Šā gada 2.un 3. decembrī Latvijas Radio koris un valsts kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" Sv. Jāņa baznīcā ieskandina festivālu "Eiropas Ziemassvētki" ar koncertu "Johana Sebastiana Baha Adventa kantātes", portālu "Delfi" informēja VSIA "Latvijas Koncerti" sabiedrisko attiecību speciāliste Rinta Bružēvica.
Diriģents Sigvards Kļava. Solisti: Evija Martinsone (soprāns), Ieva Parša (mecosoprāns), Viesturs Jansons (tenors), Gundars Dziļums (bass). Koncertu sākums pl. 17.00. Festivāla ieskaņas koncertos skanēs īpaši pirmajai adventei komponētās Johana Sebastiana Baha kantātes BWV 36, BWV 61 un BWV 62.

Festivāls "Eiropas Ziemassvētki" ir VSIA "Latvijas Koncerti" 2005. gadā aizsākta tradīcija, kuras būtība ir Ziemassvētku mūzikas aktualizēšana un Adventa prieka dāvāšana klausītājiem. Festivāla muzikālā panorāma aptver baznīcas dziesmas un kantātes, populāras svētku melodijas, smalku kamermūziku un Vīnes operetiskā kokteiļgara klātbūtni.

Festivāla "Eiropas Ziemassvētki" Atklāšanas koncerts paredzēts Rīgas Domā 10. decembrī pl 18.00, kad Igaunijas zēnu koris "Kalev" un Igaunijas zvanu ansamblis "ARSIS" atskaņos Adventa baznīcas mūziku. Vecrīgā būs dzirdamas zvanu spēles un pl. 16.00 bērni rūķa pavadībā varēs doties gājienā ar zvaniņiem.

17. decembrī paredzēts koncerts "Ziemassvētku jampadracis" kinoteātrī "Rīga" – uzstāsies Dzintars Čīča, Jūrmalas teātra aktieri, baleta studijas "Arabeska" dejotāji u.c.

13. un 14. decembrī Mazajā ģildē valsts kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" kopā ar Sanktpēterburgas jauno zvaigzni Sergeju Dogadinu spēlēs Antonio Vivaldi 'Gadalaikus'. Šajā pašā koncertā solista ampluā dzirdēsim arī orķestra māksliniecisko vadītāju Normundu Šnē, kas spēlēs oboju, un orķestra II vijoļu grupas koncertmeistari Agnesi Kanniņu-Liepiņu.

23. decembrī Rīgas Latviešu biedrībā ar programmu "Mūzika sveču gaismā" uzstāsies klavieru kvartets "RIX", kura dalībnieki (visi ir mūziķi no Latvijas) patlaban strādā dažādās Eiropas valstīs un satiekas dažas reizes gadā, lai priecētu ar smalkjūtīgiem iestudējumiem. Šoreiz "RIX" izvēlējies Gabriela Forē, kā arī divu Rihardu – Štrausa un Dubras mūziku.

26. decembrī koncerts "Ziemassvētku stāsts" – Rīgas Doma zēnu koris un "Collegium musicum Rīga" diriģenta Mārtiņa Klišāna vadībā atskaņos britu baroka ģēnija Henrija Pērsela, kā arī viņa laikabiedra Arnolda Melhiora Brunkhorsta un 18. gadsimta meistara Johana Frīdriha Agrikolas kantātes.

Festivāls noslēgsies ar "Sinfonietta Rīga" un austriešu vijolnieka un diriģenta Ernsta Kovāčiča dāvinājums – koncerts "Vīnes valsis", kurā asprātīgi virknēti Franča Šūberta, Friča Kreislera, Johana Štrausa tēva un dēla, kā arī Arnolda Šēnberga valši, polkas un citas līksmas vai sapņainas miniatūras. Koncerts "Vīnes valsis" notiks Rīgā, Melngalvju namā 27. decembrī un Jelgavas Kultūras centrā 28. decembrī.

Sīkāka informācija par festivālu "Eiropas Ziemassvētki" atrodama internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!