Foto: Publicitātes foto

Latvijas Literatūras gada balvas 2013 pretendents kategorijā "Labākais Latvijas autora darbs bērniem": Laima Kota (Muktupāvela) par grāmatu "Matilde un Terēze jeb kā būt Te, Tur un Citur." ("Dienas Grāmata").

Prozaiķe, kopš 1993. gada publicē stāstus, popularitāti ieguvusi ar savu pirmo romānu "Šampinjonu Derība". Saņēmusi Literatūras Gada balvu (2002), godalgu īslugu konkursā "Klucis" (2002) un žurnāla "Karogs" un Raimonda Gerkena konkursa godalgu par trilleri "Cilpa" (2003); par grāmatu "BrāliBrāli" (2009) – Eduarda Veidenbauma literāro prēmiju. Šī ir viņas pirmā grāmata bērniem.

Jānis Vādons: "Izrādās, gudrībai nav vecuma. Matilde un Nonna var apjaust vienu un to pašu, lai gan katra no viņam to pateiktu, izstāstītu savā pieredzes veidotajā valodā. Autore grāmatā radījusi gaišu un priecīgu pasauli, tomēr grāmata nav tukša un virspusēja. Bērni dodas pasaulē un sāk to iepazīt. Un pat smejoties mēs zinām – tas nebūs pa jokam."

Ronalds Briedis: "Laimas Kotas "Stāstiņos ar skaitāmpantiem" autores spraigā daba un rakstības maniere atradusi jaunu, organisku izpausmi. Darbu veido īsi, asprātīgi stāstiņi par divām meitenēm – Matildi un Terēzi – un vecmammu Nonnu, kas vienmēr prot padarīt savu mazmeitu dzīvi interesantu. Grāmata pilna ar absurdām sarunām, fantastiskiem notikumiem un citām "muļķībām", kas spēles priekā nezaudē arī neuzkrītošu pedagoģisku skatienu jautājumos, ko iesākt, kad bērns negrib ēst vai iet gulēt."

Ieva Kolmane: "Brīnišķīgas ilustrācijas (Krišus Muktupāvels), kas divas mazmāsiņas – Matildi un Terēzi – līdz ar vecmāmiņu Nonnu izvada cauri lauku mājas vasarai ar tās puķu, ūdeņu, zemzemes un gaisa pasauli. Pēc pieaugušo loģikas sabūvēta satura struktūra (te, tur un citur) vienkopus sajūdz paaudzes: lieliska koplasāma grāmata ģimenēs, kur mammas priekos un bēdās sadzīvo ar meitām un mazmeitām mūža ilgumā, cita ar citu samērodamās. Taču fantāzijas pasaulei jau īsti nav dzimuma – ko vērts ir izvērstais stāsts par niķīgiem bērniem, kas, izrādās, mums iemānīti no dūkņu pasaules!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!