Foto: LETA
No 10. līdz 18. augustam Mazsalacā norisināsies jau septītie starptautiskie jauno komponistu meistarkursi. Kopš 2002.gada, meistarkursi ir komponista Andra Dzenīša iniciatiatīva un šajā laikā dalībnieku statusā pulcējuši vairāk kā astoņdesmit jaunos skaņražus ne tikai no Latvijas, Baltijas valstīm un Eiropas, bet arī no visdažādākajiem pasaules nostūriem, ieskaitot Brazīliju, Austrāliju, Jaunzēlandi, Amerikas Savienotās Valstis, Kanādu un Japānu, portālu "Delfi" informē meistarkursu rīkotāji.

Septiņos meistarkursos, pasniedzēju statusā viesojušies 24 staptautiski augstu atzīti komponisti, kuru vidū, piemēram, amerikāņu postminimālists, Pulicera prēmijas laureāts Deivids Lengs, viens no šodien atzītākajiem novēģu skaņražiem Rolfs Valins, austriešu brīnumbērns Johanness Marija Štauds vai viens no franču spektrālisma virziena aizsācējiem Mikaēls Levinass.

Arī šī gada meistarkursiem, kuri veltīti laikmetīgās kamermūzikas rakstības tradīcijām novitātēm, no vairāk kā astoņdesmit kandidātiem starptautiska meistarkursu pasniedzēju vērtēšanas komisija, konkursa kārtībā ir atlasījuši 10 tā saucamos aktīvos dalībniekus, kuru darbošanās kursos vainagosies ar viņu skaņdarbu atskaņojumiem noslēguma koncertos, un 10 brīvklausītājus, kuru lielākais ieguvums būs iespēja piedalīties meistarkursu laikā piedāvātajās lekcijās, kā arī apmeklēt individuālās nodarbības pie kursu pasniedzējiem. Līdztekus aktīvajiem dalībniekiem no ASV, Krievijas, Brazīlijas, Grieķijas un Igaunijas aktīvai dalībai kursos izvēlēti četri latviešu skaņraži - Santa Bušs, Oskars Herliņš, Anna Ķirse un Aleksejs Peguševs. Arī brīvklausītāju aktivitātēs, blakus jaunajiem vācu, igauņu, Dienvidāfrikas, Kanādas un Serbu komponistiem darbosies latvieši Jēkabs Jančevskis, Anna Veismane, Madara Pētersone, Laura Gustovska un Evija Skuķe.

Meistarkursos, kā tas pēdējos gados ierasts, darbosies trīs pasniedzēji - Oskars Bianki (Oscar Bianchi) (Itālija / Šveice), Sandīps Bhagvati (Sandeep Bhagwatti) (Indija / Vācija / Kanāda) un Antons Safronovs (Антон Сафронов) (Vācija / Krievija). Bet visas nedēļas garumā ar 10 jauno komponistu (aktīvo dalībnieku) mūziku strādās viesi no Milānas - tradīcijām bagātais laikmetīgās mūzikas ansamblis Divertimento, diriģenta Sandro Groli vadībā.

Lai arī meistarkursu ikdienas darba process ir slēgts publiskai pieejamībai, visi interesenti aicināti uz diviem meistarkursu noslēguma koncertiem, kuri notiks 16. (sestdiena) un 17. (svētdiena) augustā plkst. 18.00, abus vakarus Mazsalacas kultūras centrā piedāvājot atšķirīgas programmas. Šajos vakaros, proporcionāli sadalīti skanēs meistarkursu dalībnieku jauno opusu pirmatskaņojumi, kā arī meistarkursu pasniedzēju opusi, viens no kuriem arī te piedzīvos savu pasaules pirmatskaņojumu Divertimento ansambļa un Sandro Groli interpretācijā, piedaloties soprānam Agatei Burkinai.

Oskars Bianki (1975) ir strauji uzlēkusi zvaigzne pie pasaules laikmetīgās mūzikas debesīm. Viens no šobrīd pieprasītākajiem komponistiem, kura dzīve agrāk ritējusi starp abām viņa dzimtajām Valstīm - Šveici un Itāliju, nu ir nepārtrauktos koncertceļojumos, sadarbojoties ar tādiem kolektīviem kā vācu Ensemble Modern, austriešu Klangforum Wien, Bavārijas radio simfoniskais orķestris un diriģents Mihaēls Šaijī, Neue Vocalisten Stuttgart un citi, piedzīvojot atskaņojumus gan Linkolna centrā Ņujorkā, Minhenes Gasteig, gan lielākajos pasaules laikmetīgās mūzikas festivālos. Bianki radoši darbojas leģendārajā Parīzes IRCAM institūtā, regulāri tur sniedzot arī mesitarklases un lekcijas.

Bianki mūzika raksturīga ar smalkumu, gracioziem jaunu tehnisko iespēju meklējumiem un vokālu plastiku pat instrumentālos opusos.

Sandīps Bhagvati (1963), kurš dzimis Mumbajā, Indijā, ir viens no retajiem indiešu izcelsmes skaņražiem, kurš savā mūzikā veiksmīgi integrējis rietumu kompozīcijas tehnikas, neaizmirsot arī par savām saknēm - viņa projekti tapuši sadarbībā ar indiešu un ķīniešu tradicionālo instrumentu ansambļiem, bet šobrīd Kanādā, Konkordijas Universitātē viņš ir interkulturālās un interdisciplinārās mākslas centra Matralab vadītājs. Izglītojies Zalcburgas Mozarteum un Parīzes IRCAM, Sandīps darbojas gan kā komponists gan mediju mākslinieks, diriģents un režisors. Pēdējā specialitāte noderējusi viņa radīto sešu operu iestudējumos, bet īpaša viņa aizraušanās ir improvizācijas teorija un jaunu tās formu radīšana. Arī viņš var lepoties ar daudzu straptautiski atzītu kolektīvu uzticību, kā, piemēram, Ensemble Modern vai Klangforum Wien, bet viņa pasniedzēja talantu var novērtēt studenti Karlsrūes un Heidelbergas mūzikas augstskolās.

Antons Safronovs (1972), kura dzīve rit starp Berlīni un Maskavu, ir izteikti rietumnieciski domājošs krievu izcelsmes skaņradis, kura interešu lokā ir gan klasiskas laikmetīgas vērtības, gan provokācijas, gan lielo klasiķu darbu pabeigšanas mānija - viņš rekonstruējis un pārkomponējis vairāku komponistu (Mocarts, Šūberts) nepabeigtos darbus. Izglītojies lielu meistaru vadībā - Maskavā pie Edisona Deņisova un Karlsrūē pie Volfganga Rīma, Safronovs savā mūzikā tiecas apvienot izteiktu, atklātu emocionalitāti un ļoti spēcīgu materiāla strukturēšanu. Safronovs ieguvis godalgas gan Starptautiskajā Jurgensona konkursā Maskavā gan Bezansona konkursā Francijā, bet vēl nesen ticis izraudzīts kā rezidējošais komponists, gadu pavadot leģendārajā Villa Massimo Romā. Čellists Dāvids Gerings, diriģents Vladimirs Jurovskis, Šēnberga ansamblis un Ensemble Modern - tie ir tikai daži mūziķi un kolektīvi, kuru repertuārā ik pa laikam varēsim ievērot pa kādam Safronova opusam. Šobrīd Antons Safronovs strādā par kompozīcijas pasniedzēju Berlīnes mākslu augstskolā.

Divertimento ir viens no tradīcijām bagātākajiem itāļu laikmetīgās mūzikas kolektīviem. Dibināts 1977.gadā, jau 1978.gadā ansamblis tiek aicināts dalībai vairākos starptautiski nozīmīgos laikmetīgās mūzikas festivālos, līdz šodienai sniedzot pāri par 1000 koncertus, ieskaņojot 10 ciešripas un regulāri pasūtinot un pirmatskaņojot jaunus dažādos pasaules nostūros tapušus opusus. Kopš 1979.gada ansamblis ir regulāra Venēcijas mūzikas biennāles rezidētājgrupa. Kolektīva intereses sniedzas arī mūzikas pedagoģijā, izglītojot gan profesionāļus gan klausītājus - mūzikas interesentus.

7.Starptautiskie jauno komponistu meistarkursi notiek pateicoties Valsts Kultūrkapitāla fonda, Starptautiskā kompozīcijas meistarkursu tīkla ULYSES un Eiropas fondu atbalstam.

Meistarkursu juridiskais organizators - biedrība Starptautiskie jauno komponistu meistarkursi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!