Foto: LETA

"Cilvēks ar milzīgu darba potenciālu un enerģiju!", "Viņa ietekme koru mūzikā nav izmērāma!", "Esošās koru kultūras nostabilizētājs," - tādus vārdus par savu kolēģi maestro, pēc tam, kad ceturtdien Latviju pāršalca ziņa par leģendārā kordiriģenta Imanta Kokara nāvi, sarunā ar portālu "Delfi" pauda viņa kolēģi.

"Ir skumji. Ar Imantu Kokaru pamazām aiziet vesela kordiriģentu paaudze," sarunā ar portālu "Delfi" saka vokālā pedagoģe, kādreizējā Imanta Kokara vadītā kamerkora "Ave Sol" soliste Anita Garanča.

"Tomēr ir reizē arī tāda gaiša sajūta, jo ir padarīts milzīgs, grandiozs darbs. Maestro bija paraugs, piemērs visiem, kas ar viņu strādājā. Arī man viņš ir devis ļoti daudz. Tie ir bijuši brīnišķīgi 16 gadi, kas pavadīti korī "Ave Sol"," piebilst mūziķe.

Kā spilgtākās diriģenta Imanta Kokara īpašības darbā ar koriem Garanča min neatlaidību, augstu prasīgumu gan pret koristiem, gan pašam pret sevi, kā arī milzīgu pienākuma, pat misijas apziņu.

"Ir tik daudz gaišu domu un atmiņu, kas saistās ar Imantu Kokaru – visi braucieni kopā ar "Ave Sol", pirmās uzvaras konkursos, kopīgie koncerti," atceras Garanča, piebilstot, ka Kokars pratis saliedēt cilvēkus un pulcējis ap sevi sirsnīgas un harizmātiskas personības.

"Apbrīnojamas darba spējas un izturība. Viņš viens varēja izdarīt tik cik trīs kopā," slaveno kordiriģentu raksturo Anita Garanča.

"Tā ir skumja ziņa un liels zaudējums Latvijas kultūrai, lai gan Imants vairs pēdējos gadus tik aktīvi nedarbojās mūzikā," saka Imanta Kokara kolēģis diriģents Jānis Zirnis. "Lai gan neesmu bijis viņa skolnieks tiešā izpratnē, tomēr uzskatu viņu par savu skolotāju. Viņš ir visu mūsu skolotājs - visu koru, dziedātāju un diriģentu, arī to, kuri nav bijuši ar viņu tiešā kontaktā."

"Cilvēks ar milzīgu darba potenciālu, enerģiju un jaunradi," tā Imantu Kokaru raksturo Zirnis. "Arī kā Konservatorijas rektors viņš nepatikšanas nelaida ārpus mācību iestādes, pats uzņēmāt atbildību par visu," teic Zirnis, kurš Jāzepa Vītola Latvijas valsts konservatorijā mācījies laikā, kad tās rektors bija Imants Kokars.

"Izsaku līdzjūtību Imanta ģimenei, viņa dēlam kordiriģentam Uldim Kokaram, kā arī brālim Gido," tā diriģents Jānis Zirnis.

"No vienas puses - viena no izcilākajām Latvijas koru mūzikas ikonām ir atstājusi šo pasauli. No otras puses -  viņš aizvadījis 90 radošas un panākumu pilnas dzīves gadus," par Imantu Kokaru saka kordiriģents un grupas "Cosmos" dalībnieks Jānis Ozols.

Viņš gan norāda, ka, lai arī tiešā veidā nav mācījies no maestro Imanta Kokara, ir aizguvis vairākas atziņas direģenta darbā no grāmatas "BrāliBrāli" par brāļu Kokaru darba metodēm.

"Lasīju, ka "Avo Sol" pirmsākumos Imants Kokars licis koristiem dziedāt neiedomājamās vietās - piemēram, uz jumta. Vai dziedāt mēģinājumā tālu vienam no otra, lai katrs korists dziedātu individuāli, nebalstoties uz blakusstāvētāja pleciem," teic Ozols.

Savukārt kordiriģentam Intam Teterovskim Imants Kokars visvairāk saistās ar laiku, kad viņš studējis maģistrantūrā un Kokars bijis viņa pasniedzējs. Tāpat viņš uzsver arī Imanta Kokara dibinātā kora "Ave Sol" ietekmi ne vien Latvijas koru mūzikas pasaulē, bet arī ārvalstīs, īpaši Āzijā.

"Imants Kokars visu darīja ar ārkārtīgu ticību tam, ko viņš dara. Katra lieta, ko viņš darīja, bija ārkārtīgi pārdomāta, motivēta. Viņš diriģēja no visas sirds. Manuprāt, tieši tas ir būtiskākais iemesls, kādēļ viņš ir tik nozīmīgs kormūzikas pasaules darboņiem.

Nenoliedzami - Imants Kokars ir arī esošās koru kultūras nostabilizētājs, vērtētājs. Ļoti bieži pieķeru sevi atsaucamies tieši uz viņu - kā teica Imants Kokars... Jābūt tā un tā! Viņa personības lielums un ietekme ne vien Latvijā, bet arī ārvalstīs, īpaši Āzijā, ir neaprakstāma!" stāsta Teterovskis un ar portāla "Delfi" starpniecību izsaka dziļu līdzjūtību maestro ģimenei un kolēģiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!