Perfekti atstrādātiem, pārdomātiem, tehniski (visās disciplīnās) ļoti kvalitatīviem koncertiem ir praktiski neiespējami sniegt vērtējumu. Labs? Lielisks? Aizraujošs? Prātā paliekošs, visticamāk.
Vēl joprojām spilgti atmiņā: pār klausītāju galvām nolīst krāsainas serpentīnu virtenes, aiz skatuves novietotajā ekrānā redzamo zemeslodi aizklāj sarkans priekškars, ar vārdiem “got to go home” Kolinss atvadās no visiem klātesošajiem, kas ārkārtīgi pacilātā garastāvoklī ieplestām mutēm nespēj noticēt pēdējās divās ar pusi stundās dzirdētajam un redzētajam. Bet kā gan viss sākās?

Pie ‘Saku Suurhall’ arēnas Tallinas nomalē vēl nieka pāris stundas pirms koncerta sākuma nekas neliecināja, ka šeit pēc brīža klausītāju tūkstoši nespēs vien atdzerties to audiovizuālo elementu kokteili, ko savas pēdējās vispasaules koncertturnejas noslēdzošo koncertu sērijas pirmizrādē piedāvāja Fils Kolinss un viņa pavadošais sastāvs. Secinājis, ka tomēr taisnība vīpsnātājiem un koncerta apmeklētāju procentuāli lielākā daļa ir daiļā dzimuma pārstāves gana konkrētā un definējamā vecuma grupā (ap 30), no kurām daudzas ir “pierunājušas” līdzi atnākt arī savus draugus/vīrus, ieņemu gana atzīstamu, pat apskaužamu vietu netālu no skatuves, jo tuvāk izlauzties, par spīti faktam, ka lielākā daļa tribīņu vēl ir pustukšas (līdz koncerta sākumam nieka pusstunda), vairs nav iespējams. Pēdējie gaidpilnie mirkļi paiet neiedomājami ātri, patiesībā tikpat strauji arī divas ar pusi stundas ilgā uzstāšanās ir aiz muguras, atstājot vien krāvumu ar dažādām “odziņām”, kuras varētu mēģināt nosaukt par “koncerta labākajiem momentiem”, ja vien viss vakars nebūtu kā loģisks un nedalāms Fila Kolinsa pēdējo 25 karjeras gadu šķērsgriezums ar loģiskiem veiksmīgākiem un mazāk veiksmīgiem posmiem.

Kā jau var pamanīt, aplūkojot zemāk redzamo koncerta dziesmu sarakstu, tas praktiski sakrīt ar Fila Kolinsa jaunākā DVD ‘Finally…The First Farewell Tour’ satura rādītāju un dziesmu atspēlētie un noslīpētie solo, improvizācijas un pārejas uz citām dziesmām par to arī liecināja, liekot secināt, ka vislielāko pārsteigumu koncerts spēja sagādāt tiem, kas iepriekš nebija redzējuši mūziķa tūres ierakstus vai interesējušies par tiem. Un tomēr – viens ir televizora ekrānā redzēt Kolinsu piesēžamies pie bungām un izpildot slaveno bungu breiku dziesmā ‘In The Air Tonight’, bet pavisam kas cits ir izsekot mūziķi viņa izjustajā pastaigā pa skatuvi, redzēt no skatuves “dzīlēm” paceļamies bungu komplektu un burtiski fiziski izjūtot katru talantīgā meistara sitienu pa bungām! Papildus krāšņajam un asprātīgajam šovam (par otro parūpējās gan bekvokālisti, gan pūtēju kvartets, savā starpā izspēlējot nelielus skečus uz skatuves) visvairāk patīkamu emociju izraisīja divas minētajā DVD neiekļautas dziesmas – īru dūdu un bombaržu orķestra tēmas ievadītais ‘We Wait And We Wonder’, kā arī koncerta beigu daļā atrodamais ‘Invisible Touch’. Grūti novaldīt smieklus par ģitārista Derila Šturmera cepuri dziesmā ‘Wear My Hat’, tāpat iespējams minēt vēl vairākus aizkustinošus koncerta mirkļus, tomēr tas jau ir cits stāsts un, visticamāk, katram atšķirīgs. Gluži kā tie, kas tajā pašā laikā grima nenoliedzami atzīstamajā ģitāras šamaņa Stīva Vai performancē Rīgā, nekad nesapratīs tos, kas šādā dienā “atkāpās” uz Tallinu, lai varbūt piepildītu sen lolotu sapni.

Vērtējums:

Koncerta saturs:

1.Bungu solo (‘Drums, drums and more drums’)
2. ‘Something Happened On The Way To Heaven’
3. ‘Against All Odds’
4. ‘Don`t Lose My Number’
5. ‘You`ll Be In My Heart’
6. ‘One More Night’
7. ‘Can`t Stop Loving You’
8. ‘Hang In Long Enough’
9. ‘True Colours’
10. ‘Come With Me’
11. ‘Groovy Kind Of Love’
12. ‘Another Day In Paradise’
13. ‘We Wait And We Wonder’
14. ‘Seperate Lives’
15. ‘In The Air Tonight’
16. ‘Dance Into The Light’
17. You Can`t Hurry Love’
18. ‘Two Hearts’
19. ‘Invisible Touch’
20. ‘Easy Lover’
21. ‘Sussudio’
---
22. ‘It`s Not Too Late’
23. ‘Take Me Home’

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!