Foto: Publicitātes foto
26. novembrī plkst. 19 Lielajā ģildē pagājušajā sezonā debitējušais LNSO klaviertrio piedāvā programmu, kurā ierosina doties trīskāršā ceļojumā. Uz Vīni – ar Mocarta Klaviertrio, kas sacerēts komponista neilgā mūža absolūtā brieduma posmā. Uz Parīzi – ar slavenā minimālista Ērika Satī "muzikālo krustmeitu" Žermēnu Taijfēru, kas rakstīja viegli, eleganti un asprātīgi. Uz Pēterburgu – ar Čaikovska Klaviertrio, kas veltīts izcilā pianista Nikolaja Rubinšteina piemiņai.

Kā vēsta orķestra preses pārstāvji, LNSO I vijoļu grupas mūziķis Indulis Cintiņš, LNSO čellu grupas mūziķe, Lielajai mūzikas balvai 2012 par spožu debiju nominētā Dace Zālīte un pieredzējušais pianists Mārtiņš Zilberts, LNOB galvenais solistu koncertmeistars, kurš regulāri sadarbojas ar LNSO, pagājušajā sezonā Lielajā ģildē spēlēja Bēthovena, Mendelszona un Šūberta mūzikas programmu. Panākumi bija lieliski, un nu trio nācis klajā ar jaunu piedāvājumu, kurā ir praktiski nezināms Taijfēras Klaviertrio un divi jomas hiti - Mocarta Trio KV 548 un Čaikovska lieldarbs "Diža mākslinieka piemiņai".

"Šis trio iemieso dzīvē LNSO vēlmi paplašināt darbības loku ar kvalitatīviem kamermūzikas koncertiem, kuru programmās iekļauti pārāk reti skanoši klasiski kamermūzikas dārgumi. Latvijā ir ne mazums kameransambļu, taču joprojām reti tiek atskaņoti tādi absolūtie dārgumi kā Čaikovska trio "Diža mākslinieka piemiņai". Koncerts kopumā patiks smalku, niansētu attiecību veidotājiem, un tiem, kas spēj it bērnišķi pasmaidīt par dzīvi tās burvīgākajās izpausmēs," skaidro Indra Lūkina, LNSO direktore .

No 1788. gada jūnija līdz oktobrim Volfgangs Amadejs Mocarts sacer trīs pēdējās simfonijas un trīs pēdējos klaviertrio. Šajā programmā iekļautais Trio Domažorā datēts ar 14. jūliju, un tas nozīmē, ka tā tuvākie radinieki ir slavenā simfonija solminorā un t. s. "Jupiters". Atskaņojot šo trio, mūziķi no sirds var izspēlēties bērnības smilšu kastē.

Žermēna Taijfēra (1892-1983) ir franču komponiste, kuras loma mūzikas vēsturē diemžēl palikusi margināla, neraugoties uz to, ka viņa sacerēja brīnišķīgi izstrādātus, melodiski bagātus, elegantus opusus. Žermēnas Taijfēras paziņu, domubiedru un radošo partneru lokā bija rakstnieki Pols Klodels, Pols Valerī, Ežēns Jonesko, pianisti Margerita Longa, Artūrs Rubinšteins, Alfrēds Korto, diriģenti Pjērs Montē, Leopolds Stokovskis, Tomass Bīčems, Seržs Kusevickis, Villems Mengelbergs, nemaz nerunājot par pārējiem "Sešinieka" dalībniekiem un arī Stravinski, Djagiļevu, Ravelu, Čaplinu, Pikaso, Gēršvinu, Varēzu un citiem. Trio komponēts Pirmā pasaules kara laikā un pabeigts 60 gadu vēlāk.

Pētera Čaikovska Klaviertrio laminorā op. 50 (1882) veltīts ievērojamam pianistam, Maskavas konservatorijas izveidotājam un pirmajam direktoram Nikolajam Rubinšteinam (1835-1881). Jaunībā pēc Pēterburgas konservatorijas absolvēšanas Čaikovskis izmantoja Nikolaja Rubinšteina viesmīlību, dzīvojot viņa dzīvoklī un palīdzot likt pamatus Maskavas konservatorijai; pēc tam Rubinšteins līdz pat aiziešanai mūžībā diriģēja Čaikovska simfoniskos jaundarbus. Rubinšteina nāvi 1881. gada agrā pavasarī Čaikovskis sāpīgi pārdzīvoja. Gandrīz uzreiz viņš ķērās pie piemiņas darba sacerēšanas un izvēlējās klaviertrio - žanru, par kuru iepriekš bij nepārprotami izteicies, ka to nu gan viņš nekad nekomponēšot. Tā tapa viens no monumentālākajiem un skaistākajiem krievu kamermūzikas paraugiem ar izslīpētu variāciju virkni, kurā mirdz ik šķautne.

Sekojot daudzu citu nozīmīgu Eiropas kultūras institūciju praksei, kopš šīs sezonas LNSO dāvā iespēju jauniešiem un studentiem, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, stundu pirms LNSO vakara koncertiem iegādāties neizpirktās biļetes par īpaši draudzīgu cenu - viena biļete maksās piecus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!