Foto: AFP/Scanpix
Mūzikā ir tāpat kā dzīvē – dažreiz cilvēki pusi mūža mitinās kaimiņos, staigā pa tām pašām ielām un diendienā sveicinās kāpņu telpā, taču tikai pēc gadu desmitiem nāk atklāsme, ka viņiem jābūt (jāstrādā, jārada) kopā…

… Pirmo reizi Džo Sampls – tobrīd jau slavas un nopelnu bagāts džeza pianists un komponists, grupas "The Crusaders" (viena no komerciāli veiksmīgākajām 70./80. gadu džeza, soula, fanka, r&b vienībām) līderis – ar Rendiju Kraufordi satikās pirms 35 gadiem, kad kā studijas mūziķis piedalījās jaunās soula, džeza un r&b dziedātājas debijas albuma tapšanā. Dažus gadus vēlāk Rendija kā viesvokāliste iedziedāja Džo sacerētu disko-soul skaņdarbu "Street Life", kas kļuva par pašu populārāko hitu "The Crusaders" vairāk nekā pusgadsimtu ilgajā vēsturē.

Arī turpmāk viņu ceļi krustojušies regulāri, taču par stabilu radošu tandēmu, kas ieņem centrālo vietu abu izcilo veterānu karjerā, viņu attiecības izvērtās tikai pirms pieciem gadiem, izdodot kopīgu albumu "Feeling Good" (2006) – "Grammy" balvai nominētu veltījumu tādām afroamerikāņu mūzikas dīvām kā Nina Simone un Dakota Stetone. Abu pagaidām pēdējais ieraksts ir "No Regrets" (2008). Tajā dominē eleganti atturīgas r&b un soulmūzikas noskaņas – dažādu laikmetu klasika no Edītes Piafas līdz Eritas Frenklinas un mūsdienu dziesminieces Sāras Maklaklanas repertuāra skaņdarbiem plūstoši džezīgos akustisko instrumentu aranžējumos un tehniski nevainojamā izpildījumā.

Zīmīgi, ka savas garās karjeras laikā Sampls ir strādājis ar daudziem izciliem vokālistiem – Tinu Tērneri, Mārvinu Geju, Džo Kokeru, Bilu Vizersu u.c., - taču ideālo dziedātāju viņš atradis māksliniecē, kuras pirmos profesionālos soļus savulaik pats atbalstījis. "Man nekad nav patikuši [dziedātāji] kliedzēji. Dziedātāji, ko es cienu – Džonijs Kešs, Nets Kings Kouls, Frenks Sinatra – tekstu iemieso, saglabā to tīru un skaidru tā, ka tev mati ceļas stāvus – pašas dziesmas dēļ, nevis tāpēc, ka dziedātājs ar to visādi iztaisās. Kraufordei šī spēja ir piemitusi vienmēr. [..] Rendijas balss ir nacionāls dārgums, tādēļ es negribu to izniekot dziesmās, kas nav tā vērtas."

Pēdējos gados Džo Sampls un Rendija Krauforde bauda savas ilgi briedušās radošās savienības augļus – dodas kopīgās turnejās, uzstājas pasaules prestižākajos džeza festivālos un uzklausa sajūsminātas atsauksmes. Rendija Krauforde: "Ar mani nekad nav gadījies nekas īsti slikts – man ik dienu ir iemesls būt pateicīgai. Iespēja uzstāties skaistās zālēs visā pasaulē un ar savu dziedāšanu darīt cilvēkus laimīgus man ļauj justies priviliģētai."

Jau ziņots, ka 31. oktobrī Latvijas Nacionālajā operā uzstāsies amerikāņu mūzikas izcilības – džeza pianists Džo Sampls (Joe Sample) un dziedātāja Rendija Krauforde (Randy Crawford). Biļetes uz koncertu nopērkamas visās "Biļešu servisa" kasēs.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!