Foto: Publicitātes foto
Liepājas koncertzāles "Lielais dzintars" kamerzālē svētdien, 28. maijā, notiks audiovizuāls koncerts "Astoņdesmit", kas veltīts amerikāņu komponistam Filipam Glāsam. Koncertā Jānis Ozoliņš izpildīs pazīstamus, kā arī līdz šim Latvijā neiepazītus Filipa Glāsa skaņdarbus klavierēm. Savukārt mākslinieks Mārtiņš Dāboliņš izveidojis interaktīvu vizuālo noformējumu, kas tiek sinhronizēts ar notiekošo mūzikā, portālu "Delfi" informē koncerta rīkotāji no biedrības "HI".

Jānis Ozoliņš par koncertprogrammu stāsta: "Šī programma ir mans veltījums komponistam viņa 80. dzimšanas dienā 80 minūšu garumā, atskaņojot gan hrestomātiskos skaņdarbus, kas latviešu klausītājiem ir labi, gan Latvijā līdz šim reti atskaņotās etīdes klavierēm, kuru jaunākais sējums parāda pavisam citu Glāsu, kādu klausītāji, iespējams, koncertatskaņojumā iepazīs pirmoreiz. Man ir milzīgs prieks, ka koncerti Rīgā kļuva par emocionālu piedzīvojumu skatītājiem. Enerģija, kas valdīja zālē, bija neaprakstāma. Ar mākslinieku Mārtiņu Dāboliņu sadarbojamies pirmoreiz un nevaru iedomāties labāku šīs mūzikas vizuālo interpretāciju."

Filips Glāss ir viens no 20. gadsimta ietekmīgākajiem komponistiem, kurš ir sadarbojies ar bītu paaudzes dzejnieku Alenu Ginsbergu, kinorežisoriem Vudiju Allenu, Martinu Skorsēzi, Stīvenu Daldriju, teātra režisoru Robertu Vilsonu, mūziķiem Deividu Boviju, Polu Saimonu un citiem. Filips Glāss ir pirmais komponists, kurš ir iekarojis skatītāju simpātijas gan operu namos, koncertzālēs un teātros, gan filmu un populārās mūzikas pasaulē.

Mūziķis un literatūrzinātnieks Jānis Ozoliņš Latvijas mūzikā individuāli un kopā ar grupu "Sigma" ir ienācis pārliecinoši. Grupas debijas albums "Sazaroto taku dārzs" saņēmis Latvijas mūzikas ierakstu gada balvu "Zelta mikrofons", ir radīta mūzika vairākām teātra izrādēm, kā arī dokumentālajai filmai "Tev, Rūķi!", kas saņēmusi Latvijas Nacionālā filmu festivāla balvu "Lielais Kristaps". Tāpat ļoti veiksmīgi bijuši sadarbības projekti ar Latvijas dzejniekiem, veidojot uzvedumus "Dzejkoncerts" un "Mūsu dienu skaņu celiņš".

Mākslinieks Mārtiņš Dāboliņš ir viens no jaunās paaudzes inovatīvākajiem māksliniekiem Latvijā. Viņš ir pirmais, kurš rada interaktīvas vizualizācijas, izmantojot jaunākās tehnoloģijas. Viņa darbi bijuši redzami gan festivālā "Staro Rīga", gan dažādās performancēs, sadarbojoties ar Latvijas mūziķiem.

Biļetes uz koncertiem pieejamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!