Foto: Publicitātes foto

Introvertās mākslas festivāla "Ad Lucem" noslēguma koncerts "Baltu un persiešu etno mūzika" izskanēs 29. jūlijā Siguldā, koncertzālē "Baltais flīģelis" un tajā piedalīsies dažādu valstu mākslinieki.

Gadsimtiem seno baltu un sūfiju mūziku koncertā atskaņos atzītā latviešu koklētāja Laima Jansone, lietuviešu pūšaminstrumentālists Sauļus Petreikis, Irāņu dafa spēles virtuozs Hamidreza Rahbaralams, latviešu situminstrumentālists Mārtiņš Miļevskis un instrumentālā grupa. Savukārt muzikālo izpildījumu papildinās izcilā turku dejotāja un horeogrāfa Alpera Akčaja priekšnesums un irāņu kaligrāfijas mākslas vizualizācijas, stāsta koncerta organizatori.

2011. gadā Jansone kļuva par pirmo Latvijas mūziķi, kuras uzstāšanās tika iekļauta lielākā un ietekmīgākā pasaules mūzikas gadatirgus WOMEX oficiālajā programmā. 

Sauļus Petreikis (1984) ir profesionāls mūziķis, trompetes virtuozs, dziedātājs, tautas mūzikas pazinējs, skolotājs, producents un izpildītājs multiinstrumentālists, viens no nedaudzajiem cilvēkiem Eiropā, kam pieder unikāla mūzikas instrumentu kolekcija no visas pasaules. Viņš pārvalda ne tikai lietuviešu birbīnes, ragus un svilpes, bet vairāk nekā 30 dažādu tautu pūšaminstrumentus, tai skaitā indiešu bansuri, persiešu neju, armēņu duduku, Nepālas flautu, dažādas ķīniešu flautas, ķeltu stabules, īru un skotu dūdas, vairākus Dienvidāfrikas un Dienvidamerikas instrumentus, austrāliešu didžeridu, slovāku svilpes un harmonikas un vēl daudzus citus. Šo instrumentu spēles prasmi Sauļus ir apguvis no skolotājiem dažādās zemēs, stāsta "Ad Lucem" rīkotāji.  

Irāņu dafa spēles virtuozs Hamidreza Rahbaralams no Šīrāzas Latvijā ir uzstājies jau vairākkārt. Hamidreza lieliski spēlē arī citus austrumu mūzikas instrumentus - sitāru, tamburu, džambu. Savu dzīvi Hamidreza nespēj iedomāties bez pasniedzēja darbības, viņš dalās ar savu prasmi un zināšanām, mācot jaunos talantus mūzikas skolā Irānā (Ahoora International Institute) un arī Latvijā. Hamidreza ir strādājis ar tādiem orientālās mūzikas kolektīviem kā "Sama dar Atash", "Tanbour navazane Biston", "Goran", "Dosar" . 

Alpers Akčajs ir Stambulas Modernā teātra mākslinieks, Eksperimentālās mākslas asociācijas biedrs, kā arī UNESCO Starptautiskās internacionālās dejas komitejas biedrs. Dzimis Stambulā, Stambulas universitātē ieguvis maģistra grādu gaismas komunikācijā un dizainā. Sūfiju mistisko rituālu (īpaši dervīšu) iedvesmots, Alpers Akčajs veido arī pats savus gaismas un dejas uzvedumus, kas sakņojas tradicionālās un modernās dejas tradīcijās, instalācijās izmantojot arī elektronisko mūziku un modernas skaņu ierakstu tehnoloģijas, raksturo festivāla pārstāvji. 

Kopš 2002. gada sadarbībā ar izciliem māksliniekiem festivāls "Ad Lucem" ik gadu piedāvā augstvērtīgus koncertus, kuru raksturīgā iezīme ir īpašais introvertās mākslas fenomens. Tas aicina ikvienu pievērsties savai iekšējai pasaulei, meklēt būtisko un atklāt sevī dabiski mītošo garīgumu.

Festivāla biļetes pieejamas "Biļešu servisa" tirdzniecības vietās un internetā, kā arī koncertzāles "Baltais flīģelis" kasē, Siguldā. Skolēniem, studentiem un pensionāriem 30% atlaide.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!