Foto: LETA
22.aprīlī Londonas viesnīcā "Hilton" tika aizvadīta Starptautiskā Operas balvas pasniegšanas ceremonija. Balvas tika pasniegtas 21 kategorijā, no kurām četrās bija nominēti arī Latvijas opermūzikas pārstāvji.

Labākā operdziedātāja kategorijai tika nominēts LNO solists Aleksandrs Antoņenko, taču par opermūzikas "Oskaru" dēvētā balva tika pasniegta Vācijas operdziedātājam Jonasam Kaufmanam, kuru kritiķi jau pirms tam dēvēja par "tenoru jauno karali".

Kategorijā, kurā tiek vērtēts labākais operas solo izpildījuma ieraksts, starp četriem pretendentiem bija nominēts Elīnas Garančas "Deutsche Grammophon" paspārnē izdotais CD "Romantique". Savukārt kategorijā "Labākais operas ieraksts" starp pieciem ierakstiem bija nominēts ierakstu kompānijas "Orfeo" izdotais Džakomo Pučīni operas "Māsa Andželika" koncertiestudējuma kompaktdisks ar Kristīni Opolais titullomā un Andri Nelsonu pie diriģenta pults. Kategorijā "Labākais operas DVD" nominēts Baireitas festivālā Andra Nelsona diriģētās Riharda Vāgnera operas "Loengrīns" ieraksts. Diemžēl neviens no mūsu valsts pārstāvjiem netika godalgots.

Labākās sieviešu dziedātājas balvu saņēma zviedru soprāns Nina Stemme, bet par labāko operu šogad tika atzīta Frankfurtes opera. Labākais diriģents – Antonio Papano (Britu Karaliskā opera), labākā operas orķestra tituls tika piešķirts Metropolitēna operas mūziķiem.

Starptautisko operas balvu rīko 2012.gadā Londonā dibinātais Operas balvas fonds sadarbībā ar starptautisko operai veltīto žurnālu "Opera Magazine". Šogad balvai tika izvirzīts pusotrs tūkstotis nominantu no 40 valstīm.

Kā pauduši balvas organizatori, viņi cer ar šo pasākumu celt operas popularitāti, kas kompensētu ekonomiskās krīzes laikā finansiālos robus.

"Opernami piedzīvo krīzi visā pasaulē, daudzviet ir samazināti budžeti. ASV darbību beiguši vairāki mazie operas teātri," situāciju skaidro "Opera Magazine" galvenais redactors Džons Elisons. Viņš uzsvēr, ka mūziķi un dziedātāji savā darbā ieliek sirdi un dvēseli, tomēr daudzi no lieliskiem darbiem netiek pamanīti. "Ceru, ka šis pasākums cels operas popularitāti," paudis Elisons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!