Latvijas Nacionālajā operā (LNO) 16. maijā 19:00 pirmizrādi piedzīvos Volfganga Amadeja Mocarta operas „Dons Žuans" jauniestudējums, portālam "Delfi" pavēstīja LNO pārstāvji.

Izrādi veido muzikālais vadītājs Džulians Reinoldss (Julian Reynolds), režisors Andrejs Žagars, scenogrāfs Andris Freibergs, kostīmu māksliniece Kristīne Pasternaka, gaismu mākslinieks Gļebs Fiļštinskis (Gleb Filshtinsky), dramaturgs Johens Breiholcs (Jochen Breiholz), horeogrāfe Elita Bukovska, grima māksliniece Ingrīda Bandeniece.

Titullomā iejutīsies Jānis Apeinis, Laimons Pautieņus (Laimonas Pautienius), Havjers Franko (Javier Franco), donnu Annu dziedās Inga Kalna un Sonora Vaice, donu Otavio Pāvels Černohs (Pavel Černoch), Viesturs Jansons un Andris Kanniņš, donnu Elvīru dziedās Asmika Grigorjana (Asmik Grigorian), Baiba Berķe un Dana Bramane, Leporello būs Vadims Linkovskis (Vadim Lynkovsky) un Krišjānis Norvelis. Jauniestudējuma patrons ir „Latvijas Mobilais Telefons", bet atbalstītājs - „Raymond Weil".

„Dons Žuans" ir mans desmitais iestudējums un pirmā Mocarta opera, ar kuru strādāju. Tā manā redzeslokā nonāca brīdī, kad man kā režisoram šķita svarīgi atrast jaunu izaicinājumu. Stāsts par donu Žuanu visiem ir labi zināms, taču vienlaikus tajā paslēptas daudzas mīklas, kuras atminēt ir sarežģīts, bet interesants uzdevums - tas paver plašas interpretācijas iespējas. Šajā operā ir ne tikai izcila mūzika, bet arī spēcīgs dramaturģiskais materiāls. Vēlējos veidot grodus, spilgtus, pretrunīgus tēlus, atsakoties no stereotipiem un cienot solistu personības. Liels gandarījums man ir par mūsu jaunajiem solistiem, ar kuru parādi turpināsim veiksmīgi iesākto LNO politiku - audzināt jaunos talantus," stāsta režisors Andrejs Žagars.

Rīgā operu „Dons Žuans" pirmo reizi iestudēja 18.gadsimta nogalē, pirmizrāde Pilsētas teātrī notika 1799. gada 26. aprīlī . Pirmais dona Žuana lomas izpildītājs bija Ferdinands Filips Arnolds (1757-1842). Nākamo iestudējumu pirmizrādes sekoja 1921. gada 12.februārī (diriģents Teodors Reiters, režisors Rūdolfs Bērziņš, titullomu iestudēja Ādolfs Kaktiņš, Alfons Mellers un Emīls Mauriņš), 1972. gada 27. septembrī (diriģents Juris Radiškevičs, režisore Irēna Jasliņa, titullomā - Pēteris Grāvelis, Gurijs Antipovs vai Vladimirs Okuņs) un 1999. gada 26. februārī (diriģents Normunds Šnē, režisore Kristīna Vuss, doni Žuani - lietuvietis Mindaugs Žemaitis, latvietis Juris Ādamsons un igaunis Āre Sāls).

"Dona Žuana" pirmizrādes tiešraide būs klausāma Latvijas Radio programmā Klasika 16.maijā 19:00.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!