Foto: F64

Latvijas Literatūras gada balvas 2014 pretendents kategorijā "Labākais prozas darbs": Inga Ābele "Klūgu mūks", "Dienas Grāmata".

Redaktores: Anna Rancāne un Dace Sparāne. Mākslinieks Kirils Kirasirovs.

Romāns "Klūgu mūks" ir stāsts par pirmo Latgales latviešu baznīckungu un lidotāju debesu alkām, par cilvēka sirds un saprāta ceļiem, par grēku un piedošanu. Galvenā varoņa prototips ir Francis Trasuns – katoļu priesteris, teoloģijas maģistrs, ievērojams valstsvīrs un sabiedrisks darbinieks, kuram 2014. gadā apritētu 150 gadu.

Prozaiķe, dramaturģe, dzejniece Inga Ābele dzimusi 1972. gadā Rīgā, Beigusi Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra un TV dramaturģijas nodaļu. Vairākas Ābeles lugas iestudētas Latvijas un ārzemju profesionālajos teātros. Viņa ir scenārija autore TV filmai "Akas māja" (2000) un līdzautore kinofilmai "Pa ceļam aizejot" (2001), pēc viņas lugas veidota kinofilma "Tumšie brieži" (2006), pēc Ābeles dienasgrāmatām veidota izrāde "Sibīrija" (2004), viņa dramatizējusi teātrim literārus darbus, piemēram, pēc latviešu literatūras klasikas darbiem veidotajai izrādei "Skola" (2008).

Rakstniece saņēmusi Literatūras gada balvu dramaturģijā par grāmatu "Lugas" (2003) un divas prozā par stāstu krājumu "Sniega laika piezīmes" (2004) un romānu "Paisums" (2008). 2009. gadā romāns "Paisums" apbalvots arī ar Baltijas asamblejas balvu. Ābeles stāsti vairākkārt apbalvoti arī ikgadējā festivālā "Prozas lasījumi".

Ābeles grāmatu tulkojumi iznākuši Lietuvā, Zviedrijā,Dānijā, Čehijā, Slovēnijā, Francijā un ASV. 2014. gadā romānam "Klūgu mūks" piešķirta Dzintara Soduma balva par novatorismu literatūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!