Latvijas Radio koris, diriģentu Sigvarda Kļavas un Kaspara Putniņa vadībā, piektdien, 3.novembrī dosies uz Berlīni, lai piedalītos Starptautiskās koru apvienības Tenso rīkotajās dienās, portālu "Delfi" informē Latvijas Radio kora direktors Reinis Druvietis.
Tenso dienas Berlīnē notiks no 3-5.novembrim, tās rīko Vācijas "RIAS kammerchor". Šīs būs otrās Tenso dienas (pirmās notika 2005. gada decembrī Parīzē), piepildītas ar lekcijām, semināriem un Tenso asociācijas dalībnieku koncertiem, kurus šoreiz sniegs Francijas koris "Accentus", Latvijas Radio koris un Vācijas "RIAS kammerchor".

Tenso dienu mērķis ir popularizēt jauno kora mūziku, dodot iespēju interesentiem apmeklēt lekcijas un seminārus dienas pirmajā pusē, kur līdzās kora atklātajam mēģinājumam, komponisti paši stāstīs par skaņdarba rašanās procesu un piedalīsies tā iestudēšanā. Savukārt dienas otrajā pusē notiks muzikoloģiski-teorētiska lekcija par mūzikas izteiksmes līdzekļiem skaņdarbā, par tā tehniskajiem parametriem, kā arī vokālās skaņveides principiem mūsdienu vokālajā mūzikā. Tāda veida izglītojošs process nepieciešams, lai klausītājam būtu vieglās saprast un uztvert 20. un īpaši 21. gadsimta kora mūzikas valodu, šīs valodas leksiku. Bet komponistu ieguvums būs – pieredze un tās apmaiņa jaunu ideju ģenerēšanai.

No Latvijas puses uz Berlīni dosies komponisti Gundega Šmite un Pēteris Vasks, jo tieši šo abu komponistu jaundarbi "Sueno" no cikla "Tierra de luz, cielo de tierra" un "Mūsu māšu vārdi" būs Latvijas Radio kora koncerta programmā. Vēl koris dziedās Ģērģa Ligeti (Györgi Ligeti) "Lux aeterna", Valentīna Silvestrova (Valentin Silvestrov) "Diptihu' I un II daļu, bet kora grupas sniegumā Berlīnē skanēs Helmuta Lahenmana "Consolation" II, Džačinto Šelsi "Trīs garīgi dziedājumi" un Jura Ābola "Karavāna".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!