Tuvojoties Latvijas Mūzikas balvas pasniegšanas svinīgajai ceremonijai, “Delfi” turpina piedāvāt intervijas ar balvas laureātiem. Šoreiz - intervija ar Latvijas Radio kora diriģentu Sigvardu Kļavu. Radio koris balvu saņems par koncertdarbību Latvijā un latviešu kora mūzikas popularizēšanu ārzemēs.
Kā izvēlaties komponistus, kuriem pasūtat skaņdarbus?
Sigvards Kļava: - Skaidras un definētas receptes nav. Būtībā īstā komponista meklējumi ir tikpat radošs process, kā paša skaņdarba rakstīšana. Izvēle nenotiek pēkšņi – līdz galīgā lēmuma pieņemšanai ejams garš ceļš: sekojam līdzi skaņražu darbībai, paši sastādām programmas vai radām to vīzijas, un tad, kad visi priekšnosacījumi izveido pārskatāmu šaha lauku, speram soli. Jo, pasūtot skaņdarbu, ir skaidri jāapzinās, kādā kontekstā tas skanēs.

Īpašs ir jauno autoru meklējumu process: cītīgi apmeklējam topošu komponistu jeb studentu koncertus, analizējam, salīdzinām, domājam. Bet šajā procesā liela nozīme ir intuīcijai – būs trāpīts vai ne. Ja kolektīva un komponista, arī pieredzējuša un mums vairākkārt rakstoša, sadarbība izvēršas veiksmīgi, vienmēr to turpinām.

Cik latviešu komponistu darbu pirmatskaņojumus Latvijas Radio koris izpilda gada laikā? - Vidēji desmit.

Vai ārvalstu tūrēs savās programmās iekļaujat arī latviešu skaņražu opusus? - Pēdējo divu gadu laikā latviešu mūzika ir mūsu absolūtā prioritāte, sniedzot koncertus ārpus Latvijas. Skaitliski sanāk apmēram trīs ceturtdaļas no visas mūzikas, ko dziedam.Tā bijis 2005.gada festivālos Bregencā, Klangšpūrenā, Mopeljē u.c.

Kāds ir pirmatskaņoto skaņdarbu tālākais ceļš – tos ieraksta un glabā Latvijas Radio arhīvs vai tomēr cenšaties izdot tos kompaktdisku formātā? - Viss ir atkarīgs no tā, kā šie darbi iedzīvojas – daži strauji ieiet apritē, citiem nepieciešams ilgāks laiks. Bet ierpiekšējā gada kvintesenci, aktuālākos pieturpunkuts vienmēr cenšamies arhivēt un darīt tos pieejamus plašākai auditorijai. Tam gan ir nepieciešama laika pārbaude - tikai pēc noteiktas distances nosakām, kuri darbi ir izdodami CD formātā. Pārsvarā šos CD producē un izdod Latvijas Radio, bet aizvien aktīvāk meklējam sadarbības partnerus arī starptautiskā apritē.

Izvēlies savu Lielās Mūzikas balvas simpātiju!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!