Foto: Publicitātes foto
"Lielās mūzikas balvas 2015" (LMB 2015) kategorijā "Gada uzvedums" ir nominēti – Džakomo Pučīni operas "Manona Lesko" un Johana Štrausa operetes "Sikspārnis" iestudējumi Latvijas Nacionālajā operā un baletā, kā arī Ērika Ešenvalda multimediālā simfonija "Ziemeļu gaisma", kas notika 27. aprīlī Latvijas Nacionālajā operā un baletā.

Balvu pasniegšanas ceremonija ar ilggadējā sadarbības partnera "Hennessy" atbalstu notiks šā gada 1. martā Latvijas Nacionālajā operā plkst. 19.00. Pasākumu tiešraidē atspoguļos Latvijas Radio 3 "Klasika" un Latvijas Televīzijas 1. kanāls plkst. 21.15.

Atgādinām, ka līdz 26. februārim portāla "Delfi" notiek "Lielās mūzikas balvas" publikas simpātijas balsojums Nobalsot par savu favorītu iespējams šeit! Balvas ieguvējs saņems īpašo "Hennessy" naudas balvu 2000 eiro apmērā turpmākai profesionālajai izaugsmei un prasmju papildināšanai studijās vai meistarklasēs.

Foto: Jānis Deinats

"Manona Lesko" ir itāļu meistara Džakomo Pučīni trešā opera un viņa pirmais lielais panākums. 2015. gada 20. februārī pirmizrādi piedzīvoja tās trešais iestudējums uz Latvijas Nacionālās operas skatuves. Un trešo reizi operas iestudēšanai klāt ķērās režisore Ināra Slucka. Operas "Manona Lesko" jaunākais iestudējums ir harmonisks mākslas darbu visos tā rakursos – skatuviskais risinājums iezīmējas tikpat profesionāli un izteiksmīgi kā muzikālais īstenojums. Pučīni melodramatiskais stāsts tiek izdzīvots vizuāli estētiskā vidē, par kuras izveidi uzslavas veltāmas gan scenogrāfam Mārtiņam Vilkārsim, gan video māksliniecei Katrīnai Neiburgai un arī Keitai, kuras darinātie kostīmi atklājās kā ietilpīga laikmeta, domāšanas veida un attiecību zīme. Izrādes muzikālā vadītāja Mārtiņa Ozoliņa pārraudzībā harmoniski izgaismojas gan solistu ansamblis, kuru veido kā viesmākslinieki, tā arī pašmāju dziedātāji, gan orķestris un koris, kuram iestudējumā atvēlēta būtiska loma.

Foto: Jānis Deinats

Ērika Ešenvalda multimediālā simfonija "Ziemeļu gaisma" ir dokumentāls un iedvesmojošs, pētniecisks un iztēli rosinošs mākslas darbs. Pirmizrādi tas piedzīvoja 27. aprīlī Latvijas Nacionālajā operā, Liepājas Simfoniskajam orķestrim un Valsts akadēmiskajam korim "Latvija" diriģenta Māra Sirmā vadībā sabalsojoties ar solisti – etnodziedātāju Zani Šmiti un vēl 22 virtuāli redzamiem un dzirdamiem dažādu zemju un paaudžu folkloras teicējiem un tautas mūziķiem – no latviešu puikām līdz viedajai Aļaskas sirmmāmiņai, kura atklāj paaudzēs krātus ticējumus, mītus un praktiskus novērojumus par ziemeļblāzmu. Četrus gadus ilgušajā kultūrantropoloģiskajā pētījumā iegūtais materiāls ir meistarīgi strukturēts un pakārtots ne tikai izziņas, bet arī mūzikas dramaturģijas principiem - ar iespaidīgām kulminācijām un saviļņojošiem liriskajiem centriem.

Foto: Jānis Deinats

Johana Štrausa komiskās operetes "Sikspārnis" jauniestudējuma galvenā vērtība ir sprigans mūsu pašu skatuves mākslinieku ansamblis, kurā ir arī operetes žanrā pieredzējuši solisti. Režisora Edmunda Freiberga un muzikālā vadītāja un diriģenta Jāņa Liepiņa Latvijas Nacionālajā operā veidotā izrāde ir dzīva un dabiska, tās ansambļa saspēlē virmo vitālas un ticamas emocijas. Biļetes uz jaunietudējumu izrādēm tika izpirktas jau krietnu laiku pirms 10. decembrī notikušās pirmizrādes, apliecinot, ka ne vien pasaulē, bet arī Latvijā var runāt par operetes žanra renesansi.

Lielā mūzikas balva (LMB) ir augstākais Latvijas valsts apbalvojums mūzikā. LMB organizē VSIA "Latvijas Koncerti" sadarbībā ar Kultūras ministriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!