Foto: Publicitātes foto
Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) ir viens no labākajiem pasaulē, un turēt to izdzīvošanas režīmā ar 50% algu samazinājumu ir pilnīgs neprāts, ceturtdien LNSO sezonas noslēgumam veltītajā preses konferencē atzina Berlīnes filharmoniķu pirmā vijole Gajs Braunšteins.

LNSO valdes locekle Ilze Paidere-Staķe norādīja, ka krīzes laikā LNSO mūziķu algas ir samazinājušās vidēji par 42%. Lai nosegtu pašu nepieciešamāko, orķestrim nākamajā sezonā, kā minimums, būtu nepieciešami vēl vismaz 50 tūkstoši latu.

Braunšteins, kurš uzstāsies kā solists LNSO sezonas noslēguma koncertā, pastāstīja, ka neko tādu citur pasaulē nav dzirdējis, lai gan patlaban finansiālā krīze ietekmē orķestru finansējumu arī citur.

"Tas varbūt izklausīsies mazliet nežēlīgi, bet, ja tiešām līdzekļi ir jānogriež, tos nedrīkst nogriezt tāda līmeņa orķestrim kā šis. Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris ir dārgakmens, un, ja šie mūziķi ilgstoši būs spiesti samierināties ar tādu algas samazinājumu, viņi aizies projām. Un tas jau būs noziegums pret mūziku," sacīja Berlīnes filharmoniķu koncertmeistars.

Viņš norādīja, ka savā karjerā ir spēlējis ar dažādiem mūziķu sastāviem un arī pašlaik strādā "nemaz ne tik sliktā orķestrī", bet par LNSO augsto līmeni bijis šokā.

"Kad mēs šorīt mēģinājām un es sadzirdēju vispirms stīgas, tad flautas un trompetes, man vienkārši atkārās žoklis. Jums ir viens no vislabākajiem orķestriem pasaulē," cildinoši izteicās Braunšteins.

"Ir jāspēj atrast laiku un naudu šim orķestrim, lai tas varētu braukt uz Parīzi, Londonu, Ņujorku, Čikāgu un parādīt šo fantastisko Latvijas bagātību. Turēt šādu orķestri izdzīvošanas režīmā ir neprāts," klāstīja vijolnieks.

Kritiku par LNSO dramatisko finansiālo situāciju pauda arī orķestra mākslinieciskais vadītājs Karels Marks Šišons. Viņš uzsvēra, ka orķestrī ir panākta zināma stabilitāte, taču bez finansējuma palielinājuma mūziķi sāks pamest kolektīvu, un kvalitāte neizbēgami kritīsies. Turklāt pret visiem orķestriem nedrīkstot izturēties vienādi.

"Kultūras ministrijai ir jāsaprot, ka orķestri atšķiras. Ja līmenis ir cits, tas arī citādi jāatalgo," sacīja Šišons. "Situācijai ir jāmainās, un tam jānotiek ātri."

Runājot par sadarbību ar kultūras ministri Žanetu Jaunzemi-Grendi (Nacionālā apvienība), Šišons minēja, ka situācija ir mazliet stabilāka nekā iepriekšējās ministres Sarmītes Ēlertes ("Vienotība") laikā, tomēr viņš sagaida rīcību arī orķestra budžeta palielināšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!