"Es varētu būt nabagākais mūziķis ar "Grammy" balvu. Pavisam noteikti..." par sevi smejas vienas no šā gada pasaules mūzikas festivāla "Porta" viesiem – armeņu izcelsmes amerikāņu mūziķis Arto Tunčbojadžans. Viņš Rīgā, mūzikas namā "Daile", uzstāsies 29. oktobrī.

Viņa galvenais nosacījums mūzikā un dzīvē ir būt brīvam. Un viņš ir brīvs ne tikai mūzikas interpretācijā, bet arī tajā, kādus mūzikas instrumentus izmantot. Ja tu no tiesas mīli skaņradi, mūziku vari izdabūt no jebkā.

"Es sevi saucu par avangarda folkmūziķi. Avangarda folks ir par to, kas tu esi. Tā man ir visatvērtākā forma. Tā nepieraksta tev nekādu tautību, reliģiju, tērpu, vai instrumentu – neko. Tu esi tikai tu, tas, kas tu esi – tikai folks," saka mūziķis.

"Folks ir par cilvēkiem, par to, kas tu esi. Avangards ir tas, ko tu iztēlojies par rītdienu. Zini, kad tu kļūsi unikāls? Tad, kad esi tu pats. Diemžēl daudz cilvēku domā, ka tas notiek no ārpuses, ka citu dēļ viņi kļūst unikāli. Nē, viss, ko tu meklē, ir tevī. Es mēģināšu uzstāties caur cilvēkiem, Es nekad īsti neplānoju noteiktu programmu, ar kuru es varu iziet un nospēlēt tā, ka vietai nav nozīmes. Es uzstājos, un man ir gana daudz dziesmu, lai tiktu arī pie "Grammy"…Bet es neaizbraucu. Man bija biļete, bet… nu es īsti tur neiederos. Vari iedomāties mani sēžam blakus Bon Džovi? Es varētu būt nabadzīgākais mūziķis ar "Grammy" balvu. Pavisam noteikti."

"Mēs nevaram atstāt pagātni, mēs nevaram neko darīt. Mēs varam izdzīvot šodien, bet mēs varam darīt kaut ko rītdienai. Tāpēc man ir svarīgi, lai Latvijas cilvēki, vai jebkuras citas kultūras cilvēki, nedomātu, ka varbūt ar manu balsi nepietiek, lai kaut ko mainītu pasaulē. Tā nav tiesa, ar to pietiek. Ja tu tiešām vēlies mieru un laimi, ir tikai viens labs līdzeklis – godīgums pret sevi, tas arī viss. Man patiesā dzīve ir tā, ko mēs neredzam – zemapziņas dzīve. Tas, ko mēs redzam, ja ir par vēlu, nokavētas bildītes."

Atgādinām, ka pasaules mūzikas festivāls "Porta" šogad notiek 29. oktobrī un 5. novembrī mūzikas namā "Daile". Biļetes uz festivāla koncertiem nopērkamas visās "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!