Foto: LETA

Lielajai mūzikas balvai 2012 kategorijā Gada jaundarbs izvirzīts Kristapa Pētersona Otrais Liepājas koncerts, veltījums Visvaldim Ziediņam, kas pirmatskaņojumu piedzīvoja 2012. gada 21. septembrī Liepājas Latviešu biedrības namā. Atskaņojumā piedalījās Liepājas Simfoniskais orķestris, soliste Kristīne Blaumane (čells), diriģents Atvars Lakstīgala.

Kristaps Pētersons studējis kontrabasa spēli un kompozīciju JVLMA. Patlaban Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mūziķis, savulaik koncertu producents. Ieguvis pirmo vietu UNESCO kompozīciju konkursā ROSTRUM jauno komponistu konkurencē. 2012. gada decembrī Kristapa jaundarbu pirmatskaņoja "Ensemble Modern".

Kristaps Pētersons par Otro Liepājas koncertu:

"Par ko? Pamatuzstādījums ir indivīda spēle ar savu iztēli. Indivīda tēlu personificē soliste, viņas iztēli - orķestris. Skaņdarba struktūra ir veidota kā skanošu telpu virkne Mebiusa lentes formā (H-Es-E-C/C-As-G-H). Tā ir tāda vieta, no kuras nevar izkļūt - tāpat kā no sevis nevar izkļūt.

Ceļa karte. Lai iekļūtu skaņdarbā, jālieto dzirde un jādzird katrs instruments. Katra instrumenta tembrs ir kā nepieradināts zvērs. Viņu nevar piejaucēt, viņš nepakļaujas. Tas, ko es varu izdarīt, ir - radīt tādus apstākļus vai vides, vai telpas, kurās viss, ko šie zvēri dara, veido citu, jaunu saturu. Kad klausīsieties, ievērojiet šīs vides vai telpas un klausieties, ko šie tembri dara.

Kas būs? Cita starpā izmantoju trokšņus kā muzikālas skaņas, šajā gadījumā tādas, kas saistās ar koku. Tas nav nekas neparasts laikmetīgajā mūzikā, bet varētu būt nepierasti nepieradinātam klausītājam. Ziniet, tas sanāk līdzīgi kā tagad sensacionālā liepājnieka Visvalža Ziediņa darbi, kur dažādi sadzīviski priekšmeti ir iekomponēti mākslas darbā, tur iegūstot citas kvalitātes pakāpes nozīmi un jēgu. Man bija liels pārsteigums Ziediņa darbu izstāde "Arsenālā". Viņš ir īpašs mākslinieks. Kaut arī Ziediņš nav novators pasaules kontekstā, viņam ir savs spēcīgs vēstījums. Un tādēļ neizbēgami savu Liepājas koncertu veltu viņam."

Jau ziņots, ka portālā "Delfi" līdz 18. februārim norisinās Lielās mūzikas balvas 2012 publikas balsojums, par savu simpātiju var nobalsot šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!