Eksperti: Eirovīzijas balsošanas kārtība jāmaina; uzvarētāju dziesma - nepamanāma

Kultūra

Foto: AFP/Scanpix

Sestdien, 14.maijā, notikušā Eirovīzijas dziesmu konkursa uzvarētāju - Azerbaidžānas dueta "Ell/Nikki" - dziesma "Running Scared" palikusi nepamanīta tiem Latvijas pārstāvjiem, kuri reiz paši uzvarējuši Eirovīzijas nacionālajā atlasē. Turklāt visi DELFI Kultūra aptaujātie eksperti atzīst, ka nemaz nevarētu nodungot Azerbaidžānas pārstāvju dziesmu, jo neatceras tās melodiju.

Kaža jeb īstajā vārdā Kārlis Būmeistars, kurš daudziem par pārsteigumu sestdien pievienojās Valteram Frīdenbergam kā otrs Eirovīzijas lielā fināla Latvijas tiešraides komentētājs, sarunā ar "Delfi" atklāja, ka ne pusfinālā, ne mēģinājumā pirms fināla, ne arī lielajā finālā Azerbaidžānas pārstāvju dziesmu neesot pamanījis.

"Protams, uzvaru nenosaka desmit cilvēki, bet gan 43 valstis un žūrija, bet jāsaka godīgi - es neesmu pamanījis šo dziesmu. Tā nebija manā "uzvarētāju desmitniekā. Tomēr arī mani favorīti - Itālija un Dānija - ieņēma diezgan augstas vietas.

Spriežot pēc balsu dalīšanas, Eirovīzija ir politisks pasākums. Un varbūt pat tas ir pareizi, tomēr atklāts paliek jautājums, vai valstij, kura uz Eirovīziju sūta savus pārstāvjus, nebūtu rūpīgāk jāpiedomā pie šova veidošanas. Galu galā Eirovīzijas fināla laikā mēs maziem burtiņiem titros redzam dziesmas izpildītāju un autoru, bet lieliem - valsti. Tādēļ es uzskatu, ka valstij būtu vairāk jāiesaistās šova veidošanā," stāsta Būmeistars.

Viņš tāpat uzskata, ka gadījumā, ja Latvijas atbildīgie pārstāvji būtu vairāk centušies, "Musiqq" dziesma būtu vairāk palikusi atmiņā. ""Musiqq" priekšnesumā nebija ne atmiņā paliekoša šova, ne arī minimālisma. Lai vai kā - es ceru, ka nākamgad Latvijai tomēr izdosies iekļūt Eirovīzijas finālā," rezumē Būmeistars un piebilst, ka LTV pārstāvjiem vien neilgi pirms Eirovīzijas fināla radusies doma uzaicināt pasākumu komentēt arī Būmeistaru. "Mani uzaicināja palīdzēt Valčam. Kā nu es nepalīdzēšu? Tomēr lielāko darbu darīja viņš, es tikai piepalīdzēju."

Savukārt Ivo Fomins, kurš duetā ar Tomasu Kleinu Eirovīzijas nacionālajā atlasē uzvarēja 2004.gadā, atklāj, ka sākotnēji bija paredzējis nopietni sekot līdzi Eirovīzijas finālam, tomēr vēlāk viņu pārņēmusi vienaldzība pret konkursa dziesmām.

"Vēlāk snauduļoju, tādēļ nevaru būt objektīvs. Varu pastāstīt, ka man patika Vācijas pārstāves Lēnas dziedājums, man patika arī Apvienotās Karalistes pārstāvji, igauņi un lietuvieši. Tomēr tie, kas man simpatizēja, nebija starp balsotāju un žūrijas favorītiem. Tomēr esmu pārliecināts, ka Eirovīzijā neviens neko nevar prognozēt.

Azerbaidžānas priekšnesumā bija kaut kas interesants, taču diez vai pirmās vietas vērts, tomēr vairums cilvēku izvēlējās tieši šo dziesmu. Tāpat Eirovīzijā balsojums, protams, ir arī politisks. Iespējams, Eirovīzijā vajadzētu mainīt balsošanas sistēmu. Es gan nezinu, kā tieši to mainīt, tomēr mani šis konkurss vairs neaizrauj. Varbūt tiešām Latvijai vajadzētu paņemt pauzi Eirovīzijā, kā norādīja Maestro Raimonds Pauls," teic Fomins.

2007.gadā Eirovīzijas nacionālajā atlasē uzvarēja "Bonaparti.lv". Projektā piedalījās arī mūziķis Andris Ābelīte. Viņš sarunā ar DELFI Kultūra norāda, ka viņam paticis Azerbaidžānas pārstāvju gaišais tēls, tomēr viņu dziesmu viņš nespētu nodungot, jo tā nav palikusi viņam atmiņā.

"Azerbaidžānas priekšnesums bija skaists - cilvēki bija skaisti, taču no dziedāšanas viedokļa, manuprāt, viņi nebija īpaši spēcīgi. Tomēr viņu tēls bija pozitīvs un gaišs, nebija agresīvs. To cilvēki šobrīd gaida," viņš stāsta.

Savukārt, komentējot Latvijas pārstāvju - "Musiqq" - neiekļūšanu Eirovīzijas finālā, Ābelīte uzsver, ka Latvijas delegācijas atbildīgajiem pārstāvjiem vajadzēja uzstājīgāk nākt klajā ar priekšnesuma vizuālā noformējuma idejām.

"Delegācijā bija jābūt speciālistam, kurš rūpētos par to, lai efektīvāk pasniegtu priekšnesumu. Tādām lietām nepieciešama pozitīva bezkaunība. Vēlmes jāīsteno droši un pārliecinoši. Piemēram, Īrijas pārstāvjiem viss bija lieliski sakārtots - viņi to panāca. Ja producenti ir uzstājīgi, tad ir iespējas panākt, lai idejas tiktu īstenotas," ir pārliecināts Ābelīte.

Svētdien, 15.maijā, no Diseldorfas atgriezīsies arī grupa "Musiqq".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!