Ceturtdien, Sv. Pētera baznīcā mūzikas festivāla "Arena" ietvaros Latvijas Radio koris diriģentu Sigvarda Kļavas un Kaspara Putniņa vadībā atskaņos "Mijkrēšļa dziedājumus", portālu "Delfi" informēja Latvijas Radio.

Paredzēts, ka abu diriģentu vadībā skanēs Kristapa Pētersona "Mijkrēšļa dziedājumi" divām kora grupām un kontrabasam, Santas Ratnieces "chu - dai"("Kluss ūdens") korim un Lukas Frančeskoni "Let Me Bleed" ("Ļauj man asiņot") korim "a capella". Radio atgādina, ka abi latviešu komponistu jaundarbi pasaules pirmatskaņojumu piedzīvoja piektdien Amsterdamas "Muziekgebouw".

Pētersona "Mijkrēšļa dziedājumi" divām kora grupām tapuši 2009. gadā, kaut vokālais elements vijas cauro visai Pētersona daiļradei. Šī ir viņa pirmā korim veltītā partitūra. "Šīs dziesma ir fiktīvas reliģijas fiktīvs rituāls. Šī reliģija pielūdz mijkrēšļa laiku un uzskata to par laika sprīdi, kad visredzamāk izpaužas dievišķais," teicis Pētersons. Skaņdarba ieceres īstenošanā komponistu iedvesmojošas persiešu dzejnieka Jalal al - Duni - Rumi vārsmas.

Savukārt par kompozīciju "chu - dal" ("Kluss ūdens") jauktajam korim Ratniece teikusi, ka viņas iecere rakstīt skaņdarbu Latvijas Radio saistās ar kādu nepabeigtās sajūtu, kas rodas dzirdot iepriekšējo darbu korim "Saline" (Sālsezers). "Liekas, ka šī zemākā vieta uz planētas ar tajā žūstošo sāļo ūdeni Nāves jūrā sauc pēc kādas atbalss kaut kur augstu augstu kalnos. Un izrādās, šāda atbalss eksistē... Tā arī radās ideja par iedomātu ceļu no "Ubsu - Nur" ezera Mongolijā, kas robežojas arī ar Tuvu līdz "Namtso" ezeram Tibetā," stāstījusi Ratniece. "Skaņdarba nosaukums "chu-dal" ir tibetiešu valodā un nozīmē "kluss ūdens", kas atspoguļo visaugstākā sālsezera unikalitāti, svētumu un neaizskaramību. Ezerā atrodas kāda sala uz kuru ziemas beigās pa aizsalušo virsmu dodas svētceļnieki un tie var atgriezties tikai nākošajā ziemā, kad ledus atkal aizsalst."

Savukārt Frančeksoni darbu "Let Me Bleed" sarakstījis pēc 2001. gadā Dženovā notikušās G-8 valstu līderu samita, kura laikā sadursmēs ar policiju ievainoja vairāk nekā 300 cilvēkus, bet vienu nogalināja.

Koncerts notiks ceturtdien, plkst. 20.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!