Jaunās mūzikas festivāla "Arēna", kas notiks no 18.oktobra līdz 5.novembrim, īpašais viesis būs leģendārais šveiciešu obojists Heincs Holligers (Heinz Holliger), žurnālistiem preses konferencē pavēstīja festivāla organizatori.

Orķestra "Sinfonietta Rīga" diriģents Normunds Šnē žurnālistiem pastāstīja, ka šogad festivālā tiks īstenots sens sapnis - Rīgā viesosies leģendārais šveiciešu obojists Heincs Holigers (Heinz Holliger), kurš raksturojams kā fanātiķis un ģēnijs un "savulaik veicis apvērsumu obojas spēlē".

"Šis mūziķis ir atvērts eksperimentiem un izzinājis visu, ko sniedz oboja. Turklāt vairāk nekā desmit gadu viņš darbojas arī kā diriģents," sacīja Šnē.

Holigers festivāla atklāšanas koncertā uzstāsies ar obojas spēli un arī stāsies orķestra "Sinfonietta Rīga" priekšā, diriģējot savas "Sešas dziesmas" ar Kristiana Morgenšteina dzeju, Vācijā mītošā latviešu komponista Gustava Fridrihsona skaņdarbu "Chiaroscuro", kas būs pasaules pirmatskaņojums, kā arī poļu komponista Vitolda Ļutoslavska darbus.

Jaunās mūzikas festivālā "Arēna", kas šogad notiks jau septīto reizi, kopumā būs pieci latviešu un ārvalstu komponistu skaņdarbu pirmatskaņojumi.

Festivāla ietvaros no 23. līdz 25.oktobrim notiks arī "Tenso dienas Rīgā" - Eiropas profesionālo koru asociācijas un Latvijas Radio kora rīkots festivāls. Šajā festivālā paredzēti trīs koncerti, kuros piedalīsies arī Latvijas Radio koris, Nīderlandes kamerkoris, Igaunijas Filharmonijas kamerkoris un Rias kamerkoris no Vācijas.

Savukārt "Grīvas mēbeles" notiks arī elektroakustiskās mūzikas koncerts, kurā būs dzirdami komponista Andra Dzenīša skaņdarba "Laika stencila" un komponistes Anitas Miezes skaņdarba "Nezināmā sākums" pirmatskaņojumi, kā arī kāds Bendžamina Tigpena skaņdarbs.

Festivāla noslēgumā Dailes teātra Mazajā zālē 4. un 5.novembrī notiks koncerti, kuros tiks atskaņota Ģirta Bikša elektroniskā kamermūzika "Press to play". Šajos koncertos piedalīsies Latvijas Radio kora grupa, ko diriģēs Kaspars Putniņš. Viņš šo skaņdarbu raksturoja kā sava veida tehno mūziku korim ar pavadījumu, ļoti neraksturīgu un mūsdienīgu.

Kopumā festivālā notiks deviņi koncerti, uz kuriem biļetes iespējams iegādāties "Biļešu Paradīzes" kasēs.

Festivāls "Arēna" tiek rīkots kopš 2002.gada, kad tika aktualizēta problēma par koncentrētu laikmetīgās mūzikas pasākumu trūkumu Latvijā. Pēdējo gadu laikā par šā festivāla galvenajiem māksliniekiem kļuvuši orķestris "Sinfonietta Rīga" Normunda Šnē vadībā un Latvijas Radio koris Sigvarda Kļavas un Kaspara Putniņa vadībā.

Pērn festivāls "Arēna" saņēma Kultūras ministrijas prēmiju par veiksmīgu risinājumu mūsdienu mūzikas popularizēšanā, bet 2003.gadā festivāls kļuva par Eiropas Jaunās mūzikas organizāciju apvienības biedru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!