Foto: Publicitātes foto

Vieni no šīgada Introvertās mākslas festivāla "Ad Lucem" īpašajiem viesiem būs izcilais skandināvu mūsdienu tautas mūzikas ansamblis "Groupa". Viņu sniegumu varēsim baudīt koncertā "Ziemeļu mūzikas meistari" 24. jūlijā plkst. 20 Spīķeru koncertzālē Rīgā, savukārt 25. jūlijā Siguldas koncertzālē "Baltais flīģelis" "Groupas" mūziķi sniegs bezmaksas meistarklases etnomūzikā, džezā un kompozīcijā, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji.

Ansambļa "Groupa" dalībnieki ir Mats Edens (Mats Edén, Zviedrija, vijole, burdonvijole, akordeons), Jonas Simonsons (Jonas Simonson, Zviedrija, dažādas flautas) un Terje Isungsets (Terje Isungset, Norvēģija, parastas un neparastas perkusijas, vargans). Viņu spēles smalkais vijums, virtuozitāte un improvizācijas gars ir kvalitātes, kas īpaši atklājas "Groupas" mūziķu izpildījumā, piesaistot uzmanību arī ar pavisam neparastu pašdarināto sitaminstrumentu klāstu un spēles veidu. Zinātāji un "drēbes pazinēji" par viņiem saka, ka "grupa ir sava svara vērta zeltā".

Spilgtā un profesionālā zviedru mūsdienu tautas mūzikas grupa atrodas zviedru progresīvās tautas mūzikas avangardā jau vairāk nekā 25 gadus. "Groupu" identificē ar zviedru tautas mūziku un tās attīstību nesenajā vēsturē – tā iezīmē gan Zviedrijas tautas instrumentālās mūzikas tradīcijas, gan modernās pasaules muzikālās tendences, gan tautas mūzikas nākotnes iespējas. Šīs grupas skaņu māksla ir izaicinājums cilvēku priekšstatiem par Zviedrijas mūziku. Piepildot skaņu pasauli ar brīvību un jaunām krāsām, "Groupas" mūziķi ir radījuši savu Ziemeļvalstu mūzikas zīmolu, kas izceļas ar jaunu muzikālu dimensiju atklāsmes prieku. Šķelmīgā un asprātīgā mūzika iekarojusi daudzu klausītāju sirdis dažādos festivālos un meistarklasēs visā pasaulē. Arī "Groupas" jaunākajā albumā "Silent Folk", līdzīgi iepriekšējiem albumiem, mūziķi uzbur Ziemeļvalstu skaņu gleznas un rada meditatīvas improvizācijas Skandināvu tradīcijā, vēsta festivāla rīkotāji.

Būdami augstas raudzes profesionāļi, "Groupas" mūziķi katrs izveidojuši savu spožu muzikālo karjeru. Mats Edens ir viens no radošākajiem un erudītākajiem Zviedrijas vijolniekiem, saņēmis vairākas nozīmīgas balvas un titulu "Rikksspelman – meistarspēlmanis", ko piešķir tikai retiem mūziķiem par īpašiem nopelniem tradicionālajā mākslā. Viņa spēle, apvienojot Vermlandes un Norvēģijas ietekmes, piešķir grupai raksturīgo kvalitātes iezīmi. Mats studējis komponēšanu Norvēģijas Mūzikas akadēmijā Oslo un radījis lielāko daļu "Groupas" mūzikas. Skaņu ierakstu kompānija ECM izdevusi CD "Milvus" ar Mata Edena mūziku, viņš ir Zviedrijas Karaliskās Mūzikas akadēmijas loceklis.

Arī Jonas Simonsons – visdažādāko tautas flautu virtuozs – tāpat kā Mats, pasniedz tautas mūziku Zviedrijas augstskolās un vada meistarklases. Jonas muzicē kā neviens cits flautists, viņa spēlei piemīt tikai viņam raksturīgā skaņu un ritmu intensitāte. Viņa muzikālo rokrakstu var dzirdēt dažādos projektos kopā ar citiem mūziķiem, 2007. gadā tika izdots viņa solo albums "Crane Dance" ("Dzērves deja").

Savukārt, pavisam īpašs un neparasts ir Terjes Isungseta pašdarināto sitaminstrumentu klāsts un spēles veids. Izcilais norvēģu mūziķis, perkusionists un komponists Terje Isungsets ir radījis savu unikālu sitamo instrumentu pasauli. Terje ir bezkompromisu mūziķis – mantojot instrumentu darināšanas mākslu no tēva, viņš veltījis daudzus gadus darba, lai radītu neparastu pašdarināto sitaminstrumentu klāstu, kas pārsteidz klausītājus ar īstu skaņas ritmisko dimensiju un izteikti individuālu muzikālo identitāti. Šobrīd Terje neapšaubāmi ir viens no interesantākajiem un radošākajiem Eiropas sitaminstrumentālistiem, kurš savos džeza un tradicionālās mūzikas eksperimentos iesaista pašdarinātus instrumentus no akmens, koka, kaula, arī aitu zvanus un arktiskā bērza plāksnītes, ko viņš atrod savos ceļojumos ne tikai Norvēģijā, bet visās pasaules malās. Šie pašdarinātie brīnumi ceļo kopā ar mūziķi vairākos koferos.

Īpaša viņa interešu joma ir ledus mūzika, kur dažādi instrumenti top no ledus. Šī māksla ir vārda tiešā nozīmē trausla, un Terje ir ledus instrumentu pionieris. 2001. gadā viņš ieskaņoja pirmo ledus instrumentu albumu pasaulē – CD "Igloo", bet 2007. gada janvārī sarīkoja unikālu ledus mūzikas šovu Japānā. Terjes dzimtajā Geilo pilsētā ik gadu notiek viņa vadītais Ledus mūzikas festivāls, nesen iznāca jau viņa septītais "ledus" mūzikas albums. "Tembri" un "krāsas" ir atslēgas vārdi viņa šamanistiskajai skaņradei uz skatuves un skaņu ierakstos. Ne velti viņam bieži pasūtina mūziku teātra izrādēm un kino.

Šovasar no 21. līdz 29. jūlijam norisināsies jau 14. Introvertās mākslas festivāls "Ad Lucem". Koncertos Rīgā, Siguldā un Ventspilī uzstāsies tādi izcili mākslinieki kā Aleksejs Arhipovskis, Latvijas Radio koris, skandināvu mūzikas ansamblis "Groupa", Timo Vēnenens, Laima Jansone, Sauļus Petreikis un citi.

Introvertās mākslas festivāls "Ad Lucem" ir mākslas radīta telpa, kas sniedz patvērumu no ikdienas steigas un stresa – miera un harmonijas oāze, kurā var ieklausīties skaņās, klusumā un sevī, sastapt ceļabiedrus un gūt iedvesmu. Kopš 2002. gada sadarbībā ar izciliem māksliniekiem festivāls "Ad Lucem" ik gadu piedāvā augstvērtīgus koncertus, kuru raksturīgā iezīme ir īpašais introvertās mākslas fenomens. Tas aicina ikvienu pievērsties savai iekšējai pasaulei, meklēt būtisko un atklāt sevī dabiski mītošo garīgumu.

Festivāla "Ad Lucem" biļetes pieejamas "Biļešu servisa" tirdzniecības vietās, internetā www.bilesuserviss.lv un www.ticketshop.lv, kā arī koncertzāles "Baltais flīģelis" kasē, Siguldā. Skolēniem, studentiem un pensionāriem 30% atlaide.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!