Foto: Publicitātes foto

Mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāla “Zemlika” muzikālajā programmai pievienoti arī trio “Father Murphy” no Trevīzo Itālijā, Austrumu ietekmētas psihedēliskās mūzikas pārstāvis “High Wolf” no Francijas, nepieradinātā folka orķestris “Pingvīnu Cirx” no Drustu apkaimes, kā arī mūziķu un mākslinieču Ievas Akurāteres, Raimondas Vazdikas un Ilzes Gruntes veidots trio, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji.


Biļetes uz mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivālu "Zemlika", kas Latvijas mazākajā pilsētā Durbē norisināsies 26. un 27. oktobrī, nopērkamas visās "Biļešu Serviss" tirdzniecības vietās un
internetā
.

Pirmais mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāls "Zemlika" notika 2011. gada 28. un 29. oktobrī Durbē. Divu dienu laikā tajā uzstājās vairāki atpazīstami ārvalstu un vietējie mūziķi un kolektīvi – Nilss Frāms (Nils Frahm) no Vācijas, "Library Tapes" no Zviedrijas, "Barn Owl" no ASV, "Prinspóló" no Īslandes, "Aluk Todolo" no Francijas, pašmāju "Iļģi", "Stūrī Zēvele", Kaspars un Jēkabs Dimiteri un vairāki citi. Īpaša bija Eidena Beikera (Aidan Baker) kopīga uzstāšanās ar "Sinfonietta Rīga" stīgu kvartetu un eksprompta vietējo mūziķu kolektīvu "The Burning Kulba".

Izdrukā festivāla ‘Zemlika’ programmu!

Notika arī vairākas bezmaksas muzikālas un mākslas meistardarbnīcas bērniem un jauniešiem, diskusijas par un ap neatkarīgo mūziku, jau pieminētais tirgus, teātra izrāde, filmu seansi un vairākas citas aktivitātes.

'Father Murphy'

Par spīti tam, ka arvien grūtāk kļūst nepieredzējušu un nesagatavotu klausītāju pārsteigt ar apzīmējumiem ”eksperimentāls” vai ”novatorisks”, iepazīstinot ar kādu kolektīvu muzikālo daiļradi, ”Father Murphy” gadījumā ir gandrīz neiespējami atrast trāpīgus pareizākos vārdus, vēsta festivāla rīkotāji. "Jau ar otro studijas albumu ”… And He Told Us To Turn To The Sun” Fedriko (Federico Zanatta), Kiara (Chiara Berattino) un Vitorio (Vittorio Demarin) gandrīz visas sev zināmās žanriskās atsauces sameta vienā katlā un nokāsa šī viruma tumšāko iespējamo koncentrātu. Lai iedomājamies par gnostiķu mesēm, kabalistisku daudzināšanu, mazu zvaniņu skandēšanu, sīku spēļu sintezatoru radītiem metāliskiem, gregoriāniskiem trokšņiem, pagājušā gadsmita 70. gadu šausmu rokmūzikas un filmu skaņu celiņu meistariem ”Jacula”, ”Goblin” un Ennio Morikoni (Ennio Morricone), un varbūt, varbūt radīsies priekšstats par ”Father Murphy” mūzikas raisītajām asociācijām. Tādi tādus atrod un arī ”Father Murphy” laika gaitā ir atraduši domubiedrus savulaik par īpatņiem uzskatīto, bet nu jau par kulta statusu iemantojušo mūziķu aprindās – neskaitāmi koncerti pasaules turnejās kopā ar ”Xiu Xiu” un ”Deerhoof”, atzinīgi vārdi no grupas ”Swans” līdera Maikla Džirā (Michael Gira) un Portlendas izdevniecībā ”Aagoo” izdoti ieraksti būtu tikai daži no ierakstiem trjotnes skatuves dzīves gājumā," par mākslinieku vēsta "Zemlika" organizatori. 

'High Wolf'

Festivāla rīkotāji stāsta, ka ne mazāks savdabis ir franču mūziķis Maksims Primo (Maxime Primault) jeb ”High Wolf”, kurš savā mūzikā jauc kosmiskas skaņu cilpas, šņākuļojošas ģitāras un trokšņaiņas sintezatoru skaņas ar mistiskām vokalīzēm un eksotisku cilšu ritmiku. Kopš izdevniecības ”Not Not Fun” izdotās mūziķa pirmās audiokasetes 2009. gadā, ”High Wolf” atrodas nemitīgā kustībā. Koncerti dažādās pasaules malās, radošie braucieni uz tāltālām vietām un regulāra sadarbība ar domubiedriem mūsdienu psihedēliskajā mūzikā – ”Sun Araw”, ”Eternal Tapestry”, ”Gnod” un daudziem citiem – nu kļuvusi par francūža ikdienu. ”High Wolf” otro ilgspēlējošo plati ”Atlas Nation” pagājušogad materializēja cienījamā izdevniecība ”Holy Mountain”, kas ir viena no mājvietām arī citam festivāla ”Zemlika” viesim – ”Lichens” no Amerikas Savienotajām valstīm.

'Pingvīnu Cirx'

Nepieradinātā ”folka” jeb dažādu tautu mūzikas iedvesmotais orķestris ”Pingvīnu Cirx” ir no Drustu un tuvējās apkārtnes Vidzemes augstienē. To savulaik dibinājis mūziķis Andrejs Grimms, ap sevi pulcējot gados jaunus un pavisam jaunus muzicēt gribētājus. Kā norāda grupas pārstāvji, ”orķestris kā augstāko kultūras vērtību sajūt patiesumu nevis tradīciju”, tāpēc ”Pingvīnu Cirx” necenšas apzināti noturēt kāda stila robežas, bet gan tās pēc iespējas izplest. Orķestra repertuārā iekļaujas dažādu pasaules vietu un laiku mūzika, ietverot Īrijas, Balkānu, Izraēlas, Āfrikas, Malaizijas, Krievijas, Rumānijas, Igaunijas, Somijas u.c. tautu motīvus, kas sajaucas ar populāriem dažādu vietu un laiku autormūzikas elementiem (
Viktors Cojs
, ”Manu Chao”, ”
AC/DC
”, ”Beirut”, L. van Bēthovens), filmu mūzikas fragmentiem un pašu grupas mūziķu skaņdarbiem. Mūziķi uzskata, ka nepieradinātā nākotnes mūzikā līdzās savdabīgai dzīvnieku fermai – vistai, gailim, taurenim, baltam un melnam kaķim, dejo psihopāts Mihaels, kazanova Ivans viesojas pie Danmoras meitenēm, bet Antarktīda nenovēršami kūst, savā straumē nesot papīra kuģīti garām Svētajam Kalnam, pretī zvaigznēm, zem kurām ”
Pink Floyd
” ritmā rej nomiris suns. Patiesībā tā ir pasaka par draudzību, kura vienīgā var glābt pasauli.

Raimonda Vazdika, Ieva Akurātere un Ilze Grunte

Īpašs notikums festivāla ”Zemlika” otrajā dienā gaidāms Kronvalda vēsturiskajā skolas ēkā, kur kopīgu koncertu sniegs trīs ievērojamas latviešu skatuves mākslinieces šī vārdu savienojuma visnepārnestākajā nozīmē – aktrise Raimonda Vazdika un mūziķes Ieva Akurātere un Ilze Grunte. Visas trīs pēdējā laikā vieno kopīga darbošanās Vecrīgas klubā ”Austrumu robeža”, kas gadu gaitā kļuvusi par grūti definējamu, nezinātāju acīm pat slēptu dažādu radošu izpausmju skatuvi. Uz tās pēc ikdienas profesionālajām mākslinieciskajām gaitām mūziķi, aktieri un citu radošo profesiju pārstāvji raduši iespēju izpausties pēc sirds patikas, viens ar otru sadarbojoties un ne reti atļaujoties vairāk nekā uz lielajām, ļaužu pulku apmeklētajām skatuvēm. Piemēram, Ilze Grunte, Raimonda Vazdika, Ilze Grunte, kā arī aktieris Andris Bērziņš satikušies melodramatiskā izrādē-ceļojumā laikā un telpā ”Viņi dejoja 100 vasaras”.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!