Četras brīvas dienas un cerība uz lielisku laika prognozi – Lieldienu svētki nevar neizdoties. Līdzās virknei svētku pasākumu, kas notiek gan muzejos, gan baznīcās, gan lielveikalos, norisinās arī citi kultūras un izklaides pasākumi, kuru apmeklējumu vērts brīvajās dienās ieplānot.

Šajā nedēļa apaļu jubileju svin latviešu komponists Jānis Lūsēns. Par godu mākslinieka 50 gadu jubilejai notiks vairāki sarīkojumi, kā arī LTV 1 piedāvās īpašu Lūsēna daiļradei veltītu programmu.Komponista jubilejai veltīti koncerti notiks Latvijas Nacionālajā operā 13. aprīlī un Liepājas Olimpiskajā centrā 18. aprīlī.

Lielajā Piektdienā, 10.aprīlī, plkst.19.30 LTV 1.kanālā būs skatāma dokumentālās filma "Viņa augstība - komponists Jānis Lūsēns III" pirmizrāde. Dokumentālo filmu veidojusi režisore Virdžīnija Lejiņa.

Īsi pēc pusnakts - plkst. 00:05 - varēs noskatīties Lūsēna mūzikas autorkoncertu „Mazu brīdi pirms...". Rīgas Sv. Jāņa baznīcā skanēs Jāņa Lūsēna komponētas dziesmas ar latviešu dzejnieku Kārļa Skalbes un Viļa Plūdoņa vārdiem Latvijas Nacionālās operas solistes Kristīnes Zadovskas un operdziedātāja Ingus Pētersona sniegumā. Bet instrumentālo pavadījumu veidos pats autors kopā ar dēlu Jāni Lūsēnu junioru (basģitāra), Aivaru Gudro (ģitāra) un Māri Zīlmani (vibrafons, zvaniņi, perkusijas).

Lūsēna jubilejas noskaņas turpinās arī Latvijas Nacionālā teātra iestudētā rokopera „Sfinksa", kas LTV1 ēterā būs 11. aprīlī plkst. 21:15. Tajā izdzīvots slavenā pareģa Eižena Finka liktenis un meklēta atbilde uz mūžīgo jautājumu - vai un cik viegli ir būt neparastu spēju īpašniekam.

Līdzās plaši medijos apspriestajai Lūsēna jubilejai sagaidāms arī kāds cits, nozīmīgs muzikāls notikums. Šajā nedēļas nogalē ikgadējo pavasara koncertu Rīgā sniegs Boriss Grebeņščikovs un grupa „Aquarium”. Koncerts notiks Kongresu namā 11. aprīlī, sākums 19:00.

Šogad "Aquarium" tradicionālajam sastāvam ir pievienojušies divi visai ievērojami mūziķi. Grupā ir atgriezies viens no visu laiku labākajiem "Aquarium" basģitāristiem Aleksandrs Titovs un pievienojies pasaulē pazīstamais flautists Braians Finegans. Jau notikušie koncerti liecina, ka, pateicoties šiem mūziķiem, "Aquarium" orķestris skan vēl bagātīgāk, daudzveidīgāk un dvēseliskāk.

Lielajā Ģildē, piektdien 10.aprīlī uzstāsies viens no visu laiku pasaules izcilākajiem akustiskās ģitārspēles virtuoziem – Tomijs Emanuels c.g.p. Koncerta sākums 19:00. Pats Tomijs savu spēles manieri sauc vienkārši - par pirkstiņstilu (fingerstyle). Tas nozīmē, ka ģitārists spēlē vienlaicīgi gan pavadījumu, gan melodiju (līdzīgi kā pianists spēlē klavieres). Ģitārists vienlaikus ir arī lielisks bundzinieks un mēdz uzdziedāt, un reizumis ar fantastisku veiklību pārmetas no ģitāras uz bungām, nezaudējot dziesmas ritmu un plūdumu.

Pirms Lieldienu brīvdienām pirmizrādi piedzīvoja monoizrāde „Benjamiņa. Kā dzīvot modernam cilvēkam” ar Indru Burkovsku Emīlijas Benjamiņas lomā. Izrādē stāstīts par Emīliju Benjamiņu (1881 - 1941), sievieti, kas ar avīzēm, reklāmām, romāniem un modi uzbūvēja sev karaļvalsti Latvijā. "Izrādes skatītāji varēs redzēt mūsu Benjamiņu - sievieti-lokomotīvi, kura mēģina izskaidrot modernā cilvēka būtību. Mūs interesē viņas attieksme pret varu," stāsta izrādes režisore Baņuta Rubess. Izrādi Lieldienu brīvdienās varēs noskatīties Lielajā Ģildē, pirmdien, 13. aprīlī 19:00.

Jaunu izrādi pirms Lieldienām skatītāju vērtējumam nodevis arī Nacionālais teātris. No 9. aprīļa teātra repertuārā skatāma bilingvālā izrāde „1906. Trakāk vēl kā piektā gadā”. Iestudējums stāsta par kādas jaunas sievietes centieniem iegūt iekšēju brīvību un apliecināt sevi kā personību revolūcijas atplūdu laika Rīgā. Lomās - Inga Misāne, Kaspars Zvīgulis, Arturs Krūzkops, Normunds Laizāns, Uldis Dumpis, Voldemārs Šoriņš, Ğirts Liuziniks, Jānis Vimba, Ivars Kļavinskis, Uldis Norenbergs. Izrādi Lieldienu brīvdienās varēs noskatīties 13. aprīlī 19:00.

„Dirty Deal Cafe” sestdien, 11. aprīlī telpās pēdējo reizi tiks rādīta objektu teātra apvienības „Umka.lv” izrāde-šovs „Vectēva vakars”. Pēdējai izrādei par godu tiek rīkots pasākums visas nakts garumā „Vectēva debesīs braukšanas jeb Kosmosa svētku” karnevāls. Piedalīsies sens vectēva cīņu biedrs Arvīds Cellers, videomākslinieki, „Radio Naba” dīdžeji un dažādi citi mākslinieki.

Klubā „Melnā Piektdiena”, sestdien 11. aprīlī jauno grupu konkursa „Emergenza” noslēgums. Konkursa finālā piedalās: „Screampiece", „Sidemind", „The Jammers", „Sirius", „Das Sonntags Legion", „The Briefing", „Cilveks Ar Putninu", „Enduring Memories", „Solaris", „Band Versus Music", „Robotplant", „Angervoice", „Gradiola" un „Poetic Beat".

Līdz 12. aprīlim turpinās arī bērnu filmu festivāls „Berimora kino”, demonstrējot dažādu valstu jaunākās pilnmetrāžas mākslas filmas un animācijas seansus mazākajiem skatītājiem. Precīzu programmu meklēt šeit.

Gaišas un saulainas Lieldienas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!