Latvijas Radio 3 Klasika izraudzītais Ērika Ešenvalda opuss 'Leģenda par iemūrēto sievu' (Latvijas Radio kora un diriģenta Sigvarda Kļavas ierakstā) uzvarējis UNESCO Starptautiskās Mūzikas padomes Kompozīciju konkursā "Rostrum", jauno komponistu grupā (līdz 30 gadiem), kas no 5.-9.jūnijam notika Parīzē, portālu "Delfi" informēja "Latvijas Radio" preses sekretāre Ilze Vasermane.
Skaņdarbus konkursam izvēlas un piesaka sabiedriskās raidorganizācijas, arī žūriju veido radio mūzikas redaktori. Kā stāsta LR3 "Klasika" pārstāve Parīzē Sandra Ņedzvecka, jauno komponistu grupā bija pavisam 15 konkursa darbu. Ešenvalda opuss balstās uz autentisku albāņu tautas dziesmu, kas vēsta leģendu par jaunu sievu, kuru iemūrēja Škodras cietoksnī, lai tas nesabruktu. Kora darbā izmantots arī angliski tulkots albāņu dzejnieka Martina Camaja dzejolis 'Mana zeme'. Žūrijai simpatizējusi gan emocionālā mūzika, gan eksotiskais iedvesmas avots, kas sniedz savdabīgu skatījumu uz mums attālu kultūru. Viscildinošākie vārdi tika veltīti Latvijas Radio korim un diriģentam Sigvardam Kļavam, kā arī skaņu ieraksta kvalitātei.

Šogad konkursā piedalījās 29 valstu 58 darbi. Par absolūto uzvarētāju kļuva vācu komponista Arnulpa Hermana (Arnulp Herrmann) kompozīcija 'Herzensseele', ko atskaņoja slavenais "Ensemble Modern". Labāko desmitniekā jeb raidīšanai rekomendēto darbu topā ir iekļuvuši arī divu igauņu komponista darbi: Toivo Tuleva 'Deux' orķestrim un Jiri Reinveres 'Livonian Lament' balsij un elektronikai, kurā soliste ir Julgi Stalte.

2004.gadā jauno komponistu kategorijā 1.vietu ieguva Santas Ratnieces 'Sens nacre' (perlamutra izjūta, "Altera veritas" un "Ensemble Nove" ieraksts), bet 2005.gadā par absolūto uzvarētāju kļuva Mārtiņa Viļuma 'Le temps scintille' (Laiks mirguļo, Latvijas Radio koris, Kaspars Putniņš).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!