Foto: Publicitātes foto
Šīgada 20.novembrī pasaules pirmatskaņojumu Bostonā, ASV piedzīvoja Ērika Ešenvalda vokāli simfoniskais tēlojums "Ezeri atmostas rītausmā". To pēc Andra Nelsona iniciatīvas komponistam pasūtināja Bostonas un Birmingemas simfoniskie orķestri, vēsta mūziķa pārstāvji.

Opusā izmantoti teksti no Ingas Ābeles dzejprozas "Atgāzenes stacijas zirgi" un paša autora teksti. Jaundarbu izpildīja Tenglvudas Festivāla ("Tanglewood Festival") koris un Bostonas simfoniskais orķestris Andra Nelsona vadībā.

Lai arī aicināts, komponists diemžēl nevarēja apmeklēt pirmatskaņojumu, jo septembrī savas topošās multimediālās simfonijas "Ziemeļu gaisma" ekspedīcijas laikā Aļaskā lauzis kāju; un, kā saka autors: "Kaut arī esmu ar ģipsi un kruķiem, mēs ģimenē drīz – decembra sākumā - sagaidīsim piedzimstam mūsu ceturto atvasīti."

Nākamie "Ezeri atmostas rītausmā" atskaņojumi notiks Birmingemā, Lielbritānijā 2015. gada 17. un 18. jūnijā Birmingemas simfoniskā orķestra, kora un diriģenta Andra Nelsona vadībā.

Spilgtākās atsauksmes par Ešenvalda skaņdarbu:

"Abu daļu kulminācijas ir teju kinematogrāfisks dabas slavinājums," Džodžs Lūmiss (George Loomis, "Finansial Times").

"Skaņdarbs, skaisti plūstošs un ēterisks, pārsteidza ar gudri veidotu līdzsvaru starp kori un orķestri. Ešenvalds ir ievērojams komponists, un viņa "Ezeri atmostas rītausmā" ir labs papildinājums mūzikas kanonam. Es vēlos dzirdēt vēl vairāk viņa mūzikas Bostonā," Kešmans Kerrs Prinss (Cashman Kerr Prince, "The Arts Fuse").

"Opusā izmantotajiem vārdiem "Rasotajam rītam ezera ūdeņi dzied... kailā debess iesudrabina ūdeni... ar tukšām rokām veros pretim gaismai" Ešenvalds radījis spēcīgu, pat kinematogrāfisku gleznojumu. Gan koris, gan orķestris sniedza skaistu un uzkavēšanās sajūtās radītu mūziku, tai aizvedot mūs līdz beidzamā pianissimo izskaņai. Diemžēl, kā jau tas mēdz atgadīties, daži nepacietīgākie applaudētāji pārējiem ļāva izbaudīt šo burvību vien divas sekundes," Džefrijs Vītings (Geoffrey Wieting, "The Boston Musical Intelligencer").

"Aicinu orķestri šo opusu tuvākajā nākotnē atskaņot vēlreiz," Kīts Pouverss (Keith Powers, "Taunton Daily Gazette").

"Ceturtdienas atskaņojums vairoja mūsu apetīti pēc vēl vairāk jauniem atklājumiem mūzikā, kāda rodama Nelsona dzimtenē," Džeremijs Eihlers (Jeremy Eichler, "The Boston Globe").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!