Foto: Publicitātes foto
"Baltijas simfoniskā festivāla"ietvaros 31. martā Lielajā ģildē ar koncertu uzstāsies Igaunijas Valsts simfoniskais orķestris, kas Rīgā ieradīsies sava mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta Nēmes Jervi (Neeme Järvi, 1937) vadībā. Nēme Jervi Latvijā savulaik bieži koncertēja un bija publikas ļoti iemīļots diriģents. Iepriekšējo reizi Igaunijas Valsts simfoniskais orķestris Latvijā koncertēja vairāk nekā pirms 15 gadiem, informē koncerta rīkotāji.

Koncertam Rīgā Igaunijas Valsts simfoniskais orķestris izvēlējies trīs nozīmīgus simfoniskus opusus.

Mūsdienās visvairāk spēlētā laikmetīgās mūzikas komponista Arvo Perta (Arvo Pärt, 1935) "Cantus in memoriam Benjamin Britten" komponēts 1977. gadā. Skaņdarbs ir piemiņas zīme ievērojamajam angļu komponistam Bendžaminam Britenam (1913–1976), kas spēcīgi ietekmēja paša Perta mūzikas valodu.

Ludviga van Bēthovena Ceturtā klavierkoncerta atskaņojumā solista lomu pildīs pasaulslavenais igauņu pianists Kalle Randalu (Kalle Randalu, 1956). Programmā iekļauta arī Sergeja Rahmaņinova agrā jaunībā sacerētā Pirmā simfonija.

Igaunijas Valsts simfoniskais orķestris dzimis vienā laikā ar LNSO – 1926. gadā tas sāka darbu kā Radiofona neliela simfoniskā vienība un gadu gaitā uzplauka par igauņu oriģinālmūzikas spēcīgu vēstnesi un starptautiski atzītu simfonisko vienību.

Orķestris strādā Tallinas koncertzālē Estonia, dodas turnejās uz Eiropu un ASV, piedalās festivālos Itālijā, Šveicē, Vācijā un Zviedrijā. Orķestris pirmatskaņojis teju vai visu igauņu komponistu simfoniskos darbus, un šo komponistu skaitā ir arī tādi starptautiski atzīti meistari kā Arvo Perts, Erki Svens Tīrs un Eduards Tubins.

Nēme Jervi ir viens no ievērojamākajiem un augstāk vērtētajiem mūsdienu maestro. Ilgās un ļoti veiksmīgās karjeras laikā viņš strādājis ar orķestriem visā pasaulē. Pagājušajā sezonā Jervi beidza darbu kā Romāņu Šveices orķestra mākslinieciskais vadītājs, un patlaban viņš ir Igaunijas Valsts simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs, kā arī goda diriģents Hāgas Residentie Orkest un Detroitas simfoniskajā orķestrī, ko ilgus gadus vadīja. Jervi ir arī galvenais goda diriģents Gēteborgas simfoniskajā orķestrī un Skotijas Karaliskajā Nacionālajā orķestrī.

Nēmes Jervi diskogrāfijā ir kritikas augstu novērtēti Brāmsa, Dvoržāka, Glazunova, Grīga, Mālera, Nilsena, Prokofjeva, Sibēliusa, Šostakoviča un Štrausa simfoniju, kā arī citu žanru simfonisko opusu cikli.

"Baltijas simfoniskais festivāls" ir triju Baltijas valstu vadošo simfonisko orķestru kopīga iniciatīva, kuras būtība – visi trīs orķestri uzstājas visu triju Baltijas valstu galvaspilsētās, ļaujot klausītājiem apjaust, kāds ir Baltijas valstu simfoniskais apvārsnis un kāda ir aktuālā situācija simfoniskās mūzikas jomā.

No Igaunijas puses festivālā piedalās Igaunijas Valsts simfoniskais orķestris galvenā diriģenta Nēmes Jervi vadībā. No Latvijas puses – Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris galvenā diriģenta Andra Pogas vadībā. No Lietuvas puses – Lietuvas Valsts simfoniskais orķestris galvenā diriģenta Gintara Rinkēviča vadībā. Festivāla pirmais koncerts notika 2016. gada 10. martā Lielajā ģildē, kad muzicēja viesi no Lietuvas.

Plānots, ka Baltijas simfoniskais festivāls kļūs par regulāru starptautisku mūzikas forumu un būs arī viens no pamatakmeņiem Baltijas valstu 100. dzimšanas dienas svinībām pašu zemē un starptautiskā mērogā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!