Foto: LETA
19. jūnijā tiks noskaidroti Jāzepa Vītola 4. starptautiskā vokālistu konkursa laureātu vārdi. Par godalgotajām vietām cīņu konkursā turpina Kalvis Kalniņš no Latvijas, Marcelīna Beišē no Polijas, Margrēte Frendheima no Norvēģijas, Haiks Tigranjans un Tigrans Ohanjans no Armēnijas, Ivanna Komareviča no Ukrainas. Konkurss noslēgsies ar vērienīgu jauno solistu koncertu "Dārgakmeņi" Latvijas Nacionālajā operā, kad konkursa uzvarētāji dalīs skatuvi ar Latvijas Nacionālās operas orķestri Mārtiņa Ozoliņa vadībā, portālu "Delfi" informē konkursa rīkotāji.

26 jaunie izpildītāji divās konkursa kārtās pārsteiguši žūrijas komisijas locekļus, pilnībā attaisnojot šī gada konkursa ideju – apcerēt cilvēka balsi kā spožu, rūpīgi apstrādātu un apzināti sargātu dārgakmeni. Katrs dalībnieks žūrijas komisijas locekļu možajām acīm un dzirdīgajām ausīm demonstrēja savas labākās spējas, lai pierādītu, ka laureātu tiārā jāmirdz tieši viņa akmenim.

Konkursa kārtas ikviens interesents bija aicināts vērot tiešraidē vai joprojām ir iespēja noskatīties mājaslapā.

Režisors un idejas autors Uģis Brikmanis dalībniekiem dāvājot noslēguma koncertu "Dārgakmeņi" kā ceļavārdus nākotnei saka: "Cilvēka balss ir vienīgais patiesi dzīvais instruments. Spēja to pārvaldīt slēpjas izredzētajiem dotā dāvanā – talantā."

Konkursa rīkošanu finansiāli atbalsta Latvijas kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome un Kultūras ministrija, bet naudas balvas uzvarētājiem nodrošina Borisa un Ināras Teterevu fonds.

Biļetes uz konkursa fināla koncertu "Dārgakmeņi" Latvijas Nacionālajā operā 19. jūnijā nopērkamas operas un Biļešu paradīzes kasēs, kā arī internetā.

Marcelīna Beišē (Marcelina Beucher). Soprāns, Polija


Foto: Publicitātes foto

Mūzikas studijas uzsākusi kā čelliste Karola Šimanovska Vroclavas mūzikas skolā. Dziedāšanu studējusi Karola Lipiņska Vroclavas Mūzikas akadēmijā savas mātes Marijas Čehovskas-Krolickas klasē un absolvējusi to ar izcilību. 2012./2013. mācību gadā Erasmus apmaiņas programmas ietvaros viņa studējusi Rīgā, JVLMA, papildinoties pie Lilijas Greidānes. Kopš 2013. gada Marcelīna ir Vroclavas Mūzikas akadēmijas doktorantūras studente.

Dziedātāja guvusi panākumus vairākos konkursos: Balva par labāko oratorijas izpildījumu Musica Sacra vokālistu konkursā Romā (2012), fināliste Andžeja Hjolski vokālistu konkursā (2012), 2. vieta 6. Halinas Halskas-Fijalkovskas starptautiskajā vokālistu konkursā Vroclavā (2013), 1. vieta konkursā Es mīlu Mocartu Poznaņā (2013), laureātes tituls 50. Hertogenbošas starptautiskā vokālistu konkursa Nīderlandē (2014), 3. vieta un trīs speciālās balvas Evas Martonas konkursā Ungārijā (2014).

2013. gadā Marcelīna debitējusi Gdaņskas operā Bałtycka kā Violeta Verdi operā Traviata ar diriģentu Andriju Jurkeviču. 2014. gadā viņa saņēmusi Jana Kiepura balvu par labāko gada debiju. Pašlaik viņa iestudē Mimī lomu Pučīnī operā Bohēma Krakovas operteātrī.

Piedalījusies dažādos festivālos, koncertējusi un sadarbojusies ar opernamiem un filharmonijām Polijā, Krievijā, Vācijā, Rumānijā, Indonēzijā, Lietuvā, Latvijā, Nīderlandē, Francijā, Itālijā un Ungārijā.

Ierakstījusi DVD Poznaņas Muzikālais teātris diriģenta J. M. Florencio vadībā.

Margrēte Fredheima (Margrethe Fredheim). Soprāns, Norvēģija


Foto: Publicitātes foto

Ieguvusi maģistra grādu Norvēģijas Karaliskajā Mūzikas akadēmijā un prasmes papildinājusi Manhetenas Mūzikas skolā Ņujorkā.

Studiju laikā Amerikā Margrēte atveidojusi vairākas nozīmīgas lomas - Margaritu Š. Guno operā Fausts diriģenta Tomasa Murako vadībā, Māsas lomu jaunā un ekstravagantā komponista Mikaela Karlsona operā Izrotājums Amerikas Jaunās operas projekta No lapas uz skatuves ietvaros, kā arī tikusi izvēlēta kā dalībniece sera Tomasa Hempsona meistarklasēs, kas no Manhetenas Mūzikas skolas tika pārraidītas tiešraidē visai pasaulei.

Margrētes lomu klāstā ir arī Pirmā dāma Mocarta operā Burvju flauta Tusčas Operas festivālā Itālijā, Voglinde R. Vāgnera operā Reinas zelts Norvēģijas Nacionālajā operā, Mizete Dž. Pučīnī operā Bohēma Oslo Operas festivālā un Misis Forda O. Nikolai operā Jautrās vindzorietes Rudolštates teātrī. Jaunākais viņas veikums ir dalība Gala koncertā Kairas opernamā Ēģiptē kopā ar Kairas Simfonisko orķestri. Jaunā dziedātāja ieguvusi arī plašu pieredzi, dziedot solo tādos lielformāta darbos kā J. Brāmsa Vācu rekviēms, F. Šūberta Mesa, J. S. Baha Ziemassvētku oratorija, G. F. Hendeļa Mesija un citos.

2014. gadā Margrēte plūkusi laurus Vilhelma Stenhammara starptautiskajā vokālistu konkursā Norčēpingā, Zviedrijā, 7. Eiropas vokālistu konkursā Veikersheimā, Vācijā un 6. starptautiskajā vokālistu konkursā Ningbo, Ķīnā.

Kalvis Kalniņš. Baritons, Latvija

Foto: Publicitātes foto

Vokālās studijas sācis Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolā pie pedagoga Krišjāņa Norveļa, pie kura joprojām studē arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas bakalaura studijās. Jau vidusskolas laikā Kalvis sācis darboties JVLMA operstudijas Figaro uzvedumos un ar panākumiem piedalījies vairākos vokālistu konkursos: divkārtējs Alfrēda Kalniņa konkursa laureāts (1. vieta 2011. gadā, 2. vieta 2009. gadā), 1. vieta starptautiskajā Oksanas Petrusenko konkursā Ukrainā 2010. gadā.

Jau 1. kursā Kalvis tika uzaicināts piedalīties V. A. Mocarta operas Figaro kāzas iestudējumā Sibēliusa Mūzikas akadēmijā Helsinkos. Uzstājies kopā ar Latvijas profesionālajiem orķestriem: Sinfionetta Rīga, Liepājas Simfonisko orķestri, Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, kā arī ar Latvijas Nacionālās operas orķestri. 2012. gadā iegūst JVLMA un Swedbank Gada balvu jaunajam mūziķim.

2013. gadā kļuvis par Borisa un Ināras Teterovu fonda atbalstītās LNO Akadēmijas audzēkni un uzsācis darba gaitas Latvijas Nacionālajā operā. Debitējis K. Pētersona operā Mihails un Mihails spēlē šahu, kā arī Grāfa lomā Mocarta operā Figaro kāzas. Piedalījies divās ENOA (European Network of Opera Academies) rīkotajās meistarklasēs Rīgā un Lisabonā, kā arī Anitas Garančas, Aksela Everaerta, Džojas Mammenas un citās vokālajās meistarklasēs.

2014. gadā debitējis Siguldas opermūzikas festivālā, dziedot atklāšanas koncertā un atveidojot Moralesa lomu Ž. Bizē operā Karmena. 2014. gadā ieguvis 1. vietu Ineses Galantes jauno talantu konkursā un koncertējis festivālā Summertime kopā ar Aleksandru Antoņenko, Egīlu Siliņu, Sergeju Jēgeru un Inesi Galanti.

Ivanna Komareviča (Ivanna Komarevych). Soprāns, Ukraina

Foto: Publicitātes foto

Ivanna Komareviča pēc mācībām Rivņas Mūzikas skolā turpinājusi studijas profesoru V. Ignatenko un L. Bogko klasē Ļvivas Mūzikas akadēmijā, kuras aspirantūru absolvējusi 2012. gadā.

2013. gadā piedalījusies Pirmajā Eiropas Vokālās mākslas akadēmijā Silēzijas operā Bitomā, Polijā.

Ivanna piedalījusies Otrajā Starptautiskajā kamermūzikas un vokālās mākslas jaunatnes festivālā Zelta Roze 2005, kur ieguvusi balvu kā labākā vokāliste. 2009. gadā izcīnījusi Grand Prix konkursā 21. gs. māksla Kijevā. Ivanna ir arī IV starptautiskā S. Krušeļņitska konkursa diplomande (2009. g.). 2015. gadā ieguvusi 2. vietu 17. Imriha Godina starptautiskajā dziedātāju konkursā Iuventus Canti Slovākijā. Piedalījusies dažādos festivālos - festivālā Menīrs Falerā, Šveicē, VIII Senās mūzikas festivālā Muzikālā Ļviva un Habsburgu mantojums Ukrainā, 10. festivālā Bēthovena dienas Kufšteinā, Austrijā, 20. Kristinas Jamrozas starptautiskajā mūzikas festivālā Busko Zdrojas pilsētā Polijā un citos.

2009. gadā Ivanna debitējusi Ļvivas Nacionālajā operas un baleta teātrī kā Oksana S. Lidkeviča operā Dovbuša, bet 2014. gadā Silēzijas operā atveidojusi Mimī lomu Pučīni operā Bohēmā.

Pašlaik Ivanna ir mūzikas izglītības un vokālās - kora katedras lektore Kremeņecas Humanitāro zinātņu un pedagoģijas universitātē.

Tigrans Ohanjans (Tigran Ohanyan). Tenors, Armēnija

Foto: Publicitātes foto

Tigrans ieguvis bakalaura grādu vokālajā mūzikā Komitasa Valsts konservatorijā Erevānā, profesora Rafaela Hakobjanca klasē. Pašlaik studē Konservatorijas maģistrantūrā pie profesores Suzannas Martirosjanas.

Tigrans veiksmīgi startējis vairākos nacionālas nozīmes un starptautiskos konkursos. 2007. gadā Aleksandra Spendiarjana 2. nacionālajā jauno mūziķu konkursā Erevānā iegūta 1. vieta. Tajā pašā gadā izcīnīta arī pirmā godalga starptautiskajā konkursā Atdzimšana Gimri, Armēnijā. 2010. gadā NVS valstu 6. atklātajās Jaunatnes Delfu spēlēs Erevānā iegūta speciālā balva, bet 2010. gadā viņš ieguvis Gada labākā jaunā Armēnijas dziedātāja balvu. 2012. gadā 7. atklātajās Jaunatnes Delfu spēlēs Astanā, Kazahstānā, Tigrans ieguvis bronzas medaļu, bet 6. starptautiskajā jauno operas mākslinieku konkursā Sanktpēterburga 2013. gadā ieguvis speciālo balvu un diplomanda nosaukumu.

Koncertējis Krievijā un Vācijā, kā arī piedalījies Jauno vokālistu akadēmijā Hjūstonas Operas studijā ASV 2014. gadā.

Savu pirmo operas lomu - grāfu Almavivu Dž. Rosīni operā Seviljas bārddzinis Tigrans atveidojis Komitasa Erevānas Valsts konservatorijas Operas studijā 2015. gada aprīlī.

Tirgans piedalījies arī vairākās ievērojamu dziedoņu meistarklasēs, tostarp Monseratas Kabaljē meistarklasēs Erevānā un Daianes Zolas meistarklasēs Sanktpēterburgā 2013. gadā.

Haiks Tigranjans (Hayk Tigranyan). Bass, Armēnija

Foto: Publicitātes foto

Studējis Komitasa Erevānas Valsts konservatorijā un ieguvis gan diplomu obojas spēlē, gan ar izcilību absolvējis Vokālo nodaļu prof. Patroviča klasē.

Kā obojists un obojistu grupas koncertmeistars strādājis Jakutskas Valsts operas un baleta teātra orķestrī un A. Spendiarjana Armēnijas Nacionālajā akadēmiskajā Operas un baleta teātrī Erevānā, kurā kopš 2003. gada ir arī viens no vadošajiem solistiem. Erevānas operā atveidojis šādas lomas: Fernando (Verdi Trubadūrs), Ramfiss (Verdi Aīda), Avo (A. Babajeva Artsvaberd), Cuniga (Bizē Karmena), Bazars Baši (A. Harutjunjana Sayat Nova), Vasaks (T. Čujadžjana Aršak II), Meliks (A. Tigranjana Dāvids Beks), Kjohva (A. Tigranjana Anuša) u. c. Haika repertuārā ir arī sekojošas lomas: Orovezo (Belīni Norma), Mazeto (Mocarta Dons Žuans), Vecais čigāns (Rahmaņinova Aleko), Dons Bazilio (Rosīni Seviljas bārddzinis), Kolēns (Pučīni Bohēma), Ferrando (Verdi Trubadūrs), Mefistofelis (Guno Fausts).

Kā solists sadarbojies ar simfonisko orķestri Kohar un 2012. gadā piedalījies tā koncertturnejā pa Dienvidameriku. 2013. gadā piedalījies 21. festivāla Balto nakšu zvaigznes armēņu solistu gala koncertā Sanktpēterburgas Marijas teātrī.

Apbalvots ar Armēnijas Kultūras ministra diplomu Par izcilu ieguldījumu operas jomā, atzīmējot Armēnijas neatkarības 20. gadadienu, Dienvidkorejas Nacionālā radio atzinības rakstu Par izcilu Korejas nacionālās mūzikas ierakstu, Kalnu Karabahas Jaunatnes un kultūras ministra atzinības rakstu Par labāko Avo lomas izpildījumu operā Artsvaberd.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!