā ir normāla prakse. Tās attiecības un uzticība ir kopta pamazām, līdz ar to tā ir dabiska reakcija," viņš teica.

Tomēr Žagars atturējās vērtēt, kā LNO finanšu situāciju ietekmētu tas, ja viņš vairs nevadītu operu. "Es nezinu un negribu izdarīt minējumus," uzsvēra Baltā nama direktors.

Jau vēstīts, ka Latvijas Nacionālā opera par karstu diskusiju tematu kļuva pērnā gada nogalē, kad kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende neapstiprināja Žagaru operas direktora amatā uz vēl vienu termiņu, pamatojot to ar iespējamām nopietnām finanšu problēmām operā. Tomēr janvārī pēc rūpīgākas iepazīšanās ar situāciju ministre piedāvāja Žagaram noslēgt terminētu līgumu ne ilgāk kā uz gadu ar konkrētiem uzdevumiem tuvāko triju mēnešu laikā, tostarp operā būtu jāveic jauns finanšu un funkcionālais audits. Viņa uzstāja arī uz likuma par operu grozīšanu, lai paplašinātu operas valdi no pašreizējā viena līdz trim valdes locekļiem, kā arī uz sabiedrības uzticības padomes izveidošanu, kas sekotu LNO darbībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!