Foto: Publicitātes attēls

No 5. līdz 11. septembrim notiks tradicionālais festivāls "Baroka mūzikas dienas Rēzeknē", kuru ar koncertiem Rēzeknē, Lūznavā un Rīgā šogad caurvīs Šveices mūzika un šveiciešu komponista Gaspara Frica 300. dzimšanas dienas svinēšana, portālam "Delfi" pavēstīja kultūras iestādes "Gors" pārstāvji.

24. un 25. septembrī festivāls ar uzvedumu "Re:FRICS" viesosies arī Bāzelē, Šveicē.

Šī gada festivālā Šveices mūzika tiks atklāta trīs koncertprogrammās ar dziesmu vakaru, neparastu jauniestudējumu un kamermūzikas koncertu. Festivāla ietvaros notiks arī baroka vijoles spēles, virstoņu dziedāšanas un tango meistarklases, kā arī lekcijas par Šveices mūziku. Festivālu arī šogad organizē "Kesselberg Ensemble" un Latgales vēstniecība "Gors" mākslinieciskās vadītājas, Šveicē dzīvojošās latviešu čellistes Ilzes Grudules vadībā.

Foto: Publicitātes attēls

Baroka mūzikas dienu Rēzeknē 10. jubilejas gadā pirms diviem gadiem tika radīta opera pastičio "Māja Mītelim", veltot to nepelnīti aizmirstajam 18. gadsimta vācu komponistam Johanam Gotrīdam Mītelim, kurš dzīvoja un komponēja arī Rīgā, Latvijā. Operā savijās Mīteļa fagota koncerts ar solista, itāļa Serdžo Adzolini virtuozo sniegumu, Alpu ragu skaņas vācu komponista Burkharda Kinclera oriģinālmūzikā, kā arī latgaliešu tautasdziesma šveiciešu komponista Vincenta Flikigera kolāžās. Svinot šveicieša Gaspara Frica 300. jubileju, 2016. gadā "Baroka mūzikas dienās Rēzeknē" arī tiks radīts jauns vēstījums par šodien gan savā dzimtenē, gan citur pasaulē vēl mazpazīstamā vijoles virtuoza un komponista Gaspara Frica stāstu.

Gaspars Frics ir 18. gadsimta šveiciešu komponists un vijoļvirtuozs, kas savas radošās dzīves laikā sarakstījis 6 simfonijas, 24 solosonātes un 6 kamersonātes. Studējis vijoļspēli Itālijā, Turīnā, pie tā laika itāļu vijoļspēles lielmeistara Džovanni Batista Somis. Dzīvojis un strādājis arī Londonā un Parīzē, taču lielāko dzīves daļu pavadījis Ženēvā. Sarakstījis pirmo šveiciešu vijoļkoncertu, rakstījis solo skaņdarbus vijolei, flautai. Daži viņa skaņdarbi kā klavesīna koncerts līdz pat mūsdienām nav vēl arvien atrasti.

Festivāls "Baroka mūzikas dienas Rēzeknē", kurš 2016. gadā notiks jau divpadsmito reizi, ir unikāls notikums gan Latvijas, gan pasaules mērogā – festivāla misija vienmēr bijusi sniegt klausītājiem iespēju dzirdēt skaņdarbus, kas rokrakstu formā gadsimtiem ilgi gulējuši bibliotēku plauktos, te skan mūzika, kas "klusējusi" vairāk nekā 200 vai 300 gadus.

Biļetes uz Lūznavas muižā un Latgales vēstniecībā "Gors" notiekošajiem koncertiem nopērkamas Latgales vēstniecības "Gors" un "Biļešu Paradīze" kasēs kā arī internetā. Ar festivāla programmu var iepazīties koncertzāles "Gors" mājas lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!