Foto: Publicitātes attēli
Festivāls "Eiropas Ziemassvētki 2009", kas notiks no 4. līdz 30 decembrim, piedāvā klausītājiem plašu koncertprogrammu, kurā ir gan Vīnes klasika, laikmetīgā mūzika, gregoriskie dziedājumi, gan džezs un iemīļotas Ziemassvētku melodijas. Koncerti notiks Rīgā, Daugavpilī, Rēzeknē, Valmierā un Cēsīs, portālam "Delfi" pavēstīja festivāla rīkotāji no "Latvijas Koncertiem".

Festivāla atklāšanas koncertā "Winter Jazz" 4. decembrī Lielajā ģildē uzstāsies Intars Busulis kopā ar Latvijas džeza instrumentālistiem – Gintu Pabērzu (saksofons), Viktoru Ritovu (klavieres), Andri Grunti (kontrabass), Māri Briežkalnu (sitaminstrumenti). Programmā populāras džeza un šansonu melodijas.

9. decembra koncertā "Vīnes Klasika" Lielajā ģildē orķestris "Sinfonietta Rīga" pirmoreiz sadarbosies ar lietuviešu pianistu Daumantu Kirilausku, kurš uzvarējis vairākos starptautiskos konkursos, ieguvis I vietu Marijas Kanalsas konkursā Barselonā 1991. gadā, kā arī saņēmis "Grand Prix" Viļņas džeza improvizācijas konkursā 1994. gadā. Orķestris un solists atskaņos Ludviga van Bēthovena monumentālo un ļoti skaisto Trešo klavierkoncertu. Vēl programmā būs Jozefa Haidna 98. simfonija un Ērika Ešenvalda lieliskais laikmetīgās mūzikas paraugs "Laika robežas", kā arī monohromās mūzikas komponistes – lietuvietes Justes Janulītes jaundarbs "Elongation of Nights" ("Nakšu paildzinājums"). Ar šo programmu orķestris dosies savā pirmajā koncertturnejā pa Lietuvu, koncertējot Klaipēdā, Kauņā un Viļņā.

11. decembrī Mazajā ģildē - "Mixed Music" - marimbista Riharda Zaļupes un brāļu Oskara un Raimonda Petrausku kopīgi veidota programma. Trio uzmanības lokā šoreiz vācu mūziķis un fiziķis Ekhards Kopeckis, Latvijas kanādietis Niks Gothams ar jaundarbu "Outing" ("Klausoties šo ritmisko mūziku, man ir kustēšanās un ceļošanas sajūta, – it kā mūzika vestu mūs kaut kur prom...," saka autors), japāņu filmmūzikas komponists Takacugu Muramacu, kā arī pašu "Mixed trio" mūziķu radīti opusi.

Spīķeru koncertzālē 12. decembrī uzstāsies Rīgas saksofonu kvartets un Raimonds Tiguls.
Rīgas saksofonu kvartetu šoreiz satiksim šādā sastāvā: Oskars Petrauskis, Artis Sīmanis, Ainars Šablovskis un Arvīds Kazlausks. Kopā ar saksofonu virtuoziem uzstāsies elektroniskās mūzikas speciālists Raimonds Tiguls. Programmā gan paša Tigula mūzika, gan arī opusi, kuru autori ir britu postminimālists Greiems Fitkins, amerikāņu saksofonmūzikas meistars Perijs Goldsteins, japāņu videospēļu un filmu mūzikas auutors Juns Nagao, kā arī Niks Gothams.

16. decembrī koncertā "Zalcburgas sapnis" Mazajā ģildē sapņosim kopā ar flautisti Ditu Krenbergu, klarnetistu Mārci Kūli un stīgu kvartetu Euphonia (Eva Bindere, Andrejs Goļikovs, Daniils Grišins, Pēteris Čirkšis). Koncerta programmā Zalcburgā dzimušā Volfganga Amadeja slavenais Flautas kvartets Re mažorā. Līdzās Mocartam – mūzika, ko radījis kalēja dēls, Potsdamas virtuozs, Frīdriha Lielā galma favorīts Johans Joahims Kvancs un ievērojamais 19. gadsimta kontrabasists Džovanni Botezīni.

17. decembrī Spīķeru koncertzālē klausītājus aicina vokālā grupa "Framest" un "Baltic Jazz Trio".
Koncerta pirmajā daļā uzstāsies džeza trio - Lietuvas džeza zvaigzne, pianists un komponists Daiņus Pulausks; igauņu meistars kontrabasists Toivo Unts un Latvijas džeza sitaminstrumentālists Māris Briežkalns. Klausīsimies mūziku no trio pirmā ieskaņotā albuma, kas nāca klajā oktobrī. Koncerta otrajā daļā vokālās grupas "Framest" atskaņojumā būs dzirdamas gan populāras Ziemassvētku melodijas džeza salikumos, gan Latvijas komponistu oriģināldaiļrade.

18. decembrī Lielajā ģildē dzirdēsim vienu no spožākajām zvaigznēm Latvijas vokālistu saimē - Ingu Kalnu Mocarta operu un koncertāriju dzirkstošā programmā ar Sinfonietta Rīga un Normundu Šnē. Inga Kalna dziedās divas koncertārijas – lirisko pērli "Bella mia fiamma addio" un vitālo hitu "Chi sa qual sia", kā arī pārtaps par kaislīgo Elektru no operas "Idomenejs" un sapņu plosīto Grāfieni no operas "Figaro kāzas". Orķestris rādīs savu Mocarta izpratni, atskaņojot arī operu "Figaro kāzas" un "Dons Žuans" populārās uvertīras.

18. decembrī Rīgas Sv. Pētera baznīcā un 19. decembrī Rīgas Sv. Jāņa baznīcā meditācijas un pārdomu programma – "Gregoriskie dziedājumi", kurā "Schola Cantorum Riga" balsis, savīsies ar Ginta Pabērza saksofona improvizācijām. Valsts akadēmiskā kora "Latvija" lasījumā klausīsimies Johana Sebastiāna Baha spožo dzīves apliecinājuma moteti "Singet dem Herrn ein neues Lied", kā arī dosimies pasaulslavenā igauņu mistiķa Arvo Perta skaņu pasaulē ar tādiem viņa šedevriem kā "Magnificat un Summa". Pasākuma muzikālais vadītājs – igauņu diriģents Risto Josts.

Festivāls "Eiropas Ziemassvētki" nav iedomājams bez klavieru kvarteta "Rix" piedalīšanās. 23. decembrī koncertā "Ziemassvētki sveču gaismā" Mazajā ģildē kvarteta mūziķi uzstāsies kopā ar kontrabasistu Gunāru Upatnieku. Programmā – Antonīna Dvoržāka graciozās "Piecas bagateles", amerikāņu mūsdienu klasiķa Džona Hārbisona veltījums Šūberta pārdomām par fūgas mākslu, Pētera Vaska etīde kontrabasam solo "Bass trip" un koncerta otrajā daļā – paša Franča Šūberta brīnumskaistais "Foreļu kvintets".

26. decembrī Rīgas Sv. Jāņa baznīcā koncerts "Gloria in Excelsis Deo". Baroka orķestris "Collegium musicum Rīga" mākslinieciskā vadītāja Māra Kupča vadībā spēlēs Johana Sebastiāna Baha slavenākā dēla Karla Fīlipa Emanuela Baha simfoniju, publikas iemīļotais kontrtenors Sergejs Jēgers iejutīsies Hendeļa operas "Ariodante" greizsirdīgā titulvaroņa ādā, savukārt Mārtiņa Klišāna vadībā skanēs Antonio Vivaldi košā kantāte "Gloria", kuras atskaņojumā piedalīsies arī soprāns Elīna Volkmane un Rīgas Doma zēnu koris. Šis koncerts notiks arī Daugavpilī Latviešu kultūras centrā 6. decembrī un Cēsīs Sv. Jāņa baznīcā 13. decembrī.

27. decembrī Rīgas Vecās Sv. Ģertrūdes baznīcā notiks Labdarības koncerts, kurā uzstāsies vokālā grupa "Framest". Programmā Ziemassvētku dziesmas. Ieeja par ziedojumiem, kas tiks izmantoti Rīgas Vecās Sv. Ģertrūdes baznīcas zupas virtuves izveidei.

Festivāls "Eiropas Ziemassvētki" noslēgsies 30. decembrī ar koncertu "Mocarts un Haidns" Lutera (Torņakalna) baznīcā. Jozefa Haidna gadu noslēdzot, Sigvarda Kļavas lasījumā klausīsimies dižā Vīnes meistara "Missa brevis Sancti Joannis de Deo". Līdzās Haidnam – viņa jaunākais kolēģis un apbrīnotājs Volfgangs Amadejs Mocarts, kura daiļradi pārstāvēs apskaidrotā motete "Ave verum corpus" un "Litaniae Lauretanae" ar skaisto soprāna solo. Kopā ar Latvijas Radio kori un orķestri Sinfonietta Rīga uzstāsies Latvijas Nacionālās operas solisti Gunta Davidčuka, Baiba Berķe un Viesturs Jansons, kā arī viesis no Lielbritānijas Pauls Putniņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!