Foto: LETA
23. janvārī mūžībā devies pazīstamais fotogrāfs, "World Press Photo" (Pasaules preses foto) balvas ieguvējs Vilhelms Mihailovskis, liecina fotogrāfijai veltītā interneta žurnāla "FKMagazine.lv" "Facebook" profilā publicētā informācija.

Vilhelms Mihailovskis ir viens no starptautiski zināmākajiem un aktīvākajiem Latvijas fotogrāfiem. 80. gados vēl kā padomju Latvijas pārstāvis viņš piedalījās Pasaules Preses foto konkursā, kategorijā "Ziņas – stāsti" iegūstot trešo vietu ar Rīgas centrālcietuma un nāvi notiesāto ieslodzīto kameras ikdienas ainu sēriju.

Savas karjeras laikā mākslinieks ir sarīkojis vairāk nekā 50 personālizstādes Latvijā un deviņas – ārzemēs, piedalījies vairāk nekā 300 konkursos un grupu fotomākslas izstādēs Latvijā un 45 citās pasaules valstīs. Vilhelms Mihailovskis ir režisora Herca Franka dokumentālās filmas "Augstākā tiesa" līdzautors.

Mihailovskis saņēmis arī Amerikas Fotogrāfijas biedrības PSA (Photographic Society of America), FIAP (Starptautiskā fotomākslas federācija) zelta medaļas un virkni citu apbalvojumu. Viņam kā pirmajam no padomju Latvijas tika piešķirts FIAP ekselences tituls.

Vilhelms Mihailovskis ir izdevis 11 fotoalbumus, kuru kopējā tirāža sasniegusi 64 000 eksemplāru.

Autora vārds minēts daudzos prestižos fotomākslai veltītos izdevumos – albumos, monogrāfijās, enciklopēdijās –, kas izdoti deviņās pasaules valstīs.

Vilhelma Mihailovska darbi atrodas Francijas, Šveices, Vācijas muzejos, Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja, Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvā, Latvijas Fotogrāfijas muzeja kolekcijās.

Vilhelms Mihailovskis 2010. gadā saņēmis Triju zvaigžņu ordeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!